Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΟ ΓΥΘΕΙΟ
Η ανυπαρξία υποδομών και σχεδιασμού οδηγεί σε αδιέξοδο

«Βουνά» από σκουπίδια σχηματίζονται μπροστά στους κάδους απορριμμάτων στο Γύθειο, με αποτέλεσμα η πόλη να έχει μετατραπεί, για μια ακόμη φορά, σε ...σκουπιδότοπο, καθώς τα αδιέξοδα της πλήρους κυβερνητικής απραξίας των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων πληρώνουν (και με την κυριολεκτική και με τη μεταφορική έννοια του όρου) οι κάτοικοι.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη μεταφορική έννοια του όρου, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αποπνικτική, καθώς γύρω από τους σωρούς των σκουπιδιών έχουν μαζευτεί κάθε είδους τρωκτικά και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος. Με την κυριολεκτική έννοια του όρου, επειδή η περιοχή του Γυθείου - με ευθύνη των τοπικών αρχών όλα αυτά τα χρόνια - δε διαθέτει οποιοδήποτε χώρο για να αποθέσει τα απορρίμματα, καταβάλλονται υπέρογκα ποσά στους εργολάβους καθαριότητας.

Οπως καταγγέλλει ο παραιτηθείς δήμαρχος, Μ. Βολάκος, εξαιτίας του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, «έχουν στηθεί επικερδείς επιχειρήσεις πάνω στα σκουπίδια με την ανοχή της πολιτείας» και σημειώνει: «Τα σκουπίδια του Γυθείου ταξιδεύουν εκτός Πελοποννήσου με 3.000 ευρώ το δρομολόγιο, όταν τα ανταποδοτικά τέλη στο δήμο δεν υπερβαίνουν το 1/5 του ποσού που απαιτείται για την αποκομιδή των απορριμμάτων με αυτό το σύστημα. Το άνοιγμα αυτής της ψαλίδας δεν μπορεί να καλυφθεί με έκτακτες εισφορές και αύξηση των δημοτικών τελών». Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρακτική αυτή συμβαίνει σε πάρα πολλούς δήμους, κυρίως της περιφέρειας. Δηλαδή, να πληρώνουν υπέρογκο κόστος σε εταιρείες για τη μεταφορά απορριμμάτων, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ενιαίου περιφερειακού σχεδιασμού στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών.

Το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων αφορά, βέβαια, ολόκληρη την Πελοπόννησο, μόνο που στην περίπτωση του Γυθείου είναι σε πιο οξυμένη κατάσταση από άλλες περιοχές. Στην Πελοπόννησο, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όχι μόνο δεν υλοποιούνται οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, αλλά δεν υπάρχουν και οι στοιχειώδεις υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ευθύνες, βέβαια, έχουν και εκείνες οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, που όλα αυτά τα χρόνια - πέρα από τις όποιες υπαρκτές τοπικές ιδιομορφίες - δε διεκδίκησαν ποτέ πραγματική λύση του προβλήματος, αλλά καλύπτονταν πάντα πίσω από τις γενικόλογες και αόριστες διατυπώσεις των κυβερνώντων. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγηθεί η κατάσταση σε αδιέξοδο, να εξακολουθεί να υπάρχει η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων, να αυξάνει σταθερά η εμπλοκή ιδιωτών στις καθημερινές εργασίες διάθεσης των απορριμμάτων και, ταυτόχρονα, να αυξάνουν σταθερά τα τέλη καθαριότητας, καθώς και στην προώθηση αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων και τεχνολογιών, αφού τα κριτήρια επιλογής τους δε θα είναι κοινωνικά - περιβαλλοντικά, αλλά θα διακρίνονται από την υπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ