Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Εχει για τους επιχειρηματίες αλλά όχι για τους ανέργους

Ωμή πρόκληση ανέργων κι εργαζομένων αποτελεί η κινδυνολογία της κυβέρνησης για τα άδεια ταμεία του Οργανισμού, όταν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τον έχουν μετατρέψει σε εργαλείο στήριξης της μεγαλοεργοδοσίας

Μέχρι 8.000 ευρώ χρωστά ο Καριπίδης στους εργάτες του Βοτανικού. Όταν προπαραμονές Πρωτοχρονιάς (φωτ.) διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας οικονομική ενίσχυση, η κυβέρνηση τους είπε να περιμένουν. Μόνο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» δεν αφήνει ποτέ να περιμένει...
Μέχρι 8.000 ευρώ χρωστά ο Καριπίδης στους εργάτες του Βοτανικού. Όταν προπαραμονές Πρωτοχρονιάς (φωτ.) διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας οικονομική ενίσχυση, η κυβέρνηση τους είπε να περιμένουν. Μόνο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» δεν αφήνει ποτέ να περιμένει...
Την ενίσχυση του κλίματος τρομοκρατίας και εκβιασμών με στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων και με το επιχείρημα των «άδειων Ταμείων» συνέχισαν και χτες σε κοινή χορωδία ο υπουργός Απασχόλησης, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου να καθυποτάξουν τις όποιες αντιδράσεις μπροστά στην καταιγίδα των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Ετσι με χτεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΕΔ ισχυρίζεται ότι ο Οργανισμός «για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση συνέχισε την κινδυνολογία για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ, παρουσιάζοντάς την ως αποτέλεσμα όσων έγιναν την τελευταία 5ετία. Επιχειρώντας να κρύψει ότι με ευθύνη της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε εργαλείο σκανδαλώδους στήριξης των επιχειρήσεων και γενίκευσης της ελαστικής απασχόλησης και σκανδαλώδους στήριξης των επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που οι άνεργοι πασχίζουν να ζήσουν με πενταροδεκάρες, παραδομένοι στα νύχια των πολυεθνικών. Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος είπε ότι «τα άδεια Ταμεία αποτελούν την πιο απτή απόδειξη της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ΟΑΕΔ, μετά από την απερίσκεπτη, καταναλωτική και αλόγιστη 5ετή διαχείρισή του», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αναφέρθηκε - κατά τη χτεσινή ενημέρωση των συντακτών - στην «αλόγιστη και απερίσκεπτη σπατάλη και καταναλωτική διαχείριση του ΟΑΕΔ από τη Νέα Δημοκρατία».

Την ίδια στιγμή, με χτεσινή του ανακοίνωση ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης αναφέρει ότι το Σεπτέμβρη του 2009 η οικονομική θέση του Οργανισμού «ήταν 710.918.851,3 ευρώ. Ταυτόχρονα, υπήρχαν συσσωρευμένες, πολλών ετών, απαιτήσεις από το ΙΚΑ ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ (είναι γνωστό ότι ο ΟΑΕΔ δε διαθέτει μηχανισμό είσπραξης εισφορών αλλά του αποδίδονται από το ΙΚΑ οι συνεισπραττόμενες εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ), καθώς και απαιτήσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα που είχαν ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ».

Γαλαζοπράσινη λεηλασία υπέρ των επιχειρηματιών

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και να προσπαθεί στα λόγια για το αντίθετο δεν μπορεί να κρύψει την ίδια την πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει. Αξιοποίησε στο έπακρο και τον ΟΑΕΔ για να χτυπήσει την πλήρη και σταθερή εργασία και να διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ίδια στιγμή φόρτωνε με πακτωλό χρημάτων τα ταμεία των επιχειρηματιών. Αυτήν ακριβώς την πολιτική εξυπηρέτησε και η νομοθετική ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ το 2001 που αφορούσε την «αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ» (δημιούργησε τρεις ανώνυμες εταιρείες προσανατολισμένες λειτουργικά στις ανάγκε ςτης αγοράς) στην προσπάθεια «σύζευξης της αγοράς με τη ζήτηση εργασίας». Δηλαδή στην αξιοποίηση και προσαρμογή του ΟΑΕΔ στο καθεστώς της προωθούμενης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν και τώρα, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τους ανέργους. Η ίδια η πολιτική που άσκησαν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις - καθόλα όμοια - αυτό ακριβώς αποδεικνύει:

  • Δημιούργησαν και ενίσχυσαν κάθε είδους σχετικά προγράμματα («διά βίου μάθησης», «κατάρτισης», «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» κλπ), όπως και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την ενίσχυση των επιχειρηματιών με χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων στο όνομα της «ενίσχυσης της απασχόλησης».
  • Διατηρούν το επίδομα ανεργίας σε εξευτελιστικά επίπεδα (454 ευρώ σήμερα).
  • Η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού είναι πολύ χαμηλή. Αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2009 από τα έσοδα των 3,441 δισ. ευρώ τα 2,481 δισ. ευρώ προέρχονται από τις κρατήσεις από το μισθό των εργαζομένων. Δηλαδή το 72% των εσόδων του ΟΑΕΔ προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων. Για το ίδιο έτος η εισφορά του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μόλις 375 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 10,8% του προϋπολογισμού του.
  • Την ίδια στιγμή οι επιχορηγήσεις - μεταξύ άλλων - για την «καταπολέμηση της ανεργίας», δηλαδή χρήμα στους επιχειρηματίες, προβλέπονταν για το 2009 820.342.664 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απειλούν διαχρονικά - και με νομοθετικές τους ρυθμίσεις - ακόμα και για την περικοπή του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί δυο φορές πρόταση για δουλειά από τον ΟΑΕΔ. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ήδη παρθεί σε μια σειρά χώρες - μέλη της ΕΕ. Αξίζει να θυμίσουμε την περίπτωση άνεργης Γερμανίδας που ειδοποιήθηκε ότι θα χάσει το επίδομα ανεργίας όταν αρνήθηκε να δουλέψει ως γραμματέας σε οίκο ανοχής!

Τολμά λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κινδυνολογεί για άδεια Ταμεία όταν αυτή, όπως και η ΝΔ, χάριζαν απλόχερα χρήματα στους εργοδότες. Οταν σταθερά απορρίπτουν τα αιτήματα που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για ουσιαστική στήριξη των ανέργων, οι οποίοι άλλωστε δε φέρουν καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι μένουν στο δρόμο. Εφτασαν να μετατρέψουν την επιδότηση των ανέργων σε επιδότηση των εργοδοτών («της απασχόλησης» τη λένε), ενώ απορρίπτουν τα αιτήματα των ταξικών συνδικάτων για: αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% επί του βασικού μισθού των 1.400 ευρώ, η επιδότηση να ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος κλπ.

  • Μέχρι αργά χτες το βράδυ, ήταν σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών σχετική σύσκεψη με τη συμμετοχή και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ