Κυριακή 3 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η ανάγκη συσπείρωσης και ενίσχυσης του ΠΑΜΕ

Η προστασία της ζωής του εργάτη ποτέ δε θα συμβαδίσει με την προστασία των κερδών των λίγων
Η προστασία της ζωής του εργάτη ποτέ δε θα συμβαδίσει με την προστασία των κερδών των λίγων
Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματιών. Είναι ανάγκη σήμερα όσο ποτέ το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, να ελέγχει το κράτος τους εργοδότες για την εφαρμογή τους, αλλά και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγιεινής και της Ασφάλειας της Εργασίας. Οι ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που, προστατεύοντας την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων, καλύπτουν τους εργοδότες σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστιες. Ταυτόχρονα, οι μισθωτοί επιστήμονες, ΤΑ και ΓΕ, πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους να μην υποκύπτουν στις εργοδοτικές πιέσεις και να συμπορευτούν με τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στο ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών:

«Στα πλαίσια του συστήματος όπου κίνητρο και σκοπός της παραγωγής είναι το κέρδος, η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία εξετάζονται με κριτήριο το κόστος που έχουν στην κερδοφορία της επιχείρησης. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, ο μισθωτός Τεχνικός Ασφάλειας, ως "σύμβουλος" με σχέση εξαρτημένης εργασίας προς τον εργοδότη, είναι ο "αποδιοπομπαίος τράγος" στον οποίο μετακυλίεται η εργοδοτική ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα, για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τη διεύρυνση του θεσμού των ιδιωτικών ΕξΥΠΠ εφόσον βρίσκεται πλέον σε καθεστώς διπλής εξάρτησης απ' τον εργοδότη του (ΕξΥΠΠ) και τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπου ασκεί τα καθήκοντά του. Στην πράξη δημιουργείται μια κερδοφόρα αγορά φθηνών, ψευδεπίγραφων υπηρεσιών νομικής κάλυψης από "ευέλικτους" γυρολόγους εξωτερικούς σύμβουλους, σε πλήθος διαφορετικών επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα της θεώρησης της Υ&ΑΕ με βάση την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου βρίσκονται τα αιτήματα του ταξικού εργατικού κινήματος: Κατάργηση των ιδιωτικών ΕξΥΠΠ και δημιουργία αποκλειστικά κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας κ.ά., το οποίο θα δραστηριοποιείται στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο αυτών των υπηρεσιών, οι οποίες θα είναι ενταγμένες οργανικά στο ενιαίο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, ειδικά κέντρα) ενταγμένου στο Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Η κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Η ουσιαστική διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα επαγγελματικού κινδύνου. Αιτήματα που εντάσσονται στη μόνη προοπτική για τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των εργαζομένων: Να πάρουν οι ίδιοι την τύχη τους στα χέρια τους, να ανατρέψουν τους συσχετισμούς ώστε να έρθει στο προσκήνιο ο άλλος δρόμος ανάπτυξης με κοινωνική ιδιοκτησία στους στρατηγικούς τομείς και τη μεγάλη βιομηχανική παραγωγή, ώστε να υποταχθεί η παραγωγική διαδικασία στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ