Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χτυπάει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων

Δυο σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές, η αντιλαϊκή επίθεση βρίσκεται σε πλήρη και κλιμακούμενη εξέλιξη

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση οι εργαζόμενοι μια επιλογή έχουν: Να περάσουν στην αντεπίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους με το ΠΑΜΕ
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση οι εργαζόμενοι μια επιλογή έχουν: Να περάσουν στην αντεπίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους με το ΠΑΜΕ
Σαν «βεντάλια» έχει ανοίξει η αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ακουμπά και πλήττει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Κάθε μέρα που περνάει σηματοδοτεί νέα φορολογικά βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά, ριζικές ανατροπές στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, εξαγγελίες για νέες μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και για περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Αξιοποιώντας απόλυτα την κινδυνολογία, τις «εκτιμήσεις» και τις «αξιολογήσεις» των διάφορων χρηματοπιστωτικών καπιταλιστικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για λογαριασμό ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων αλλά και τις «συστάσεις» της ΕΕ - για επιτάχυνση των μέτρων και των διαρθρωτικών ανατροπών -, η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή συνταγή της τρομοκρατίας απέναντι στο λαό, προκειμένου να αποδεχτεί τα νέα σκληρά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί πολύ καιρό πριν την εκδήλωση της κρίσης.

Στο όνομα της κάλυψης των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», ο περιορισμός των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση καινούργιων δανείων από το κράτος, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση έφερε ή ετοιμάζεται να φέρει σωρεία φοροεισπρακτικών μέτρων. Αρχικά μέσω του ταξικού προϋπολογισμού, που ψήφισε την Τετάρτη, και στη συνέχεια με βάση την κατάρτιση του τετραετούς «προγράμματος σταθερότητας», που θα παραδώσει στην ΕΕ στα μέσα Γενάρη.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη και στα πλαίσια του στημένου «κοινωνικού διαλόγου» βρίσκεται η προώθηση νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, προσαρμοσμένου στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, με στόχο τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Δίνοντας το στίγμα αλλά και τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φροντίζει πλέον σε κάθε δημόσια εμφάνισή του να σημειώνει: «Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες»... Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τις «αγορές» και τους «Ευρωπαίους εταίρους» ότι τα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει ήδη η κυβέρνηση, αλλά κυρίως αυτά που προτίθεται να πάρει περιορίζουν σημαντικά τις δαπάνες του κράτους, αφού μειώνουν το μισθολογικό κόστος και περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε ώρα χαμένη για λογαριασμό της πλουτοκρατίας(2013-08-02 00:00:00.0)
Βγάζουν τα λυσσακά τους(2011-11-12 00:00:00.0)
Διέξοδος μέσα από τη ρήξη(2011-04-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-11-26 00:00:00.0)
Δικομματική φαρσοκωμωδία(2009-02-01 00:00:00.0)
Εκμεταλλεύονται την κρίση "τους"(1998-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ