Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Μπάζωσαν υδροβιότοπο και χτίζουν οικοδομές

Μετατρέπουν υδροβιότοπο σε οικόπεδα και κτίζουν οικοδομές με πισίνες για τουριστική εκμετάλλευση. Οπως καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου, το περιβαλλοντικό έγκλημα συμβαίνει στις Πλακοπούλες του νομού Λασιθίου της Κρήτης.

Ο σύλλογος καταγγέλλει «όσους και όσες υπηρεσίες συντέλεσαν ώστε να δοθούν άδειες οικοδομής (με τα γνωστά τερτίπια του νόμου περί ιδιοκατοίκησης), να μετατρέψουν το βάλτο σε οικόπεδα χωρίς να εξετάσουν ότι η περιοχή εντάσσεται εξ ολοκλήρου στο δίκτυο NATURA. Καθώς όφειλαν, σύμφωνα με το νόμο, να προσκομίσουν και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προτού προχωρήσουν στην εκχέρσωση και τσιμεντοποίηση της περιοχής μας και ενός απείρου αισθητικού κάλλους τοπίου». Επίσης, αναφέρει πως «προτού ακόμα τελειώσει η σύνταξη αυτού του κειμένου, δεύτερη εκχέρσωση άρχισε ήδη από άλλον ιδιοκτήτη βάλτου τεσσάρων στρεμμάτων, στο τελείωμα της πρώτης».

Ο σύλλογος κάνει λόγο για «χερσονησοποίηση» της παραλίας του Παλαιοκάστρου και προσθέτει ότι «η απαράμιλλη ομορφιά του παραθαλάσσιου τοπίου του Παλαιοκάστρου σιγοσβήνει στο όνομα της άναρχης ανάπτυξης και του κέρδους. Οταν οι δημοτικές αρχές μπαζώνουν λίμνες , οι ιδιώτες καραδοκούν και επεκτείνουν τα οικόπεδά τους. Οταν οι βιότοποι καταστρέφονται, το τσιμέντο αντικαθιστά την ομορφιά σβήνοντας με τα χρόνια τα ίχνη που έκαναν τον τόπο τόσο ξεχωριστό. Οταν σε περιοχές NATURA ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα κάτω από το Καστρί, το θρυλικό και ιστορικό λόφο - κάστρο που οφείλει και την ονομασία του το Παλαιόκαστρο , χαρακτηρισμένο Α' ζώνη απολύτου προστασίας, δίνεται άδεια λίγα μόνο μέτρα από τους πρόποδες του λόφου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολεοδομία, πολιτικούς μηχανικούς, αρχαιολογία, νομαρχία, δήμο, τότε τα πάντα έχουν διαβρωθεί και παραδοθεί στη στρεβλή ανάπτυξη και στο βωμό του κέρδους».


Στην καταγγελία αναφέρεται εξάλλου, ότι για τον υγρότοπο στις Πλακοπούλες το ειδικό διαχειριστικό σχέδιο του NATURA αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση του υγρότοπου στις Πλακοπούλες υπάρχει δρόμος που διασχίζει κάθετα το ποτάμι. Ο δρόμος αυτός πρέπει να κλείσει. Η κοίτη και οι όχθες του ποταμού πρέπει να αποκτήσουν τη φυσικότητά τους, με το να σταματήσουν οι όποιες εκσκαφές , να αφεθεί η βλάστηση να αναπτυχθεί και να σταματήσει η ρίψη μπαζών...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους(2018-11-29 00:00:00.0)
Ο πόνος των δήθεν προστατών της φύσης...(2011-01-20 00:00:00.0)
Απόμειναν τα κτίρια...(2007-08-28 00:00:00.0)
Η καταστροφή βαφτίζεται... οικολογία!(2003-01-10 00:00:00.0)
Στο Δέλτα του Εβρου(2000-07-09 00:00:00.0)
Τσιμέντο να γίνει;(1996-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ