Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαρλώ: Ο αθάνατος τσιρκολάνος

«Το τσίρκο»
«Το τσίρκο»
Μαζί του γελάσαμε, αλλά και δακρύσαμε. Το ιδιαίτερο περπάτημά του, το καπέλο και το μπαστούνι του, η εκφραστική ματιά του, μας συνοδεύουν από τότε που ήμασταν παιδιά. Ποιητής και ονειροπόλος ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο λατρεμένος όλων των γενεών Σαρλώ, προσκαλεί και πάλι μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή συνάντηση. Στο κινηματογραφικό στέκι των πιτσιρικάδων της Αθήνας, στο «Σινέ Φιλίπ» (Θάσου 11 - Πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8612476), μόνο για την Κυριακή (3/1), θα προβληθεί μία από τις πιο γνωστές, και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικές ταινίες του: «Το τσίρκο».

Η προβολή θα γίνει στις 4 μ.μ., με συνοδεία πιάνου από τον γνωστό μουσικό της τζαζ, Παντελή Μπενετάκο, και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κυριακάτικα απογεύματα» στο «Σινέ Φιλίπ» (από το «Νεανικό Πλάνο» που πραγματοποιεί και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους), που πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά και αφορά σε 25 Κυριακές (15/11/2009 - 16/5/2010), πάντα στις 4 μ.μ. και με εισιτήριο μόνο 2,50 ευρώ για τα παιδιά και τους συνοδούς τους.

Η ταινία του Τσάπλιν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1928 και επανακυκλοφόρησε το 2003 και το 2008, σε σενάριο, σκηνοθεσία του σπουδαίου δημιουργού, ο οποίος υποδύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θυμούμενος το καλλιτεχνικό ξεκίνημά του από το τσίρκο, σε εφηβική ηλικία, στη γενέτειρά του, το Λονδίνο. Πρωταγωνιστούν ακόμη: Αλαν Γκαρσία, Μέρνα Κένεντι, Χάρι Κρόκερ, Χένρι Μπέργκμαν και Στιβ Μέρφι.

Ο Σαρλώ βρίσκει καταφύγιο σ' ένα τσίρκο, διότι τον καταδιώκει η αστυνομία, επειδή νομίζει ότι είναι πορτοφολάς. Την ώρα του προγράμματος, ο Σαρλώ κατρακυλάει στην πίστα. Η εμφάνισή του κάνει το κοινό να γελά ασταμάτητα και έτσι ο διευθυντής του τσίρκου, προσβλέποντας σε μεγάλες εισπράξεις, τον προσλαμβάνει αμέσως σαν κλόουν. Ο Σαρλώ σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά καθώς στη συνέχεια ερωτεύεται την ιπποκόμο, ο δόλιος αντίζηλός του πείθει τον διευθυντή του τσίρκου να τον διώξει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ