Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφ' όλης της ύλης» διήμερη σύνοδος για τη Συνθήκη Ντέιτον...

NTEΪTON (OXAΪO).-

Προτάσεις για το μακροπρόθεσμο αλυσοδέσιμο της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου υπό τις εντολές του ΝΑΤΟ, τις - αναμενόμενες... - εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και την επεξεργασία σχεδίων για την έναρξη της διαδικασίας για ένα «αυτοδιοικούμενο Κοσσυφοπέδιο», εξέτασαν μεταξύ άλλων Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες, ανώτερα στελέχη του ΝΑΤΟ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι βαλκανικών χωρών, μεταξύ των οποίων ένας εκπρόσωπος του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Β. Κοστούνιτσα και οι ηγετικές προσωπικότητες των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα και Χασίμ Θάτσι.

Ολοι οι παραπάνω συμμετείχαν στις εργασίες της διήμερης συνόδου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ντέιτον του Οχάιο, παραμονή της πέμπτης ετήσιας επετείου από την υπογραφή της γνωστής συνθήκης, ενώ όλες οι «κεκλεισμένων των θυρών» συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε μυστική τοποθεσία της αεροπορικής στρατιωτικής βάσης Ράιτ - Πάτερσον.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου για τις συμφωνίες του Ντέιτον οι συμμετέχοντες φέρεται (σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες») πως προέβλεψαν μία πιθανή μείωση των πολυεθνικών στρατιών στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο και κατέληξαν μεταξύ άλλων στις ακόλουθες προτάσεις:

- Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία για το αυτοδιοικούμενο Κοσσυφοπέδιο.

- Ο λαός της γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας του Μαυροβουνίου δικαιούται να καθορίσει την τύχη του.

- Ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρέπει να παραδοθεί στο άμεσο μέλλον στο Δικαστήριο της Χάγης.

- Οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και Ράτκο Μλάντιτς, πρέπει να συλληφθούν άμεσα.

Σχετικά με τα όσα μυστικά αποφασίστηκαν στα διάφορα τραπέζια συνομιλιών για τα Βαλκάνια, δεν αποκαλύφθηκε τίποτε... Εντούτοις, σχετική αίσθηση προκάλεσε η θέρμη με την οποία ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα ζήτησε, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, να παραμείνει το ΝΑΤΟ επ' αόριστον στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία και αυτό για να «προστατευτούν οι περιοχές αυτές από εξωτερικούς κινδύνους»... Σε άλλο σημείο μάλιστα ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα εξήγησε αυτή του την πρόταση, ισχυριζόμενος πως η διαδικασία και η παράταση της παραμονής των ΝΑΤΟικών στρατιών στο Κοσσυφοπέδιο εντάσσεται στο «πλαίσιο της ανεξαρτησίας μας»... Ο Ρουγκόβα είπε κατά λέξη: «Κάνουμε έκκληση στο ΝΑΤΟ και τις υπερδυνάμεις να μείνουν εκεί για πάντα. Στο μέλλον, ίσως αποκτήσουν ένα διαφορετικό ρόλο, μία παρουσία στην περιοχή με βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Θεωρώ την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο μέρος της ανεξαρτησίας μας».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος των μυστικών συνομιλιών αναλώθηκε για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει αυτές τις συζητήσεις «καρποφόρες»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ