Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας της αγροτιάς

Η αντιαγροτική πολιτική τη ΕΕ και των κυβερνώντων έχει οδηγήσει σε αναβρασμό τη μικρομεσαία αγροτιά. Χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα όλο και οξύνονται και οι φτωχοί και μικροί αγρότες οδηγούνται με γοργούς ρυθμούς στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα. Ετσι, με απόφαση στην τελευταία πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα συντονίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη, με διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και δίνει προοπτική στον αγώνα.

Το 2010 φέρνει από χέρι ακόμα χειρότερα μέτρα για τη μικρομεσαία αγροτιά, αφού εκτός των άλλων ξεκινάει φέτος και η εφαρμογή των νέων αντιαγροτικών αποφάσεων του ελέγχου «υγείας» της ΚΑΠ, που ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Μέτρα όπως το κόψιμο των επιδοτήσεων για όσους παίρνουν μέχρι 400 ευρώ επιδότηση ή καλλιεργούν μέχρι 10 στρέμματα. Ετοιμάζονται επίσης να ληφθούν μέτρα, όπως το πέταγμα εκτός επιδότησης των μικρομεσαίων αγροτών που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Ο επιχειρούμενος διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που κάνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση - και τον οποίο πρώτες ζήτησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και προβάλλουν ως αίτημά τους και οι «Συντονιστικές Επιτροπές», τις οποίες στήνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - θα επιφέρει μια ώρα αρχύτερα το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και το πέρασμα της αγροτικής γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Γίνεται φανερό πως ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους. Γίνεται επίσης φανερό ότι η αγροτιά δεν μπορεί να βρίσκεται συνέχεια σε θέση άμυνας και απόκρουσης των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ και των κυβερνώντων. Ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί για λύσεις στα άμεσα οξυμένα προβλήματα σε συνδυασμό με την πάλη για ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Η προοπτική επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται σε μια άλλη αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας προς όφελος συνολικά του λαού. Μια αγροτική ανάπτυξη έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές μονάδες παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζεται έτσι ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά διατροφικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Αυτή πρέπει να είναι η προοπτική του αγώνα. Αυτή την προοπτική προβάλλει το ΚΚΕ. Σ' αυτή τη ρότα οργανώνει τον αγώνα η ΠΑΣΥ. Γι' αυτό χρειάζεται η ανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του αγροτικού κινήματος, με την ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου, που είναι η ΠΑΣΥ. Η αγροτιά καλείται στις κινητοποιήσεις που έρχονται να απομονώσει τους υπονομευτές του αγώνα της και τους εκφραστές των συμφερόντων των επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι φτωχοί και μικροί αγρότες καλούνται ακόμα να συνειδητοποιήσουν ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας τους, πρέπει να είναι κοινός με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, γιατί κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινά και τα συμφέροντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ