Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Συντονίζουν τη δράση τους με τα άλλα μπλόκα
  • Θετικοί στην προοπτική του πανελλαδικού συντονισμού οι αγρότες
  • Κυβέρνηση και ΝΔ επιστράτευσαν ακόμα και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις

Από το μπλόκο στον Προμαχώνα

MotionTeam

Από το μπλόκο στον Προμαχώνα
Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ τη στήριξή τους στην πρόταση του μπλόκου της Νίκαιας, για την ανάγκη πανελλαδικού συντονισμού του αγώνα όλων των μπλόκων, αποφάσισαν οι Συντονιστικές Επιτροπές στα μπλόκα του Ορμενίου, του Προμαχώνα και του Πολυφύτου Κοζάνης. Σε αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν από σήμερα οι αγρότες του Εβρου, οι οποίοι παράλληλα διαμηνύουν ότι δε συμμετέχουν στη φιέστα του Ζαππείου.

Συγκεκριμένα, μετά από συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών στο μπλόκο του Ορμενίου αποφάσισε:

  • Να μην παραβρεθεί στην εκδήλωση που οργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ζάππειο, γιατί με τις φιέστες δε λύνονται τα προβλήματα.
  • Δηλώνει ότι στηρίζει την πρόταση του μπλόκου της Νίκαιας γιατί θεωρεί αναγκαίο τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα όλων των μπλόκων.
  • Από το Σάββατο το πρωί να προχωρήσει στο κλείσιμο επ' αόριστον του τελωνείου του Ορμενίου.

Χτες τους αγρότες στα μπλόκα του Ορμενίου και της Κορνοφωλιάς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και στη συνάντηση που είχε με τη Συντονιστική Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους. Στο κλιμάκιο των στελεχών της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ ήταν επικεφαλής τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κρεωνάς και Σούλα Βλισίδου.

Επιστράτευσαν τον Μπορίσοφ

Οι αγρότες των Σερρών στον Προμαχώνα σε μια κίνηση καλής θέλησης άνοιξαν χτες, από τις 3 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, το συνοριακό σταθμό, επιτρέποντας να περάσουν τα βαριά οχήματα που είχαν συγκεντρωθεί εκατέρωθεν των συνόρων. Είχε προηγηθεί συνάντηση στο βουλγαρικό έδαφος εννεαμελούς επιτροπής αγροτών με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έφτασε στο βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ελικόπτερο και όπως ανέφερε είχε προηγηθεί συνεννόηση τόσο με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, όσο και με τον Αντ. Σαμαρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο έδωσε το «πράσινο φως» και συμφώνησε με την πρόθεση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας να μεταβεί στα σύνορα αλλά και τον προέτρεψε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των Ελλήνων αγροτών θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση η συνάντηση να γίνει στη Βουλγαρία! Μάλιστα, όπως σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον Μπόικο Μπορίσοφ να εξηγήσει στους αγρότες «τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις».

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης παρέμεναν και χτες στα τρία μπλόκα που υπάρχουν στο νομό, στη Χαλκηδόνα, στα Μάλγαρα και στα Πράσινα Φανάρια. Κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Ζιώγα, επισκέφθηκε χτες το μπλόκο των Μαλγάρων για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των αγροτών της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Καβάλας στη Χρυσούπολη και της Δράμας στο τελωνείο της Εξοχής. Οι αγρότες της Ξάνθης απέκλεισαν την παλιά γέφυρα του Νέστου και του Κιλκίς παρέμεναν στα τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης.

Επίσης, οι αγρότες των Σερρών παρέμεναν στα μπλόκα των Κερδυλλίων και του Στρυμονικού.

Στη Δυτική Μακεδονία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Κοζάνης, που έχουν σχηματίσει μπλόκο στη γέφυρα του Πολυφύτου Κοζάνης. Οι αγρότες της Φλώρινας παρέμεναν στη διασταύρωση της Κρυσταλλοπηγής, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Αμυνταίου βρίσκονταν στον 1οκόμβο του Φιλώτα και άλλοι συνάδελφοί τους με τα τρακτέρ τους συνέχισαν να παραμένουν στο τελωνείο της Νίκης.

Επίσης, συνέχισαν να παραμένουν στο μπλόκο της Ν. Τρίγλιας οι αγρότες της Χαλκιδικής, ενώ ένα νέο μπλόκο, κυρίως από κτηνοτρόφους, στη Γαλάτιστα, επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη.

Τέλος, χτες, συνεδρίασε στα Γρεβενά η λεγόμενη νέα Συντονιστική Επιτροπή που είχε σχηματιστεί την προηγούμενη μέρα σε ανάλογη σύσκεψη στα Μάλγαρα. Σημειώνεται ότι δε συμμετείχαν εκπρόσωποι από το μπλόκο των Μαλγάρων που είχαν εκφράσει και την αντίθεσή τους στη δημιουργία μίας παρόμοιας επιτροπής. Κατά τα λοιπά αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες στα Γρεβενά να απευθυνθούν στους συναδέλφους τους στα μπλόκα της Νίκαιας και των Μικροθηβών, με στόχο, όπως δήλωσαν, τον κοινό και συντονισμένο αγώνα.

Στο μεταξύ, η διοίκηση των κατασκευαστών επίπλου εντείνουν την επιθετικότητα στους αγωνιζόμενους αγρότες, απειλώντας τους ότι δε θα επιτρέψουν την υλοποίηση της 23ης Agrotica (3-7 Φλεβάρη), σαν αντίποινα για τις επιπτώσεις που θα έχουν δήθεν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην έκθεση επίπλου στη ΔΕΘ. Πάντως, η διοίκηση της Helexpo, με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν υφίσταται θέμα ακύρωσης της Εκθεσης», και ότι «η πρόσβαση στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι εφικτή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβολικό κλείσιμο των δρόμων(2010-01-29 00:00:00.0)
Νέα μαζικοποίηση στα μπλόκα(2010-01-22 00:00:00.0)
Τα μπλόκα γερά κρατούν!(2002-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ