Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι αγώνες της αγροτιάς αφορούν ολόκληρο το λαό

Στα αντιδραστικά και επικίνδυνα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός απάντησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για καταστολή των κινητοποιήσεων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«

Κύριε πρωθυπουργέ, καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι, παρά να είναι κλειστά τα σπίτια, γιατί εκεί οδηγεί η πολιτική σας διαχρονικά, όπως και της ΝΔ. Εχετε πολιτική ευθύνη και εσείς και η ΝΔ, γιατί χρόνια τώρα εφαρμόζετε - πολύ καλά για εσάς - την αγροτική πολιτική στην Ελλάδα, μια πολιτική που και σήμερα, εδώ από το βήμα, είπατε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι, πέρα από την πολιτική ευθύνη, ειδικά σήμερα, επειδή είστε η νέα κυβέρνηση, έχετε και ηθική ευθύνη - η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά - για τα εξής ζητήματα:

Πρώτον γιατί και εσείς επιτρέπετε στα "παπαγαλάκια" σας - να το πω έτσι - να συκοφαντούν κυριολεκτικά τους αγώνες της αγροτιάς. Μάλιστα σήμερα - δεν ήθελα να το πω, αλλά πραγματικά μετά βίας μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου - μιλήσατε για αγώνες και μπλόκα, τα οποία έχουν σχέση με τη συναλλαγή. Αν έχετε ως εικόνα κάποιους αγροτοπατέρες, αυτούς που συνιστούν την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, καλώς τα λέτε, αλλά μην τα συνδέετε με τους αγώνες.

Δεν μπορείτε αυτήν τη στιγμή να λέτε ότι τα μπλόκα γίνονται για να έχετε συναλλαγή. Συνδέετε τους αγώνες της αγροτιάς, ή αν θέλετε την ίδια την αγροτική πολιτική, με τις μίζες και τα ρουσφέτια.

Τα προβλήματα δεν ανάγονται στη μίζα

Βεβαίως, έγιναν μίζες και ρουσφέτια πολλά και καταχρηστικά και από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν πρόκειται να τα καταργήσετε και εσείς. Αλλά έλεος, κύριε πρωθυπουργέ! Ολα, δηλαδή, τα προβλήματα της αγροτιάς είναι αποτέλεσμα της μίζας και του ρουσφετιού;

Προβλήματα είχε η αγροτιά στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και παλιότερα είχε προβλήματα η αγροτιά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επιτρέπεται ό,τι συζητάμε μέσα σε τούτη τη Βουλή να καταλήγει στο ότι φταίει η μίζα; Είναι προσβολή αυτήν τη στιγμή απέναντι στους αγρότες.

Και για να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα:

Η μίζα οδηγεί στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να τα παράγουμε στην Ελλάδα; Η μίζα φταίει στο κόστος των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, από τη στιγμή που τα καλλιεργητικά εφόδια, τα λιπάσματα, τα φάρμακα - μέχρι και τα μικρόβια διαδίδουν οι πολυεθνικές για να πουλάνε και μετά τα φάρμακά τους - βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλιακών επιχειρήσεων; Η μίζα φταίει; Αυτές μεταξύ τους έχουν τη μίζα. Αλλά γιατί διασυνδέετε τους αγρότες με τη μίζα και το ρουσφέτι;

Μήπως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήξερε - και εσείς δεν ξέρετε που είστε κυβέρνηση - ότι στη δεκαετία του '80 μαζί έθαβαν οι αγρότες και έβαζαν πέτρες μέσα στις χωματερές για να παίρνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις;

Αυτά ήταν πασίγνωστα, εμείς τα καταγγείλαμε τότε. Και λέγαμε στους αγρότες "σταματήστε, μην έχετε ελπίδες σε αυτά". Τα καλλιεργήσατε, και με τη μίζα και με τα ρουσφέτια από "πάνω". Δεν μπορεί όμως αυτή τη στιγμή να εξηγείτε στα θύματά σας τα προβλήματα με τη μίζα και τα ρουσφέτια.

Οχι στο διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη

Θεωρούμε απαράδεκτο - και είναι πολιτικό ζήτημα και κοινωνικό και οικονομικό και είναι και ηθικό - το ζήτημα του διαχωρισμού των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα" και μη.

Αν πρόκειται για εμποροβιομήχανους, αν πρόκειται για μεγαλογιατρούς, για μεγαλοδικηγόρους, για καθηγητές πανεπιστημίου με τεράστια ποσά - δεν μιλάω για κάποια συγκεκριμένα - αν πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι εμφανίζονται για αγρότες, βεβαίως μέσα από το φορολογικό εισόδημα μπορείτε "να τους αλλάξετε τα φώτα".

Από πού αντλείτε το δικαίωμα, όταν ένας φτωχός αγρότης δε βγάζει το μεροκάματό του από την αγροτική παραγωγή, να του απαγορεύετε να γίνει σερβιτόρος, χτίστης, σκουπιδιάρης - δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά - ή να βρει μια δεύτερη δουλειά και να λέτε ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, όταν οι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν επενδύσεις σε δέκα κλάδους και τομείς; Και δεύτερη και τρίτη δουλειά έχει το δικαίωμα να αναζητήσει.

Αυτοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην πλειοψηφία είναι φτωχοί αγρότες. Και οι μικροί αγρότες σήμερα, οι οποίοι δεν τα βγάζουν πέρα με το επάγγελμά τους, δε γίνονται μεν μισθωτοί ή ετεροαπασχολούμενοι αλλά είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Και αύριο πολλοί από τους μικρούς αγρότες που βρίσκονται σήμερα στα μπλόκα θα αναζητήσουν δεύτερη και τρίτη δουλειά. Από πού βρήκατε ότι πρέπει να τιμωρηθεί κάποιος γιατί ψάχνει μια δεύτερη δουλειά, γιατί δεν του φτάνει η πρώτη; Είναι θέμα μίζας και ρουσφετιού; Αν ήταν συνένοχος στη μίζα και το ρουσφέτι, δε θα έψαχνε να βρει δεύτερη δουλειά.

Χρειάζεται άλλη πολιτική

Εμείς λοιπόν θεωρούμε πολιτική, αυτή που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα αυτή που μειώνει το κόστος παραγωγής με μέτρα αντιμονοπωλιακά, που εξασφαλίζει εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα τέτοιες που να ζει και ο μικρός αγρότης και αγοράζει ο υπόλοιπος λαός φθηνά προϊόντα και υγιεινά. Και αφήστε αυτή την ιστορία με την αγροτική παραγωγή και με τη μεσογειακή διατροφή.

Η αγροτική παραγωγή συνδέεται πριν από όλα με την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας και δευτερευόντως μπορεί να συνδεθεί και με τον τουρισμό. Για αυτό τώρα η μεσογειακή διατροφή είναι σαν την πράσινη ανάπτυξη που λέτε, που είναι "πράσινες μπίζνες". Θα στηρίξετε τις "πράσινες μπίζνες" στη μεσογειακή διατροφή.

Το κύριο βάρος για εμάς εκεί είναι: Μείωση κόστους παραγωγής και απαλλαγή της αγροτιάς από τους εμποροβιομήχανους και τους τραπεζίτες που τους ρουφάνε το αίμα. Δε λύνεται η πολιτική με τις επιδοτήσεις.

Πετσοκόψατε και τις επιδοτήσεις, πετσοκόβετε τώρα και τον αριθμό των πραγματικών αγροτών και οδεύουμε για μια μείωση των αγροτών, που βεβαίως πια θα είναι μεσαίοι και ανώτεροι αγρότες, οι οποίοι θα ξεκοκαλίζουν καλύτερα και τις όποιες επιδοτήσεις απομένουν.

Μη διανοηθείτε την καταστολή

Τέλος ελπίζω να μη διανοηθείτε να κάνετε αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Καταστολή.

Είναι απαράδεκτο για μια κυβέρνηση που θέλει να έχει περγαμηνές στα ζητήματα της δημοκρατίας να θεωρεί κάποιους αγώνες παράνομους. Και εμείς μπορεί να διαφωνούμε με αιτήματα που αναπτύσσονται σε ορισμένους αγώνες, αλλά ποτέ δε βγήκαμε να πούμε ότι αυτοί οι αγώνες είναι παράνομοι και "μη νόμιμοι".

Οι αγώνες της αγροτιάς αφορούν ολόκληρο το λαό. Τα αγροτικά προϊόντα και την κατάσταση της αγροτιάς τα πληρώνει και ο υπόλοιπος λαός. Μη διανοηθείτε λοιπόν να βρείτε σύγχρονα μέσα.

Θα το πω καθαρά, έχετε την πολιτική μόρφωση να υπερασπιστείτε την πολιτική σας. Μην τα φορτώνετε όλα στη μίζα και τη διαφθορά. Και μίζα υπάρχει και διαφθορά υπάρχει και ρουσφέτια. Αλλά αυτός είναι ο εύκολος τρόπος να λασπώνετε τα πάντα και να δικαιολογείτε την πιο αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ