Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συθέμελο πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ και των «κοινωνικών εταίρων», προετοιμάζει την πλήρη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, φορτώνοντας στις πλάτες των εργαζομένων τη χρηματοδότηση των Ταμείων και απαλλάσσοντας εργοδότες και κράτος από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τρίτη η επιτροπή του διαλόγου - απάτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Λοβέρδος πρότεινε επιβολή νέας φορολογίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλαγής του τρόπου είσπραξης των εισφορών (τις συνδέει με τον τζίρο των επιχειρήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών), αλλά και συρρίκνωσης της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος αποκλειστικά των «προνοιακών» παροχών και συντάξεων.

Στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τις «δομικές αλλαγές» που πρότεινε, οι εισφορές των εργαζομένων θα αποτελούν τη «βασική πηγή χρηματοδότησης» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος των κυβερνώντων είναι το κράτος να περιορίζει αυστηρά τη συμμετοχή του στην Κοινωνική Ασφάλιση μόνο στο προνοιακό μέρος των συντάξεων, στο κατώτερο ελάχιστο επίπεδο, ενώ οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν μέσω των εισφορών τους να γίνουν οι αποκλειστικοί χρηματοδότες του συστήματος. Παράλληλα, η σύνδεση της εργοδοτικής εισφοράς με τον «τζίρο» της επιχείρησης θα σημάνει νέα προκλητική ελάφρυνση για το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα βρει πολλούς τρόπους για να εμφανίζει μειωμένα έσοδα και κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ