Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Καθρέφτης της ιμπεριαλιστικής ενσωμάτωσης της χώρας

Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται και στο φετινό προϋπολογισμό είναι αποκαλυπτικά για το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Η διάρθρωση, ο εξοπλισμός, η εκπαίδευση και ο προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Eurokinissi

Η διάρθρωση, ο εξοπλισμός, η εκπαίδευση και ο προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Ο προϋπολογισμός του 2010 αναφορικά με τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την οικονομική αιμορραγία που συνεπάγεται για το λαό η ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, η μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικό βραχίονα του ΝΑΤΟ και του επιθετικού δόγματος της λυκοσυμμαχίας.

Και στο κομμάτι τής - κατ' ευφημισμόν - Αμυνας, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά αντίστοιχων προϋπολογισμών προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα διατηρεί πολλές «πρωτιές» ανάμεσα στις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ακόμα και με ποσοστό κάτω του 3%, όπως παρουσιάζεται ότι δαπανά η Ελλάδα, η χώρα παραμένει στην πρώτη τριάδα του ΝΑΤΟ. Σε απόλυτα ποσά, οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες κατατάσσουν τη χώρα μας στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα επίσης κατέχει σταθερά μία από τις πέντε θέσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, όσον αφορά στην προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ.

Οι πιστώσεις που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, για το 2010 ανέρχονται στα 6,142 δισ. ευρώ. Για το 2009 εκτιμώνται στα 6,618 δισ. ευρώ και το 2008 δαπανήθηκαν 6,295 δισ. ευρώ. Η μικρή αυτή μείωση στον προϋπολογισμό του 2010 είναι ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο, εκτός από το ότι είναι και αβέβαιη. Σε μεγάλο βαθμό, η μείωση αυτή είναι λογιστική και προέρχεται από ετεροχρονισμό δαπανών που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς δεν αναγράφονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς που αποφασίζονται και υπογράφονται οι συμβάσεις στον παρόντα χρόνο, αλλά μετακυλίονται στους προϋπολογισμούς των ετών παραλαβής τους.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δαπανών

Εκτός από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, το πραγματικό στίγμα των αμυντικών δαπανών δίνεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Δηλαδή, από το ποιο δόγμα και ποιες αποστολές υπηρετούν αυτές οι δαπάνες, με δεδομένες τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Μάλιστα, η πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς γίνεται το τελευταίο διάστημα όλο και πιο οργανική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δαπάνες αλλά και σε κινδύνους για τον ελληνικό λαό, για την ίδια την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ομως και αυτή καθ' αυτή η αναδιάρθρωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται να ενισχύσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αρκεί ν' αναφερθεί ότι η διαρκώς αυξανόμενη - σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις - πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), με προοπτική μέσα στα επόμενα 1 - 2 χρόνια να ξεπεράσουν τις 40.000, εκτός από το μισθολογικό κόστος που ανεβαίνει κατακόρυφα, μεταβάλλει συνολικά το χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που χαρακτηρίζονται ως «ανελαστικές», σε καμιά περίπτωση δεν είναι άσχετες με το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό τους.

Οι δαπάνες για εξοπλισμούς αποτελούν κομβικό σημείο των αμυντικών δαπανών. Σε αυτές αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά αποτελούν και το πιο δυναμικό στοιχείο των στρατιωτικών δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, η δαπάνη για τη μισθοδοσία του προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το 2009 ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Οι λειτουργικές δαπάνες, για το 2009 στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή οι πληρωμές με βάση τις παραλαβές που γίνονται τον ίδιο χρόνο, για το 2009 φθάνουν περίπου τα 3,16 δισ. ευρώ. Ποσόν που σύμφωνα με τον υπουργό για τις παραλαβές του 2010 προβλέπεται να κατέβει στα 2,72 δισ. ευρώ. Η «μείωση» είναι πλασματική και αφορά σε κάποιες καθυστερήσεις παραλαβών.

Κατοχικοί στρατοί και ιμπεριαλιστικές αποστολές

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό παραμένει το ύψος του χρέους της χώρας προς τις ΗΠΑ που προέρχεται από τη λεγόμενη αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια», τα προγράμματα FMS. Δεν πρόκειται βέβαια για βοήθεια, αλλά για δανεισμό με υψηλά επιτόκια, τα χρήματα του οποίου υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων από αμερικανικές βιομηχανίες. Πριν από δέκα χρόνια, το συσσωρευμένο χρέος από αυτά τα προγράμματα είχε ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια. Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε τότε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, για να εισπράξει από την αμερικανική κυβέρνηση αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι πρόκειται για δανεισμό από ιδιωτικές τράπεζες.

Ενα μεγάλο κεφάλαιο των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αφορά τη συμμετοχή στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές και στους ΝΑΤΟικούς στρατούς κατοχής. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εκδίδει το ΓΕΕΘΑ, περίπου 2.100 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν στις διάφορες ψευδεπίγραφες «ειρηνευτικές αποστολές» (Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Αφγανιστάν, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κ.λπ.), ενώ σε μόνιμη βάση 4-5 μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κανονιοφόροι, υποβρύχια) βρίσκονται σε αποστολές εκτός ελληνικών συνόρων, όπως επίσης και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σ' αυτές τις δυνάμεις και τα μέσα δεν περιλαμβάνονται όσα έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ και στις στρατιωτικές δομές της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2004 στην Κωνσταντινούπολη, η κάθε χώρα - μέλος θα πρέπει να έχει στη διάθεση του ΝΑΤΟ το 40% του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεών της και το 8% να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.

Σε ετήσια βάση το κόστος της ελληνικής συμμετοχής μόνο στις ιμπεριαλιστικές αποστολές ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, την τελευταία δεκαετία όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι αποστολές, έχουν δαπανηθεί πάνω από 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη την εναλλαγή ανά εξάμηνο που γίνεται στο προσωπικό, τότε 20.000 - 40.000 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συμμετάσχει στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αντίληψη που διαμορφώνουν για το ρόλο και την αποστολή τους.

Μισθοφόρους αντί για εφέδρους

Την ίδια ώρα, η στρατιωτική θητεία διαρκώς υποβαθμίζεται και οι στρατευμένοι νέοι μετατρέπονται σε βοηθητικό προσωπικό δεύτερης κατηγορίας, που κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αλλά και λόγω της μειωμένης απάνδρωσης των μονάδων, προσπαθούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους . Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή στα πλαίσια της πλήρους μετατροπής του Στρατού σε «επαγγελματικό», δηλαδή μισθοφορικό, όπως επιτάσσει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, ώστε να υπηρετούνται πιο αποτελεσματικά οι νέες αποστολές του.

Ηδη, μαζί με τη μείωση της θητείας για το Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες, ανακοινώθηκε και η πλήρης, μέσα στον 1 - 1,5 χρόνο, κατάργηση της κατάταξης στρατευσίμων νέων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και η στελέχωση των δύο αυτών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αποκλειστικά με Επαγγελματίες Οπλίτες.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ