Κυριακή 24 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Ολα ευωδιάζοντα... »

Μέσα στις γιορτές έπεσε στα χέρια μας ένα βιβλίο δουλεμένο με αισθητήριο απόλυτα καλλιτεχνικό. Μπορεί οι γιορτινές μέρες να μας «άφησαν», το βιβλίο όμως «Εννέα Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» είναι διαχρονικό. Απάνθισμα εννέα πραγματικών χριστουγεννιάτικων ιστοριών που καλύπτουν όλο το νεοελληνικό πολιτισμό, από την επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι τα σήμερα. Εννιά ιστορίες - ένα προξενιό με τις καλύτερες σελίδες της ελληνικής γραμματείας.

Στα «Χριστούγεννα στην επαναστατημένη Ελλάδα» ο προικισμένος αφηγητής στρατηγός Μακρυγιάννης περίλυπος διαπιστώνει πως «το θερίον είπαν θερίον κι ο άνθρωπος είναι χειρότερος». Ο Ι. Κονδυλάκης περιγράφει, με αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ που έχει, την «Ερωτική χριστουγεννιάτικη συνάντηση» του Νήφωνα Αηδονίδη με το αντικείμενο του πόθου του Ασημίνα. Μια σάτιρα ηθών και δεισιδαιμονιών της εποχής του. Στο «χριστουγεννιάτικο δείπνο των Αλ. Μωραΐτίδη και Αλ. Παπαδιαμάντη» (συγγραφέας του κειμένου ο Μωραΐτίδης - ήταν ξαδέλφια) ένας «πίνακας» της Αθήνας την ημέρα των Χριστουγέννων, «όλα ευωδιάζοντα πανήγυριν και χαράν». Τα «Χριστούγεννα σε έρημο μέρος της Ανατολής» του Φ. Κόντογλου, είναι μια ιστορία από την πατρίδα του τ' Αϊβαλί ταιριαστή στον θαλασσοδαρμένο και θαλασσοθρεμμένο λαό. Στα «Χριστούγεννα 1920 στο Μέτωπο της Μικράς Ασίας» του Χ. Πλουζιώτη ο φαντάρος σημειώνει στο ημερολόγιό του την «Παρασκευή 25-12-1920. Χριστούγεννα! Ωραία μα την αλήθειαν, ήλθαμε να τα πούμε του Κεμάλ, και μας τα είπε αυτός πρωτήτερα». «Χριστούγενα του 1943» από το ημερολόγιο του 16χρονου τότε Γ. Ιωάννου «μια εικόνα της κατοχικής Αθήνας». Ακολουθεί μια επιστολή του Σεφέρη στον Κύπριο ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή. Φτάσαμε ήδη στα 1960 με τα «Χριστουγεννα στη λεγεώνα των ξένων» του Γ. Μανιάτη. Ο Ελληνας στρατιώτης που νιώθει ότι τον στενεύει η στολή, στην ερώτηση του λοχαγού του «πώς λέτε εσείς Καλά Χριστούγενα;» απαντά «ΕΙΣΤΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ». Τελευταία ιστορία, «Παραμονή Χριστουγένων του 1964» και μια βόλτα σε παλαιοβιβλιοπωλείο με τον «εραστή» της τυπογραφίας και μανιώδη συλλέκτη σπάνιων βιβλίων Νίκο Καχτίτση.


Η λιτή αρχιτεκτονική του εξωφύλλου, το χαρτί και το χρώμα, η αρχιτεκτονική του συνόλου, οι ξυλογραφίες του, το μέγεθος και ο τρόπος επεξεργασίας του είναι μια άλλη ανάγνωση του κειμένου. Ενα μάθημα καλαισθησίας που κερδίζει τη μάχη με το διαστρεβλωμένο γούστο της βιτρίνας.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1996 σε δερματόδετη βιβλιοδεσία και ανατυπώθηκε το 2008. Στην έκδοση περιλαμβάνονται εννέα ξυλογραφίες της Φωτεινής Στεφανίδου. Η βιβλιοδεσία έχει γίνει με χειροποίητο χαρτί ασιατικής προέλευσης επεξεργασμένο με χειροποίητους τρόπους. Το δίχρωμο τύπωμα του καλύμματος έχει γίνει σε χρυσοτυπική πρέσα. Οι ακμές του βιβλίου έχουν βαφεί στο χέρι με μπλε χρώμα. Την έκδοση επιμελήθηκε ο Μπάμπης Λέγγας («ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ»).


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ