Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πρόβλημα των ΤΕΙ και τα επαγγελματικά δικαιώματα

Ανακοίνωση - παρέμβαση στη συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί και κάλεσμα αντεπίθεσης σε σπουδαστές και αποφοίτους

Μονόδρομος η αντεπίθεση για τα παιδιά των ΤΕΙ. Να μαζικοποιήσουν το ΜΑΣ, να αναζητήσουν σύμμαχο στο ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα
Μονόδρομος η αντεπίθεση για τα παιδιά των ΤΕΙ. Να μαζικοποιήσουν το ΜΑΣ, να αναζητήσουν σύμμαχο στο ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα
Τα προβλήματα των ΤΕΙ και ιδιαίτερα αυτό με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδρυμάτων έρχεται στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις πρωτοβουλίες των προέδρων των ιδρυμάτων που κάνουν λόγο για κλείσιμο στο εαρινό εξάμηνο αν δεν εκδοθούν τα εκκρεμούντα προεδρικά διατάγματα. Παράλληλα, η ενσωμάτωση αναμενόμενη στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05 φαίνεται ότι θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τα ΤΕΙ, τους σπουδαστές και τους αποφοίτους τους. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας απευθύνεται με μια ολοκληρωμένη ανακοίνωση στους σπουδαστές και τους αποφοίτους ΤΕΙ, τονίζοντας την υποκρισία που κρύβεται στη συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα και καλώντας τους στο δρόμο της αντεπίθεσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στον αντιλαϊκό δρόμο της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται το προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ που έλεγε "έρχεται θύελλα".

Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η επίθεση του κεφαλαίου ξεδιπλώνεται εφ' όλης της ύλης. Ξεθεμελίωμα σε ό,τι έχει απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις μισθών, φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, αποχαρακτηρισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Βγάλε συμπέρασμα. Η πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ έχει στο στόχαστρο την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους.

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου θέλουν να έχουν όσο γίνεται φτηνό εργατικό δυναμικό, για να κερδίζουν όσο περισσότερο γίνεται. Τα κόμματά του, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την πολιτική τους εξυπηρετούν σταθερά αυτό το στόχο. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα μπορείς να δεις τις αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία.

  • Το προεδρικό διάταγμα, που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία και οδηγεί στη νομιμοποίηση των κολεγίων, δένεται με τη στρατηγική της διά βίου μάθησης και πιστοποίησης. Υποτάσσεται στη στρατηγική των μονοπωλίων που θέλει τη μεγάλη μάζα των νέων, που είναι παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, να κυνηγάνε δεξιότητες και γρήγορη κατάρτιση και να εγκλωβίζονται στο φαύλο κύκλο ανάμεσα σε ανεργία, ψευτοκατάρτιση, ψευτοδουλειά και πάλι ανεργία.
  • Με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ - ΤΕΙ ανοίγουν πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Υποκριτική η συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Επομένως είναι υποκριτικός ο διάλογος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ. Από τη μια είναι το ΤΕΕ και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, από την άλλη η ΕΕΤΕΜ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Καλλιεργούν το συντεχνιασμό, διασπούν το κοινό μέτωπο που πρέπει να έχουν τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, είτε σπουδάζουν σε ΑΕΙ είτε σε ΤΕΙ.

Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι υποκριτικό και ψεύτικο. Δεν το αποδεχόμαστε. Πρόκειται για διαμάχη χωρίς ουσία. Αλλωστε η συμφωνία της Μπολόνια, συμφωνία που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μιλά για επαγγελματικά προσόντα και όχι δικαιώματα, προσόντα που μπορεί να αποκτώνται με διάφορους τρόπους (σεμινάρια, τεστ, πρακτική άσκηση, εργασιακή εμπειρία κλπ.) και που δε διασφαλίζουν άμεση πρόσβαση στο επάγγελμα.

Το πρόβλημα των ΤΕΙ δεν είναι καινούριο, ξεκινά ταυτόχρονα με την ίδρυσή τους, συνδέεται με το γεγονός ότι επιδίωξη του κεφαλαίου είναι να αποφοιτά φτηνό εργατικό δυναμικό. Γι ' αυτό και είναι πολιτική επιλογή η υποβάθμιση των σπουδών στα ΤΕΙ.

Κανείς δεν μπορεί να έχει συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα όταν είναι ξεθεμελιωμένα τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι αποπροσανατολισμός όταν η ανεργία τσακίζει και αυτούς με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και αυτούς που δεν έχουν. Με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το γ' τρίμηνο του 2009, στις ηλικίες 25-29 η ανεργία χτυπά το 4,6% αυτών που έχουν μεταπτυχιακό, το 20,3% αυτών που έχουν πτυχίο ΑΕΙ και το 27% αυτών που έχουν πτυχίο ΤΕΙ, ενώ στις ηλικίες 30-44 τα ποσοστά είναι 4%, 26,7% και 34,5% αντίστοιχα. Είναι αποπροσανατολισμός όταν καταστρατηγείται το ωράριο, όταν γίνονται εργοδοτικά εγκλήματα σε χώρους δουλειάς, όταν έχει χαθεί η έννοια της Πρόνοιας και έχει εμπορευματοποιηθεί ο τομέας της Υγείας. Είναι αποπροσανατολισμός όταν το 60% των σπουδαστών των ΤΕΙ δουλεύει και όταν το 50% εγκαταλείπει τις σπουδές του.

ΠΑΣΠ - ΔΑΠ: Πρωταγωνιστές στον αποπροσανατολισμό των σπουδαστών

Η σημερινή κατάσταση στα ΤΕΙ επιβεβαιώνει ότι αυτά που έλεγαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι εκπρόσωποί τους στα ΤΕΙ, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, την περίοδο της ψευτοανωτατοποίησης ήταν ψεύτικα λόγια. Αποδεικνύει η ζωή ότι είχαν δίκιο οι δυνάμεις της ΚΝΕ στα ΤΕΙ που έλεγαν ότι δε θα λυθεί το πρόβλημα των ΤΕΙ.

Σήμερα οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, παίζουν υποκριτικό παιχνίδι στις πλάτες των σπουδαστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων άλλα λένε στα ΑΕΙ και άλλα στα ΤΕΙ. Στα ΑΕΙ λένε "να πάνε να πνιγούν τα ΤΕΙ" και στα ΤΕΙ "να πάνε να πνιγούν τα ΑΕΙ". Βγάλε πολιτικό συμπέρασμα από τη στάση τους, καταδίκασέ τους!

Μονόδρομος η αντεπίθεση

Οι σπουδαστές δεν πρέπει να μπλέξουν σ' αυτή την αντιπαράθεση συμφερόντων, που είναι ξένη προς τις ανάγκες τους. Αλλωστε πραγματική επαγγελματική κατοχύρωση δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Οσο θα υπάρχει αναρχία στην παραγωγή θα υπάρχει ανεργία, θα υπάρχει πίεση για συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι σπουδαστές σήμερα έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν ανασυγκρότηση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και δημιουργία συστήματος Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση. Ενταξη των ΤΕΙ ή επιμέρους τμημάτων τους είτε στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε στο σύστημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και τις ανάγκες ανάπτυξης της επιστήμης. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αλληλοεπικαλύψεων στα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που καταδικάζουν τους αποφοίτους των ΤΕΙ σε πτυχιούχους β' κατηγορίας. Εχουν συμφέρον να αναζητήσουν σύμμαχο στο ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, για να διεκδικήσουν ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση οι σπουδαστές μπορούν και πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να ενισχύσουν τις επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή και να βάλουν τέλος στη διάλυση που έχουν φέρει στο σπουδαστικό κίνημα οι παρατάξεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, να ενισχύσουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Να κάνουν πράξη το σύνθημα της αντεπίθεσης και το ότι πρέπει την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία.

Σήμερα χρειάζεται οργάνωση της πάλης, μαζικές διεργασίες σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Με το κλείσιμο των σχολών που προγραμματίζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ από τη μια στέλνουν τον κόσμο σπίτια του και από την άλλη δεν έχουμε αυταπάτες, τους ενδιαφέρει η ανταγωνιστικότητα του ιδρύματός τους για να μπορεί να έχει χρηματοδότηση και χορηγούς. Δε δίνουν δεκάρα για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους.

Σήμερα φοιτητές και σπουδαστές, μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους, μαζί με τους μικρούς αγρότες, με τους αυτοπασχολούμενους, να δώσουν απάντηση. Αγωνιστικό ραντεβού είναι η απεργία στις 10 Φλεβάρη. Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να απεργήσουν, να κλείσουν τις σχολές τους τη μέρα της απεργίας, να διαδηλώσουν με το ΜΑΣ, να συναντηθούν με τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και τα μπλόκα της αγροτιάς, για δημόσια δωρεάν Παιδεία, για πτυχία με αξία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για να μην αναγκάζεται κανένας νέος να δουλεύει κατά τη διάρκεια των σπουδών του, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία, για ζωή με αξιοπρέπεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ