Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντελάληδες

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Barroso, θα ήθελα να σας πω ότι, ενώ συζητούνται οι φιλόδοξοι στόχοι της στρατηγικής του 2020, υπάρχουν ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, που μπαίνει σ' αυτήν τη στρατηγική με δυσμενείς όρους, με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και υψηλή ανεργία. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χτες μέτρα θεωρώντας ότι έτσι θα περιορίσει το έλλειμμα. Στην Αθήνα, περιμένουν με αγωνία την αντίδραση των αγορών και την αξιολόγηση των διαφόρων οίκων. Σας άκουσα πριν να απαντάτε σε μια σχετική ερώτηση, διάβασα και τις σημερινές δηλώσεις του κυρίου Almunia και θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Barroso: εκτός από το να παρακολουθεί η Επιτροπή το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα, με ποιο τρόπο μπορεί διαφορετικά να συνδράμει, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα; Και δεύτερον, στο πλαίσιο της στρατηγικής του 2020, πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες εθνικές ιδιαιτερότητες, ούτως ώστε να μην υφίστανται τέτοια προβλήματα;».

Η ταυτότητα του συντάκτη της παραπάνω ερώτησης προς τον πρόεδρο της Κομισιόν θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο ενός κουίζ. Την πατρότητα ενός τέτοιου κειμένου θα μπορούσε άνετα να τη διεκδικήσει οποιαδήποτε ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα, πλην του ΚΚΕ. Επειδή όμως ο οπορτουνισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεφωνημένος, «αινίγματα» όπως το παραπάνω είναι πλέον μόνο για αρχάριους λύτες. Η συγκεκριμένη ερώτηση κατατέθηκε στον Μπαρόζο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στις 15/12. Οπως γίνεται αντιληπτό, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί μήπως η Ελλάδα χάσει το τρένο της Στρατηγικής του 2020 λόγω των δυσκολιών που περνάει η καπιταλιστική οικονομία της, γι' αυτό και ο ευρωβουλευτής του με αγωνία ζητάει να μάθει αν η ΕΕ θα πάρει μέτρα για να μειωθούν τα ελλείμματα! Ο ίδιος μάλιστα - απ' έξω απ' έξω - λέει πως τα όποια μέτρα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ώστε «να μην υφίστανται τέτοια προβλήματα» στο πλαίσιο της Στρατηγικής του 2020, προφανώς για να προχωράει απρόσκοπτα η εφαρμογή της.

Τι είναι όμως η Στρατηγική του 2020 για την ομαλή εφαρμογή της οποίας στη χώρα μας κόπτεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Είναι η συνέχεια για την επόμενη δεκαετία της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Του πλαισίου εκείνου, δηλαδή, που από το 2000 - οπότε και συμφωνήθηκε - ευθύνεται για το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια. Πρόκειται για τη Στρατηγική που στόχο έχει να κάνει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια τα πιο κερδοφόρα σε παγκόσμια κλίμακα. Και άλλος τρόπος για να το πετύχει αυτό δεν υπάρχει από το να φτηνύνει κι άλλο την τιμή στην οποία το κεφάλαιο αγοράζει την εργατική δύναμη. Φαίνεται πως στη χώρα μας, δίπλα στους παραδοσιακούς εκπροσώπους τους, οι μεγαλοεργοδότες βρήκαν έναν ακόμα συνεπή ντελάλη των συμφερόντων τους: Τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω του ευρωβουλευτή του αξιώνει από την ΕΕ να πιέσει για νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα συμβάλουν στη «δημοσιονομική σταθερότητα». Για να μη χάσει το ντόπιο και γενικότερα το ευρωενωσιακό κεφάλαιο το τρένο της ανταγωνιστικότητας, όπως προβλέπεται από τη στρατηγική του 2020...


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ