Κυριακή 24 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ
«Αν συμβιβαστούμε θα χάσουμε τα πάντα»

Μιλά στο «Ρ» ο Ιρβιν Τζιμ, ΓΓ της Ομοσπονδίας, που πρόσφατα επισκέφτηκε την Ελλάδα με πρόσκληση της ΠΣΟ

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μετάλλου και Ανθρακωρύχων κατά τη διάρκεια συνάντησης στα γραφεία της ΠΣΟ, με τον ΓΓ της, Γ. Μαυρίκο
Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μετάλλου και Ανθρακωρύχων κατά τη διάρκεια συνάντησης στα γραφεία της ΠΣΟ, με τον ΓΓ της, Γ. Μαυρίκο
«Η εργατική τάξη πρέπει περισσότερο από ποτέ να πολιτικοποιηθεί, να συνειδητοποιήσει την εκμετάλλευση και να διεκδικήσει όσα της ανήκουν». Αυτά υπογραμμίζει - ανάμεσα σε άλλα - μιλώντας στον «Ρ» ο Ιρβιν Τζιμ, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μετάλλου και Ανθρακωρύχων Νότιας Αφρικής, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μετά από πρόσκληση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Νότιας Αφρικής, το οποίο ιδρύθηκε το 1987 και έδρασε μέσα στην καρδιά του απαρτχάιντ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη χώρα μας, η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας είχε συναντήσεις με το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Μεταλλεργατών Πειραιά κτλ. ενώ επισκέφτηκε και τόπους δουλειάς των Ελλήνων μεταλλεργατών.

Κοινή διαπίστωση Ελλήνων και Νοτιοαφρικανών συνδικαλιστών ήταν πως η ανταλλαγή της πείρας και η συντονισμένη δράση μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να ενισχυθεί, απαραίτητη για την υπεράσπιση και αξιοποίηση του πλούτου που ονομάζεται προλεταριακός διεθνισμός. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε, η Ομοσπονδία θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα και τη συνεργασία της με την ΠΣΟ. Μεταξύ άλλων, το 2010 η ΠΣΟ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον κλάδο του μετάλλου, μεταξύ άλλων και στην Αφρική.

Η ανεργία φτάνει το 40%

«Μετά την πτώση του απαρτχάιντ το 1994, όπου κερδίσαμε πολλά δικαιώματα που πριν το αυταρχικό και βίαιο καθεστώς μάς στερούσε, νιώσαμε ότι είχαμε πετύχει μια νίκη, και πράγματι ήταν μια νίκη. Ωστόσο μέσα σε λίγους μήνες συνειδητοποιήσαμε, ότι η πρόσβαση των εργατών σε αυτά τα δικαιώματα εμποδίζεται από την οικονομική τους κατάσταση. Μάθαμε ότι η κοινωνική θέση καθορίζει την πρόσβαση στην καλή εκπαίδευση, στην υγεία, στην καλή δουλειά κλπ. Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι πολιτική εξουσία, δηλαδή οικονομική εξουσία», διευκρινίζει από την αρχή της συζήτησης δίνοντας το στίγμα της βαθιάς εκμετάλλευσης και των αντιθέσεων που μαστίζουν και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα του.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «η εμπειρία μας λέει ότι 15 χρόνια τώρα η κυβέρνηση αρνείται να θέσει τέτοιο ζήτημα, αντίθετα προχωράει στην ενίσχυση του κεφαλαίου, σε ιδιωτικοποιήσεις, σε απολύσεις κλπ. Η Νότια Αφρική έχει την "πρωτιά" στις ανισότητες. Η ανεργία φτάνει στο 40%, επικρατεί τεράστια φτώχεια, οι άνεργοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, ενώ η καπιταλιστική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση. Στον κλάδο μας τον περασμένο χρόνο έγιναν περίπου 62.000 απολύσεις, ενώ συνολικά στη Νότια Αφρική χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις εργασίας.

Το Συνδικάτο μας προσπαθεί να αναδείξει στους εργαζόμενους ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δεν μπορεί να δώσει λύσεις στην ανθρωπότητα. Στο τελευταίο μας συνέδριο πήραμε απόφαση ότι το Συνδικάτο παλεύει για τον σοσιαλισμό, ότι πρέπει να θέτει συγκεκριμένους στόχους αλλαγής στην οικονομική δομή της χώρας προς όφελος της πλειοψηφίας. Πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός. Πιστεύουμε στις αρχές της ταξικής πάλης γιατί η αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι βασική, θεμελιακή αντίθεση και δεν λύνεται μέσα από συμβιβασμούς. Αν συμβιβαστούμε θα χάσουμε τα πάντα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη πάλη των εργαζομένων, ώστε αυτοί να πάρουν τη ζωή και την τύχη στα χέρια τους, είναι οι δεσμοί, η ενότητα των εργατών παρά τις διαφορές στη γλώσσα, στον πολιτισμό κλπ. Ακριβώς γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ, στη χώρα σας. Ηρθαμε για να χτίσουμε δεσμούς με την ΠΣΟ και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς βλέπουμε ότι η ΠΣΟ είναι πολύ αφοσιωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης», τονίζει.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ