Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Διαδηλώσεις με την ... άδεια της αστυνομίας

Με την άδεια της αστυνομίας αξιώνουν οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης να γίνονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η προκλητική αυτή αξίωση που οδηγεί σε άλλες εποχές, περιέχεται στο υπόμνημα που κατέθεσε χτες στο Συνήγορο του Καταναλωτή ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), σε μια κλιμάκωση της απροκάλυπτης προσπάθειας να προωθήσει τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις για το χτύπημα των λαϊκών κινητοποιήσεων και των μορφών συλλογικής πάλης και διεκδίκησης, καθόλου τυχαία σε μια περίοδο που βαθαίνει η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, οξύνονται τα αδιέξοδα και διογκώνεται η λαϊκή αγανάκτηση.

Το ΕΒΕΑ προτείνει τρία συγκεκριμένα μέτρα:

Πρώτον, «όποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και του Δήμου, πέντε μέρες πριν τη διεξαγωγή της διαδήλωσης».

Δεύτερον, «όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης». Σε διαφορετική περίπτωση, «να αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται στη διάρκεια της διαδήλωσης», ενώ αν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας και παρά ταύτα προκληθούν ζημιές την «αποζημίωση την αναλαμβάνει η αστυνομία».

Τρίτον, όλες οι διαδηλώσεις, εκτός από αυτές που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, η πορεία του Πολυτεχνείου και η πορεία της Πρωτομαγιάς, «υποχρεωτικά να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας, διαφορετικά οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται».

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα ...περιοριστικά μέτρα εξαιρούνται οι συνομιλητές των εμποροβιομηχάνων, οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για τις οποίες, όπως λένε, «οι πορείες που διοργανώνουν ούτε πολλές στον αριθμό είναι ούτε αντικείμενο διαμαρτυριών των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, οι αξιώσεις τους βρήκαν ανοιχτά αυτιά στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος «άκουσε με προσοχή τις θέσεις και τις απόψεις του ΕΒΕΑ τις οποίες και θα μελετήσει ενδελεχώς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ