Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στις διελκυστίνδες του νόμου

Στιγμιότυπο από την ανακαταμέτρηση

Associated Press

Στιγμιότυπο από την ανακαταμέτρηση
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΣΤΙΝ.-

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών υφίστανται δυο υποψήφιοι, που ουδείς εκ των δύο είναι πρόεδρος. Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και Αλ Γκορ, τρέφουν ακριβώς τις ίδιες ελπίδες για να εισέλθουν στο Λευκό Οίκο και διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στο «πεδίο μαχών» της Φλόριντα. Μπορεί σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Τζορτζ Μπους να προηγείται του Αλ Γκορ με 930 ψήφους, δηλαδή μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Ομως τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συγκρούονταν χτες ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα, στην πιο «κρίσιμη», όπως χαρακτηρίζεται, μάχη για το Λευκό Οίκο.

Το αστείο είναι ότι πρόκειται για μετεκλογική και όχι προεκλογική περίοδο, που θα δικαιολογούσε τη φρασεολογία.

Οι επτά δικαστές που απαρτίζουν το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκίνησαν χτες τις ακροάσεις και τις αντεγκλήσεις των δύο νομικών ομάδων που αντιπροσωπεύουν τον Μπους και τον Γκορ και μετά το πέρας της εξέτασης της υπόθεσης θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα πρέπει τα ετεροχρονισμένα αποτελέσματα, που θα προκύψουν από τη διά χειρός καταμέτρηση, που γίνεται σε τέσσερις κομητείες της Φλόριντα, να συμπεριληφθούν στα τελικά επίσημα συνολικά αποτελέσματα της Πολιτείας. Εκτός αυτών, ο υποψήφιος Μπους ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναθεωρήσει την εντολή του για αναστολή της ανακήρυξης των επίσημων αποτελεσμάτων για την προεδρική εκλογή σε όλη την Πολιτεία. Η προσφυγή, από 60 περίπου σελίδες, περιέχει τα αιτήματα του τερματισμού των ανακαταμετρήσεων στο χέρι, αλλά και του μη συνυπολογισμού των αποτελεσμάτων τους στα τελικά συγκεντρωτικά. Στην ίδια προσφυγή, επισημαίνεται ότι η υπουργός Εσωτερικών της Φλόριντα, Κάθριν Χάρις, κινήθηκε στα όρια της νομιμότητας, σεβόμενη την καταληκτική ημερομηνία ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων της Πολιτείας, αγνοώντας τις ανακαταμετρήσεις στο χέρι και έστω και αν προηγήθηκε η εντολή του Ανώτατου Δικαστή να μην «τηρηθεί» η καταληκτική ημερομηνία.

Διαρκείς συνεδριάσεις του Μπους με τους νομικούς του συμβούλους

Associated Press

Διαρκείς συνεδριάσεις του Μπους με τους νομικούς του συμβούλους
Σε μία ξεχωριστή δικαστική διένεξη, ο δικαστής της έδρας του τοπικού Δικαστηρίου του Παλμ Μπιτς αποφάσισε χτες ότι το δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να διατάξει την επανάληψη της ψηφοφορίας στην κομητεία, ακόμη και αν υπάρχουν, όπως σε αυτή την περίπτωση, σοβαρότατα ζητήματα που προκύπτουν εξαιτίας του κακού σχεδιασμού του ηλεκτρονικού ψηφοδελτίου που στοίχισε στον Αλ Γκορ αποφασιστικό αριθμό ψήφων.

Πάντως, νομικός σύμβουλος του Αλ Γκορ δήλωσε ότι η προσφυγή του Δημοκρατικού υποψηφίου στην αμερικανική δικαιοσύνη θα τερματιστεί μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντα σχετικά με το θρίλερ των εκλογών, και δε θα συνεχιστεί σε επίπεδο ομοσπονδιακής δικαιοσύνης. Εντούτοις, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Λίμπερμαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω δικαστικών αγώνων.

Κοκορομαχίες

Στο μεταξύ, ενώπιον της νομικής «μάχης των μαχών» οι δύο υποψήφιοι και τα επιτελεία τους ξιφούλκησαν πέραν του δέοντος. Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ ακύρωσε ένα ταξίδι του στο Νάσβιλ του Τενεσί, προκειμένου να συγκεντρωθεί καλύτερα στη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, ενόψει της κρίσιμης ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, για το αποτέλεσμα των εκλογών, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπό του, Τζιμ Κένεντι. Ο αντιπρόεδρος Γκορ επρόκειτο να παρευρεθεί σε συγκέντρωση στο Νάσβιλ, όμως εξαιτίας «των τελευταίων, νομικής φύσεως, εξελίξεων», που αφορούν την κούρσα για το Λευκό Οίκο, προτίμησε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον.

Από την άλλη πλευρά, ενόψει της ακρόασης, αλλά και των κινήσεων του επιτελείου Γκορ, το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών εξαπέλυσε νέους μύδρους διά στόματος του κυβερνήτη της Μοντάνα, Μαρκ Ρέισικοτ, που υπαινίχθηκε ότι πασχίζει «να εμφανίσει ψήφους υπέρ του Γκορ» κατά την καταμέτρηση στην Πολιτεία της Φλόριντα. «Μην αυταπατάσθε για το τι συμβαίνει εδώ. Οταν οι υποστηρικτές του Γκορ στην Κομητεία του Μπρόουαρντ διαπίστωσαν ότι ο Μπους τον ξεπερνά στις ψήφους που έφτασαν από το εξωτερικό, άλλαξαν τους κανονισμούς στην καταμέτρηση με στόχο να εμφανίσουν επιπλέον ψήφους υπέρ του Γκορ», κατηγόρησε τους αντιπάλους του ο Ρέιζικοτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Οστιν του Τέξας. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μοντάνα, οι εκλογικοί υπεύθυνοι στην Κομητεία του Μπρόουερ άλλαξαν σήμερα τους κανονισμούς της καταμέτρησης, λαμβάνοντας υπόψη ψηφοδέλτια που πρωτύτερα είχαν ακυρωθεί, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τον Γκορ... «Η στρατηγική του στρατοπέδου του Γκορ είναι εμφανέστατα να κερδίσει γρήγορα της ψήφους, μαντεύοντας την πρόθεση των ψηφοφόρων», σε εκείνα τα ψηφοδέλτια που είναι αδύνατον να γίνει αυτό, κατήγγειλε.

Η «κοινή γνώμη»

Στο παιχνίδι μπήκε και πάλι ο παράγων «κοινή γνώμη», όπως καταγράφεται... από τις δημοσκοπήσεις. Ετσι, δύο νέες δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν χτες αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει ότι τα ψηφοδέλτια αυτά θα πρέπει να μετρήσουν στο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το 60% των 870 ερωτηθέντων στην έρευνα της εταιρίας Γκάλοπ για λογαριασμό του δικτύου CNN και της εφημερίδας «USA Today», δηλώνει ότι οι ψήφοι από τις τρεις διαφιλονικούμενες Κομητείες της Φλόριντα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα τελικά αποτελέσματα, ενώ μόλις το 37% δήλωσε το ενάντιο.

Σε διαφορετική δημοσκόπηση, με δείγμα 510 ενηλίκους, για λογαριασμό της εκπομπής «Dateline NBC» του δικτύου NBC, τα αποτελέσματα ήταν περίπου ανάλογα. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες - ποσοστό 54%- εκτιμούν ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα αποτελέσματα από τις Κομητείες, ενώ το 42% δηλώνει το αντίθετο. Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει πάντως ότι η υπουργός Εσωτερικών της Φλόριντα, Κάθριν Χάρις, που συνεπικούρησε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπους στη Φλόριντα και τώρα πασχίζει να ματαιώσει τη διά χειρός καταμέτρηση στις Κομητείες, προσπαθεί να είναι ακριβοδίκαιη και ακολουθεί τους ισχύοντες νόμους. Το 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά πως το στρατόπεδο του Μπους δεν έχει συμπεριφερθεί με ευπρεπή τρόπο από την ημέρα των εκλογών στις 7 Νοέμβρη, ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Από την άλλη αυξάνει η απαρέσκεια για τη συμπεριφορά του επιτελείου του Γκορ, καθώς οι τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς, έναντι 29% προηγουμένως, φέρονται να πιστεύουν, με βάση τη δημοσκόπηση αυτή, ότι η συμπεριφορά του αντιπροέδρου και της ομάδας του ήταν απαράδεκτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ