Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αυλαία με την απονομή βραβείων

«Χρυσός Αλέξανδρος» στο «Τελευταίο καταφύγιο» του Πάβελ Παυλικόφσκι
«Χρυσός Αλέξανδρος» στο «Τελευταίο καταφύγιο» του Πάβελ Παυλικόφσκι
Η ταινία «Το τελευταίο καταφύγιο» του Πάβελ Παβλικόφσκι, κέρδισε τον «Χρυσό Αλέξανδρο», που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 12,5 εκατ. δρχ. στο 41ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ειδικό βραβείο της επιτροπής, Αργυρός Αλέξανδρος, δόθηκε στους «Χαμένους δολοφόνους» του Ντίτο Τσιντάντσε, μαζί με έπαθλο 7,5 εκατ. δρχ. Βραβείο σεναρίου κέρδισε η ταινία «Μιαασυνήθιστη κατάσταση» (Die Innere Sicherheit) του Κρίστιαν Πέτζολντ.

Η πολωνική ταινία «Happy man» της Μαλγκορτσάτα Στσούμοφσκα τιμήθηκε με το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος για την οπτική της τελειότητα.

Τα βραβεία ερμηνείας κέρδισαν οι ηθοποιοί της ταινίας «Τελευταίο Καταφύγιο», Ντίνα Κόρτσουν και Πάντι Κονισντάιν, ο οποίος μοιράστηκε το βραβείο α' ανδρικού ρόλου με τον Μισέλ Ματίσεβιτς, που πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Χαμένοι Δολοφόνοι».

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκεστην Ιρανή Μαρζιγιέ Μεσκινί, τη σκηνοθέτρια που κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ με την ταινία της «Τη μέρα που έγινα γυναίκα» και αναφέρεται στη σκληρή ζωή των γυναικών της πατρίδας της.

Ειδική διάκριση απέσπασε η ταινία του Σταύρου Ιωάννου «Κλειστοί δρόμοι», η οποία συμμετείχε και στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και στο ελληνικό.

Τα βραβεία του κοινού δόθηκαν στην ταινία «Samotari» του Ντέιβιντ Οντιτσεκ και στην ταινία «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη.

Η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε την ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού «Το τελευταίο καταφύγιο», την ταινία «101 Ρέικιαβικ» των Νέων Οριζόντων και απένειμε ειδική μνεία στις «Μια ασυνήθιστη κατάσταση» και «Το σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε, κατά πλειοψηφία, τα βραβεία της στις ταινίες «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη και «Το σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη και έδωσε εύφημη μνεία στο Σταύρο Ιωάννου για την ταινία του «Κλειστοί δρόμοι».

Τέλος, η κριτική επιτροπή της Ενωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης απένειμε ομόφωνα το βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας στην ταινία «Ενας και Ενας» του Νίκου Ζαπατίνα.

Αργά το βράδυ απονεμήθηκαν και τα Βραβεία ποιότητας του Ελληνικού Τμήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ