Κυριακή 24 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Το εκκρεμές του οπορτουνισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η διαμάχη ανάμεσα στις τάσεις και τις πολιτικές ομάδες εντός ΣΥΡΙΖΑ και εντός ΣΥΝ έχει οξυνθεί, με επίκεντρο την άμεση ή έμμεση συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τη στάση απέναντι στο ΚΚΕ, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στο εκλογικό πεδίο και όχι μόνο. Το ερώτημα "σε σύμπλευση με τη σοσιαλδημοκρατία άρα ανάχωμα συνολικά απέναντι σε κάθε πνεύμα αφύπνισης και ριζοσπαστισμού ή ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ" πλανάται ανοικτά ή συγκαλυμμένα στις αντιπαραθέσεις των διάφορων τάσεων και μερίδων (...) Το πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι θέμα που θα φανεί στο επόμενο διάστημα ή τα αμέσως επόμενα χρόνια, αν θα παραμείνει ένα ενιαίο σχήμα πολύγλωσσο, αλλά σαφώς σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, ή αν θα διασπαστεί σε δύο σχήματα, ένα φιλο-ΠΑΣΟΚ ανάχωμα ή σε ένα σχήμα με δήθεν αριστερό λόγο που θα μπορεί να καμουφλάρεται ως ανάχωμα προς το ΚΚΕ».

(Απόσπασμα απ' την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ με τα τελικά συμπεράσματα από την πολιτική μάχη των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτώβρη, που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη», την Κυριακή 17/1).

****

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ. Τη βδομάδα που πέρασε, η αντιπαράθεση στο χώρο των οπορτουνιστών πήρε νέα τροπή, μετά την πρωτοβουλία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν την παραίτηση του Φ. Κουβέλη απ' τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, προσάπτοντάς του «συστηματική δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (...) περιφρόνηση των ομόφωνων αποφάσεων Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (...) αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης και της αναγκαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέσσερις ήταν οι πρωτοβουλίες και απόψεις της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ, της οποίας ηγείται ο Φ. Κουβέλης, που «κινητοποίησαν» εναντίον του τα 23 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισήμως δηλώνεται: Η συμμετοχή του στο δείπνο του Λ. Κύρκου, που ενίσχυσε το μήνυμα της «εθνικής συναίνεσης», η υποστήριξη της υπερψήφισης του Κ. Παπούλια για νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η υποστήριξη συνεργασιών και με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και η άρνηση συμμόρφωσης με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης του σχήματος, κυρίως σ' αυτήν που αφορά απόκτηση κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για αντικατάσταση του Φ. Κουβέλη, πριν απορριφθεί ομοφώνως απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ), είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΝ. Στελέχη του έκαναν λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», για «πρόκληση» και «αντιπαράθεση άνευ ορίων», για «νοσταλγούς άλλων εποχών» στους οποίους δεν αρέσει «η ελευθερία της άποψης», για «παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ» που «χάρη και στη δημοφιλία του Φ. Κουβέλη απέκτησαν βήμα να κάνουν δηλώσεις». Απέδιδαν στους υπογράφοντες την ανακοίνωση πρόθεση διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ορισμένοι χαρακτήρισαν «παρακμιακό χώρο αριστερισμού και συγκρούσεων» για να ζητήσουν «απεμπλοκή του ΣΥΝ» απ' αυτόν.

Παρά ταύτα, οι 23 επιμένουν στην πρότασή τους και αν και εκκρεμεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει πιθανότητα αποδοχής της απ' την ελεγχόμενη απ' τον ΣΥΝ, ΚΟ.

Η κίνηση αυτή των 23 έριξε «λάδι» σε μια «φωτιά» που ούτως ή άλλως έκαιγε. Από καιρό στο κατ' ευφημισμόν «συμμαχικό» σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ΣΥΝ εκδηλώνονται «φυγόκεντροι σχεδιασμοί και τάσεις για ρευστοποίηση, κατακερματισμό ή υπέρβαση», σύμφωνα και με τον Αλ. Τσίπρα που κάπως έτσι περιέγραψε την κατάσταση σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη προ ημερών. Η πρότασή του να αναζητηθεί διέξοδος σε ένα έκτακτο συνέδριο απορρίπτεται απ' το «αριστερό ρεύμα» και την «Ανανεωτική Πτέρυγα», παρότι φαίνεται να συναντά αποδοχή στη βάση του κόμματος.

Τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» δηλώνουν με σαφήνεια σε ό,τι αφορά την παραμονή τους στον ΣΥΝ, πως «αν με ευθύνη άλλων ο ΣΥΝ αυτοδιαλυθεί διαχεόμενος σε έναν αριστερίστικο ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλα είναι ανοιχτά» (Σπ. Λυκούδης).

Απ' την άλλη πλευρά, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε μια κατεύθυνση «συγκρότησης της αντισυστημικής αριστεράς (...) είτε μέσα απ' τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο» (Ν. Γαλάνης, ΚΟΕ). Μάλιστα η ΚΟΕ, η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ και η ΑΠΟ συνδιοργανώνουν εκδήλωση στις αρχές Φλεβάρη με ομιλητή τον Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος αύριο Δευτέρα παραχωρεί συνέντευξη Τύπου. Η φημολογία που τον θέλει να ηγείται της προσπάθειας ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα, η οποία «σέρνεται» μήνες τώρα, έχοντας εξασφαλίσει τη «δέσμευση» συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ πως θα τον ακολουθήσουν, δημιουργεί επιπλέον εντάσεις στον ΣΥΝ.

Αλλωστε, η αρθρογραφία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να θέλει να «προλειάνει» το έδαφος. Για παράδειγμα, ο Α. Νταβανέλλος (ΔΕΑ) χαρακτηρίζει την κατάσταση στο σχήμα ως «οριακή», προσάπτει στον ΣΥΝ «ετοιμότητα να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και όποτε η ίδια αποφασίσει», ενώ ομολογεί ότι «στην εξέλιξη του ΣΥΝ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, θα παίξει ρόλο η αναμενόμενη παρέμβαση του Αλ. Αλαβάνου», αφού «ο ρόλος του έχει ενισχυθεί ξανά».

Ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, είναι αντικειμενικό γεγονός πως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιδρά, στο μέτρο της απήχησής του, αποπροσανατολιστικά, προσφέροντας επί της ουσίας στήριξη στο ξεδίπλωμα της κυβερνητικής στρατηγικής που στοχοποιεί το σύνολο των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Ενα παράδειγμα απ' την επικαιρότητα. Την περασμένη Πέμπτη, ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στη Βουλή εγκάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: «Ο πρωθυπουργός λέει ορθοπεταλιά και εσείς κάνετε χάζι»! Προέτρεψε, ουσιαστικά, την κυβέρνηση να επιταχύνει στην κατεύθυνση υλοποίησης μιας πολιτικής βαθιά αντιλαϊκής και αντεργατικής. Συγχρόνως, συνδράμει την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπρώξει το λαό σε παραίτηση από διεκδικήσεις σύμφωνες με τις ανάγκες τους. Γι' αυτό, ο Δ. Παπαδημούλης πρότεινε στην κυβέρνηση: «Αφού ο πληθωρισμός είναι 2,6% σκοπεύετε να επανεξετάσετε την εισοδηματική πολιτική (...) τουλάχιστον στους χαμηλόμισθους το 1,5% θα το κάνετε 2,5%, θα το κάνετε 3%; (...) αν σκοπεύετε να δώσετε αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, σκοπεύετε τουλάχιστον να πείτε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό;».

Την ίδια στιγμή, άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε τον ΣΥΝ για «απίστευτα φιλικές προς την κυβέρνηση θέσεις», για «ετοιμότητα αποδοχής επώδυνων μέτρων», για «χοντροκομμένο ευρωπαϊσμό». Ακόμα, κατήγγειλε πως «οι θέσεις για τα λαϊκά ομόλογα, για τον "κουμπαρά" στο Ασφαλιστικό, η πρόταση για κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιτήρησης της πορείας του προϋπολογισμού (που όχι αδίκως περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης) είναι παραδείγματα μιας "ρεαλιστικής προσαρμογής" της πλειοψηφίας του ΣΥΝ στο ρόλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ».

Είναι φανερό πώς τα δύο παραπάνω στελέχη απαντούν στο ερώτημα «σε σύμπλευση με τη σοσιαλδημοκρατία άρα ανάχωμα συνολικά απέναντι σε κάθε πνεύμα αφύπνισης και ριζοσπαστισμού ή ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ». Οι εξελίξεις θα δείξουν προς ποια κατεύθυνση κινούνται συνολικά οι σχεδιασμοί του αστικού πολιτικού συστήματος, με δεδομένο ότι ο οπορτουνιστικός χώρος ήταν πάντα και παραμένει προνομιακό πεδίο δράσης και αξιοποίησης από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η δοκιμασμένη στην πράξη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, η στήριξη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και της σοσιαλδημοκρατίας, μέσω της λεγόμενης «προγραμματικής αντιπολίτευσης», είναι κριτήρια επαρκή για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ώστε να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το ρόλο και τους στόχους των οπορτουνιστών. Οι άνθρωποι του μόχθου καλούνται τώρα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ξεμπερδεύουν με τις οπορτουνιστικές αυταπάτες και τις συγχύσεις που προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυτές οι δυνάμεις, για να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος.

Από μια τέτοια σκοπιά, πρέπει να ιδωθεί και αυτό που με ευκρίνεια καταγράφει η Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τελικά συμπεράσματα από τις πρόσφατες εκλογές: «Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, παραμένει η ανάγκη όξυνσης του ιδεολογικού μετώπου κατά του οπορτουνισμού, παράλληλα και ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την πολύμορφη διαπάλη με την αστική ιδεολογία και το ρεφορμισμό. Οπως σημειώνεται στο 18ο Συνέδριο, η ιδεολογική διαπάλη σήμερα παίζει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της ταξικής πάλης, της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, στη διεύρυνση του ριζοσπαστικού ρεύματος που παλεύει στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων με κατεύθυνση την επίλυση του προβλήματος της εξουσίας».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ