Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
Δημιουργούν, παρά τα προβλήματα

«Αχ, αυτά τα φαντάσματα»
«Αχ, αυτά τα φαντάσματα»
Τη «Διαθήκη» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου θα παρουσιάσει από τις 22 Δεκέμβρη, στο Θέατρο του Μύλου, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - «Θεσσαλικό Θέατρο». Το έργο είναι εμπνευσμένο από το αριστουργηματικό διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Η διαθήκη του καθηγητή». Η «Διαθήκη» πρωτοπαρουσιάστηκε από το Θεσσαλικό Θέατρο την περίοδο 1977 - 1978 με εξαιρετική επιτυχία και προσδιόρισε τη φυσιογνωμία του ιστορικού θεάτρου. Ο Μάριος Ποντίκας χαρακτήρισε τη διασκευή του ως «Προσχέδιο σκηνικής μυθιστορίας» που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας και για τους σκοπούς του Θεσσαλικού θεάτρου. Η «Διαθήκη» είναι μια καυστική σάτιρα, ηθών, εθίμων και λειτουργεί σαν καταλύτης για να ξεσκεπαστεί το πρόσωπο της εξουσίας, τα γρανάζια που την κινούν και να αποκαλυφθεί η παρακμή των αξιών. Η «Διαθήκη» είναι ένα έργο, ζωντανό, συναρπαστικό, καθαρά ελληνικό, με σπαρταριστό αληθινό λόγο, που δεν του λείπει το χιούμορ και η σάτιρα που συνοδεύεται από μουσική και τραγούδια που βγαίνουν από μέσα από τη δράση του έργου. Ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος, που ξαναγυρίζει στο Θεσσαλικό Θέατρο ως καλλιτεχνικός διευθυντής, πιστεύει πως η «Διαθήκη» είναι σημαντικότατο έργο και πρέπει να ξαναζωντανέψει στη σκηνή του Θεάτρου για το οποίο γράφτηκε. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική - τραγούδια: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Χρήστος Νίνης, Δημήτρης Καλατζής, Δημήρης Παλαιοχωρίτης κ.ά.

«Τριαντάφυλλο στο στήθος»
«Τριαντάφυλλο στο στήθος»
Στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου παρουσιάζεται το έργο του Willy Russell «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Απόδοση κειμένου: Μάριος Πλωρίτης. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας. Φωτισμοί: Σπύρος Μερεγκλίτσης - Δημήτρης Παπαδάκης. Στο ρόλο της Ρίτας, η Κάτια Γέρου και στο ρόλο του καθηγητή Φρανκ, ο Γιάννης Κρανάς. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και 31 Γενάρη και θα δίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 9.00 μ.μ. και τις Κυριακές στις 8.30 μ.μ.

Το έργο «Αχ, αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο ντε Φιλίπο παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Απόδοση: Κατερίνα Ναστοπούλου - Κώστας Νταλιάνης. Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου. Παίζουν: Γιώργος Μελισάρης, Περικλής Αλμπάνης, Γιώργος Τσαπόγας, Εύη Γιαννακοπούλου, Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος, κ.ά. «Μα πώς κατορθώνει» -σημειώνει ο Κώστας Νταλιάνης- «αυτός ο δαιμόνιος Ναπολιτάνος συγγραφέας (ένας Καλαματιανός της νότιας Ιταλίας) να συνδυάζει στο έργο του μια ξεκαρδιστική κωμωδία και ταυτόχρονα ένα συγκινητικό έργο ανθρωπιάς; Ενα πονηρό κλείσιμο του ματιού, μ' ένα πικρό παράπονο; Ενα κλασικό αριστούργημα και συνάμα ένα λαϊκό δρώμενο; Το σκληρό ρεαλισμό και την ποιητική φαντασία; Με δυο λόγια, την κωμική και τη δραματική πλευρά της ζωής ομοούσιες και αδιαίρετες, όπως τις ζούμε και στην πραγματικότητα»;

«Η διαθήκη»
«Η διαθήκη»
Η Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει (από 26/12) το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Τριαντάφυλλο στο στήθος», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, σκηνικά Λαλούλας Χρυσικοπούλου, κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη. Το έργο διαδραματίζεται στη Λουιζιάνα της Αμερικής και διηγείται την ιστορία της Σεραφίνας, μιας Αμερικανο-Ιταλίδας μοδίστρας, η οποία ορκίζεται εγκράτεια μετά το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου. Οταν όμως εισβάλλει στη ζωή της ο Αλβάρο, ένας οδηγός φορτηγού με ίδιο τατουάζ με του άντρα της, ένα τριαντάφυλλο στο στήθος, όλα αλλάζουν και παρά τους αρχικούς της δισταγμούς, η όμορφη Σεραφίνα υποκύπτει στον Ερωτα. Το «Τριαντάφυλλο στο στήθος», που είναι το μοναδικό έργο του Ουίλιαμς με ευτυχή κατάληξη, έχει έναν πρωτόγονο λυρισμό και αίσθηση της λαϊκότητας. Η παράσταση τοποθετείται σκηνογραφικά - ενδυματολογικά στην Αμερική του '60, αναδεικνύει τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που ζει μια οικογένεια μεταναστών από τη Σικελία μέσα στο «αμερικάνικο όνειρο» και είναι γεμάτη με τα τραγούδια των ημερών του ραδιοφώνου. Στο ρόλο του ρομαντικού φορτηγατζή ο Απόστολος Γκλέτσος, στο ρόλο της αισθησιακής αλλά και παρορμητικής μοδίστρας η Κερασία Σαμαρά. Παίζουν ακόμη οι: Γιώργος Μωρόγιαννης, Θωμάς Βούλγαρης, Μαρία Γίτσα, Σύνθια Μπατσή, Ελένη Κάκκαλου και Αννα Ευθυμίου.

«Με δύναμη από την Κηφισιά»
«Με δύναμη από την Κηφισιά»
Στη Β' Σκηνή (230 θέσεις) η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει το έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα» σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου. Ο Κένι μιλά στα παιδιά για παιδιά. Πλάθει μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση και ανθρωπιά, με εντονότατα στοιχεία χιούμορ. Το έργο μπορεί να θεωρηθεί «δραματικό», αλλά, όπως οι ήρωές του απορούν, χαμογελούν, καταλαβαίνουν, γκρινιάζουν, γελάνε και πάνε το ταξίδι τους παρακάτω με την παιδική τους αισιοδοξία, έτσι το βλέπουν και οι μικροί θεατές του, με κριτική ικανότητα, χαρά και αισιοδοξία. Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου. Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Αγγελίνα Παρασκευαΐδη. Χορογραφία: Ελενα Γεροδήμου. Παίζουν: Κανδυλιώτη Χριστιάνα, Κουκουλά Σοφία, Κουκουτσίδη Βίκυ, Μάισσα Κάρολος, Μήτσας Νίκος, Μητσοπούλου Εύη, Μιχαηλίδης Θανάσης, Σαπουντζόγλου Γιώργος.

Ξεκίκησαν, στο καινούριο Δημοτικό Θέατρο, οι παραστάσεις της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Πρόκειται για την κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», με τις Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Λίνα Μαρκάκη, Τζένη Σκαρλάτου, Αϊλήν Κέυ. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης. Σκηνογραφία: Παναγιώτα Κοκορού. Ενδυματολογία: Ιουλία Σταυρίδου. Μουσική: Δημήτρης Καραγεώργος.

«Ο επιθεωρητής έρχεται», του Τζον Πρίσλεϊ, ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στα Χανιά, στην αίθουσα του Βενιζελείου Ωδείου. Η μετάφραση είναι της Ζωής Ρηγοπούλου, η σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη, τα σκηνικά - κοστούμια της Βάλιας Μαργαρίτη, η μουσική του Μανώλη Μανουσάκη, οι φωτισμοί του Παντελή Πετράκη. Παίζουν: Αλέξης Σταυράκης, Αγάπη Μανουρά, Δημήτρης Αγοράς, Δημήτρης Τσιλιφώνης, Βλάσης Πασιούδης, Στέλα Ερμή, Σοφία Χαλαζιά.

Οι «Βρικόλακες» του Ερρίκου Ιψεν είναι η εναρκτήρια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που ανεβαίνει σε μετάφραση - σκηνοθεσία του Νικηφόρου Νανέρη, στο Θέατρο της «Παλιάς Ηλεκτρικής». Την κοινωνική υποκρισία, τους «βρικόλακες» που κληρονομούνται από τους αυστηρούς θεσμούς, που επιβάλλουν αταίριαστες με την ανθρώπινη ψυχή συμπεριφορές, τους συμβιβασμούς και την ασφυκτική πίεση που ασκούν στον άνθρωπο οι κοινωνικοί κανόνες, πραγματεύεται το έργο μέσα από το δράμα της οικογένειας των Αλβινγκ. Το έργο παίχτηκε στο Βόλο ενώ από χτες παρουσιάζεται (για 15 παραστάσεις) στην Αθήνα, στο «Altera Pars». Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας. Φωτισμοί: Κώστας Τατάκος. Μουσική επιμέλεια Νικηφόρου Νανέρη. Ακούγονται μέρη από το «Adagio» για έγχορδα και τη σουίτα «Μήδεια» του Σάμιουελ Μπάρμπερ (1910-1981). Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Βασίλης Ευταξόπουλος, Κωνσταντίνος Φάμης, Γιώργος Χαλεπλής, Νιόβη Κωστοπούλου.


Σ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μολιέρος επί ...τέσσερα(2003-06-19 00:00:00.0)
Ζωντανό κομμάτι πολιτιστικής προσφοράς(2001-09-09 00:00:00.0)
Πλούσιο φεστιβαλικό θεατρικό καλοκαίρι(2001-07-08 00:00:00.0)
"Παρόντα" τα ΔΗΠΕΘΕ(1998-08-28 00:00:00.0)
Μερικοί το προτιμούν... νεοελληνικό(1998-02-25 00:00:00.0)
Εαρινές παραστάσεις και περιοδείες(1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ