Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επίθεση στο άσυλο με εφαρμογή του «θεσμικού πλαισίου»

Δηλώσεις της υπουργού Παιδείας μετά τη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Λαύριο

Το αίτημα για κατάργηση του νόμου - πλαισίου είναι επίκαιρο και σήμερα για φοιτητές - σπουδαστές (φωτ. από κινητοποίηση του 2008)

Motion Team

Το αίτημα για κατάργηση του νόμου - πλαισίου είναι επίκαιρο και σήμερα για φοιτητές - σπουδαστές (φωτ. από κινητοποίηση του 2008)
Σε εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για το άσυλο, με τον οποίο αλλοιώνεται πλήρως ο χαρακτήρας του, κατευθύνεται το υπουργείο Παιδείας. Η Α. Διαμαντοπούλου, μετά τη συμμετοχή της στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο, το Σάββατο, δήλωσε ότι «το θεσμικό πλαίσιο του ασύλου είναι επαρκές και δε χρειάζεται να αλλάξει, χρειάζεται να εφαρμοστεί». Με την εφαρμογή του «θεσμικού πλαισίου», δηλαδή του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ, διώκονται μορφές πάλης των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στα ΑΕΙ αλλά και του φοιτητικού και του σπουδαστικού κινήματος, όπως η απεργία, η κατάληψη, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, ακόμα και η συνέλευση των φοιτητών όταν ...εμποδίζει το μάθημα.

Η υπουργός έδωσε το «πράσινο φως», λέγοντας: «Είμαστε στο πλευρό των πρυτανικών Αρχών για την εφαρμογή του νόμου». Σε αυτήν την κατεύθυνση μίλησε για «καταγραφή των χώρων του ασύλου - τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι δεν είναι άσυλο. Να υπάρξει μια πλήρης καταγραφή των χώρων που σήμερα είναι υπό κατάληψη για ιδία χρήση. Δεν είναι αποδεκτό δημόσιοι χώροι να είναι κατειλημμένοι από ιδιώτες». Κύριος σκοπός των εξαγγελιών είναι να δημιουργηθεί ένα «ασφαλές» τοπίο, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να δρουν ελεύθερα, χωρίς τις ενοχλητικές κινητοποιήσεις φοιτητών, εργαζομένων, πανεπιστημιακών.

Μάλιστα, η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι υπάρχει «ανάγκη μέσα από τον εσωτερικό κανονισμό να δημιουργηθούν οι κώδικες εκείνοι οι οποίοι επιτρέπουν στις Πρυτανικές αρχές να λειτουργούν άμεσα με πρυτανική εφημερία σε καθημερινή βάση, ώστε να υπάρξει η σωστή συνεργασία στο σωστό χρόνο με τις αρχές, ώστε να μην αφήνουν κανένα περιθώριο καταστροφής έστω και ενός βιβλίου ή ενός υπολογιστή». Οι καταστροφές είναι μόνο το πρόσχημα. Η ουσία βρίσκεται σε μια άλλη φράση της υπουργού που με μια πρώτη ματιά φαίνεται ...δημοκρατική: «Κανένα περιθώριο στη διακοπή οποιασδήποτε πνευματικής, πολιτιστικής ή πολιτικής διαδικασίας που γίνεται στο Πανεπιστήμιο». Τι θα γίνεται, όμως, για παράδειγμα, όταν οι φοιτητές αποφασίζουν παράσταση διαμαρτυρίας ή κατάληψη με αποτέλεσμα να ...διακοπεί το μάθημα στο πανεπιστήμιο;

Η σύνοδος των πρυτάνεων παρόλο που δεν υιοθέτησε το κείμενο τεσσάρων πανεπιστημίων (πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ιόνιο πανεπιστήμιο, Γεωπονική Αθήνας) που λίγο - πολύ ζητούσε την κατάργηση του ασύλου, προχώρησε σε ένα ψήφισμα που μιλάει για εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα η Σύνοδος «ζητά από την Πολιτεία και τους λειτουργούς της την απροσχημάτιστη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και ενδεχομένως την προσαρμογή της, ώστε να αποκατασταθεί η πραγματική έννοια του ασύλου και η προστασία όλων στις ακαδημαϊκές τους δράσεις, κάνοντας παράλληλα έκκληση στην πανεπιστημιακή κοινότητα να μην αφίσταται των ευθυνών της για την ορθή λειτουργία και προσαρμογή του ακαδημαϊκού ασύλου».

Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέο αντιδραστικό νόμο για τα ΑΕΙ

Η υπουργός Παιδείας, στις δηλώσεις της, αναφέρθηκε και σε άλλες αντιδραστικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Εθεσε στους πρυτάνεις «το περίγραμμα του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την αυτονομία των πανεπιστημίων και την χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, των τεχνολογικών ιδρυμάτων, που είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την αλλαγή του χάρτη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Με αυτόν τον τρόπο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο νόμο που θα ενισχύει την αυτονομία των πανεπιστημίων, ώστε να κινούνται πιο ...άνετα στην ελεύθερη αγορά. Επίσης, ενημέρωσε για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο θέμα των κολεγίων και μίλησε για «κενό νόμου» και «αντιευρωπαϊκό νόμο» από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Στην ουσία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει μια «φόρμουλα» νομιμοποίησης των κολεγίων, μέσω και της ενσωμάτωσης της οδηγίας 36/05.

Τέλος, η Α. Διαμαντοπούλου προανήγγειλε μια ακόμα ...διαβούλευση για να υπάρξει συναίνεση στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα ΑΕΙ. Οπως είπε, «στη συζήτηση που αφορά τα πανεπιστήμια, τις μεγάλες και βαθιές αλλαγές που αφορούν από τη χωροταξική αναδιάταξη μέχρι την αυτονομία, μέχρι το τεράστιο θέμα του ασύλου, υπάρχει ένα έλλειμμα διαλόγου. Θα ήθελα να κάνω μια δημόσια έκκληση προς τους φοιτητές να πουν τις απόψεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ