Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Αστυνομικά ... μπαστούνια

Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές, που εκτυλίσσεται μέσα αλλά και γύρω από το χώρο των δυνάμεων «τάξης και ασφάλειας» είναι «Τα τέσσερα μπαστούνια», το νέο βιβλίο της Τιτίνας Δανέλλη (εκδ. «Καστανιώτη»). Εγκλημα και πολιτική συμπλέκονται με έναν μοναδικό τρόπο σε ένα μυθιστόρημα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί το αστυνομικό των ...αστυνομικών. Με σκηνικό τον ταραγμένο Δεκέμβρη του 2008 η συγγραφέας στήνει ένα πολυεπίπεδο σκηνικό όπου οι τόποι, οι προσωπικές ιστορίες, η διαπλοκή, η ίντριγκα, το έγκλημα και η αντικατασκοπεία, πρωταγωνιστούν ως ζητήματα πρωτίστως κοινωνικοπολιτικά και δευτερευόντως ιδιωτικά. Εχοντας διανύσει χιλιόμετρα στους δρόμους της αστυνομικής λογοτεχνίας η Τιτίνα Δανέλλη σε αυτό της το μυθιστόρημα μας εκπλήσσει διπλά: η γραφή της άμεση, απλή, σαφής απαλλαγμένη από μανιερισμούς, θίγει με ουσιαστικό τρόπο σύνθετα ζητήματα επιφυλάσσοντας ένα ανατρεπτικό για τα κλασικά αστυνομικά τέλος. Από την άλλη, οι γρήγοροι διάλογοι, οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι σκηνές, όπως διαδέχονται η μία την άλλη, θυμίζουν κινηματογραφική ταινία, η οποία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως τους τίτλους τέλους. Περί τίνος πρόκειται, λοιπόν;

Ενας Αγγλος πράκτορας, ακολουθώντας το νήμα μιας προσωπικής του απώλειας, οδηγείται μέσω της Ναμίμπια στην Ελλάδα, για να ανακαλύψει μια δολοφονία και τη συνωμοσία συγκάλυψής της από το Λονδίνο. Ο δρόμος του διασταυρώνεται με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Αγγελο Βλάχο, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει μια Αθήνα που φλέγεται από διαδηλώσεις και επεισόδια, αλλά και έναν ενδοϋπηρεσιακό πόλεμο για την κατάκτηση αξιωμάτων με πρωταγωνιστή τον συμμαθητή του και πρώην φίλο του Στάθη Παπά, να στήνει παιχνίδια εξουσίας. Δίπλα στον Βλάχο, πάντα, ο Γιώργος Γεωργίου, ο βοηθός του, να τον φροντίζει αλλά και συνάμα να του ταράζει και το νευρικό σύστημα. Ενα ταξίδι εργασίας στη Γερμανία θα φέρει τον Βλάχο κοντά με τον συνάδελφό του της αντιτρομοκρατικής Γεράσιμο Μανωλάτο.

Εφιάλτης και για τους δύο αστυνόμους, ο αστυνομικός Κυπραίος. Το σκοτεινό πρόσωπο των υπογείων που θα μετέλθει των πάντων, προκειμένου να γίνει ο ρυθμιστής του παιχνιδιού. Θα κινηθεί στους διαδρόμους της εξουσίας και της αχαλίνωτης φιλοδοξίας, θα μηχανορραφήσει, θα στήσει παγίδες, θα ενσαρκώσει στο χαρακτήρα του τη διαφθορά του συστήματος.

Κι ενώ στην Κατεχάκη γίνεται πόλεμος χαρακωμάτων, η Αθήνα κατακλύζεται από το πάθος των νέων που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν οργισμένοι για την αυτοτροφοδοτούμενη, επαναλαμβανόμενη και επισήμως υποθαλπόμενη αλαζονική συμπεριφορά ορισμένων οργάνων της τάξης. Στους δρόμους και ο Θάνος, η Ανια, και αργότερα η Ελπίδα...

Σε όλο αυτό το κουβάρι διακριτικός, όσο και καταλυτικός, ο ρόλος της δημοσιογράφου Ευγενίας Ευγενικού. Οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές διαδέχονται με καταιγιστικό ρυθμό η μία την άλλη, η δράση μεταφέρεται από την Οξφόρδη στη Ναμίμπια. Στην Αθήνα, στον Πόρο και από εκεί στη Γερμανία και στο Λονδίνο. Προσωπικές ιστορίες έρχονται στο φως, μυστικά αποκαλύπτονται, έρωτες λυτρώνονται και η λύση, αλίμονο δίνεται στους... δρόμους.

Μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία, σε τριάντα επτά κεφάλαια βγαλμένη, λες, από τους στίχους της «Ερημης χώρας» Τ. Σ. Ελιοτ: «Μέσα σε μια φούχτα σκόνη θα σου δείξω το φόβο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη(2021-01-09 00:00:00.0)
Λογοτεχνία που υπηρετεί τον άνθρωπο(2008-06-07 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Σε «αινιγματικά» λιμάνια...(2007-06-17 00:00:00.0)
Ξαναδιαβάζοντας...(2006-11-05 00:00:00.0)
Βιογραφικό Τιτίνας Δανέλλη(2002-10-13 00:00:00.0)
Βιογραφικό Τιτίνας Δανέλλη(2001-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ