Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πάσχων» από αντικομμουνισμό

«

Σταλινισμός που αποτρελάθηκε» είναι ο τίτλος του χτεσινού πονήματος του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Καθημερινή». Πρόκειται για ένα λίβελο, μέσω του οποίου είναι φανερό ότι ο συγγραφέας επιζητεί την αντιΚΚΕ εκτόνωση. Ο Μανδραβέλης κατηγορεί το ΚΚΕ για «διολίσθηση σε όλο και πιο ανορθολογικές θέσεις», με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν από τον «Ριζοσπάστη» θέματα όπως η δημιουργία νέων μηχανισμών χαφιεδισμού, η δήθεν αντιμετώπιση της διαφθοράς από την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Ο Μανδραβέλης, όπως και οι άλλοι όμοιοί του, είναι λογικό να θέλει να υπερασπιστεί τον κόσμο που αντανακλά ένα σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι, στον οποίο μια χούφτα πλουτοκρατών τρέφεται από την καταλήστευση του πλούτου που παράγουν οι πολλοί. Επιβεβαιώνει όμως και αυτός, ότι ο σάπιος κόσμος τον οποίο υπερασπίζεται αδυνατεί να αντιπαρατεθεί με πολιτικούς όρους στο ΚΚΕ.

Γι' αυτό ο αρθρογράφος φαντασιώνεται «εσωκομματικές διεργασίες» και έριδες στο ΚΚΕ, όπως άλλωστε όλοι οι αντικομμουνιστές. Και προσπαθεί να προβοκάρει, ερμηνεύοντας τη στάση του ΚΚΕ κάπως έτσι: «Σπεκουλάρει στη διόγκωση της κρίσης για πολιτικά οφέλη, επιχειρεί να μεγαλώσει τα αδιέξοδα για να αποδείξει ότι ο καπιταλισμός τα κάνει χειρότερα (...) Κάθε βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη έρχεται σε αντίθεση με τον βασικό του στόχο, η μεγιστοποίηση της μιζέριας του λαού θεωρείται πλέον ενδιάμεσο στάδιο στην πορεία προς τον σοσιαλισμό (...) Δεν έχει πλέον αναφορά τις ανάγκες του λαού, θεωρεί τον καπιταλισμό, τη Δύση, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ως εξ ορισμού απάνθρωπα συστήματα και με βάση αυτή την πίστη άρχισε να προσδιορίζει την πολιτική του στάση».

Οι κραυγές του Μανδραβέλη δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και απάντηση. Ο ίδιος άλλωστε δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί σε πολιτικό διάλογο, αλλά να προβοκάρει και να βγάλει το αντιΚΚΕ μένος του. Είναι γνωστός και από παλιότερες ανάλογες παρεμβάσεις του. Τότε που με σθένος υπερασπιζόταν τα ΜΑΤ που ξυλοφόρτωναν τους μεταλλεργάτες έξω από το υπουργείο Εργασίας, «βελτιώνοντας» μ' αυτόν τον τρόπο τη ζωή των άνεργων και υποαπασχολούμενων στη Ζώνη. Η όταν καταφερόταν ενάντια στο μπλοκάρισμα του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, κατηγορώντας το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ότι κινούνται εκτός νομιμότητας. Προφανώς ο εν λόγω αντιλαμβάνεται σαν βελτίωση της ζωής των εργαζομένων τη δουλειά μέχρι τον τάφο που προσπαθεί να καθιερώσει η κυβέρνηση με τη νέα παρέμβασή της στο Ασφαλιστικό. Μ' αυτά και άλλα παρόμοια βγάζει το παντεσπάνι του ο Μανδραβέλης. Δυστυχώς, όμως, για τον ίδιο και το σύστημα που υπηρετεί, οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν τρώνε κουτόχορτο. Κι αυτό είναι που τους τρομάζει περισσότερο. Γι' αυτό λυσσάνε από τις στήλες των αστικών εφημερίδων και τα τηλεπαράθυρα, έχοντας αναγάγει σε καθήκον πρώτης γραμμής την αντιΚΚΕ προπαγάνδα.


Β. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ