Κυριακή 24 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Καλλιτέχνες και Σκάκι

Με την ευκαιρία της έκδοσης του ημερολογίου «Σφήκας σκάκι 2010» από τις εκδόσεις «Κέδρος», παρουσιάζουμε σήμερα το κορυφαίο πνευματικό άθλημα, έτσι όπως το είδαν και το χαρακτήρισαν πολλοί επιστήμονες, συγγραφείς, ζωγράφοι, αλλά ακόμα και ποιητές, καθώς και GM του σκακιού.

Ο Νικόλας Σφήκας έχει τιμηθεί για την προσφορά του στην Τέχνη και το Σκάκι, εξέδωσε το λεύκωμα Ρέτρο-σαχ, την «Τέχνη του Σκακιού», το «Χρώμα και Σκάκι», ενώ πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και πινακοθήκες.

Στην αρχή του ημερολογίου του για το Σκάκι (κάθε μήνας κι ένας υπέροχος πίνακας - βλέπε φωτό) διαβάζουμε: «ΤΟ ΠΙΟΝΙ. Πολλάκις, βλέποντας να παίζουν σκάκι, ακολουθεί το μάτι μου ένα Πιόνι όπου σιγά - σιγά τον δρόμο βρίσκει και στην υστερική γραμμή προφθαίνει. Με τέτοια προθυμία πάει στην άκρη όπου θαρρείς πως βέβαια εδώ θ' αρχίσουν οι απολαύσεις του και οι αμοιβές του. Πολλές στον δρόμο κακουχίες βρίσκει. Λόγχες λοξά το ρίχνουν πεζοδρόμοι. τα κάστρα το χτυπούν με τες πλατιές των γραμμές. μέσα στα δύο τετράγωνά των γρήγοροι καβαλάρηδες γυρεύουν με δόλο να το κάμουν να σκαλώσει. κ' εδώ κ' εκεί με γωνιακή φοβέρα μπαίνει στο δρόμο του κανένα πιόνι απ' το στρατόπεδο του εχθρού σταλμένο.

Αλλά γλιτώνει απ' τους κινδύνους όλους και στην υστερινή γραμμή προφθαίνει. Τι θριαμβευτικά που εδώ προφθαίνει, στη φοβερή γραμμή την τελευταία, τι πρόθυμα στο θάνατό του αγγίζει!


Γιατί εδώ το Πιόνι θα πεθάνει κ' ήσαν οι κόποι του προς τούτο μόνο. Για την βασίλισσα, που θα μας σώσει, για να την αναστήσει από τον τάφο ήλθε να πέσει στου σκακιού τον άδη».

Κωνσταντίνος Καβάφης, 1894

* «Το σκάκι, όπως και ο έρωτας και η μουσική, έχει τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους», Ζίγκμπερτ Τάρας, Γερμανός GM.

* «Το σκάκι είναι το παιχνίδι που τιμά περισσότερο την ανθρώπινη διάνοια», Βολταίρος.

* «Μπορείς να μάθεις περισσότερα από μια παρτίδα που έχασες παρά από μια παρτίδα που κέρδισες. Θα πρέπει να χάσεις εκατοντάδες παρτίδες, πριν γίνεις καλός παίκτης», Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα.

* Στο διάγραμμα του κειμένου, βλέπουμε θέση από την παρτίδα Λεβίτσκι (Ρωσία) - Μάρσαλ (ΗΠΑ), Μπρεσλάου 1912, όπου τα μαύρα κέρδισαν θεαματικά. Τι έπαιξαν εδώ τα μαύρα;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ