Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Στα νησιά στενάζουν

Στα τεράστια προβλήματα των αγροτών, των ψαράδων και των κτηνοτρόφων της νησιωτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης, λέγοντας οτι «η κατάσταση γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωση των κατοίκων τους. Και αυτό γιατί; Η αλιεία, από δυναμικός κλάδος που ήταν πριν από μερικά χρόνια για τα νησιά μας, τώρα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Και αυτό προς όφελος και μόνο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Η κτηνοτροφία, που και αυτή αποτελεί βασική ενασχόληση για μεγάλο αριθμό κατοίκων των νησιών μας, δοκιμάζεται σκληρά, εξαιτίας της κερδοσκοπικής επέλασης των γαλακτοβιομηχάνων και των κρεατεμπόρων. Οι τιμές που δίνουν για το κρέας και για το γάλα ούτε τα έξοδα εκτροφής των ζώων δεν καλύπτουν, ιδιαίτερα στα νησιά μας που το κόστος είναι ακόμα πιο αυξημένο.

Κοντά σε αυτά τα προβλήματα, έχουμε και τις επιζωοτίες, που συχνά - πυκνά απειλούν το ζωικό πληθυσμό των νησιών μας, αφού μέχρι τώρα και παρά τις δικές μας οχλήσεις, τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων των νησιών μας, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προφύλαξης του ζωικού μας κεφαλαίου από αυτές. Οι ασθένειες αυτές, που και φέτος πλήττουν τα νησιά μας, αποδεκατίζουν τα κοπάδια, μαζί και το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Οι δε αποζημιώσεις που δίνονται, δε λαμβάνουν υπ' όψιν ότι το ζώο για τον κτηνοτρόφο αποτελεί παραγωγική μονάδα και όχι κρέας».

Ειδική αναφορά έκανε ο Σταύρος Σκοπελίτης στους ελαιοπαραγωγούς, σημειώνοντας οτι «φέτος η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε σχέση με την περυσινή. Και αυτό, γιατί οι τιμές που δίνουν οι έμποροι στους παραγωγούς είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις περυσινές, εξευτελιστικές πέρα για πέρα τιμές, κατά 10% έως 15%. Πριν από δεκατρία - δεκατέσσερα χρόνια, κυρία υπουργέ, η τιμή του λαδιού ήταν 1.250 με 1.300 δραχμές το κιλό. Φέτος είναι 2 ευρώ. Τότε, με ένα κιλό λάδι αγόραζε ο ελαιοπαραγωγός δέκα κιλά ψωμί. Φέτος, με ένα κιλό λάδι δεν αγοράζεις ούτε ένα κιλό ψωμί. Και δεν φταίει, βέβαια, ο φούρναρης της γειτονιάς ή του χωριού». Ο Στ. Σκοπελίτης συνέχισε, επισημαίνοντας οτι «φέτος έχουμε μικρή παραγωγή και σε μεγάλη έκταση δακοπροσβολή. Ανθισε ο ελαιώνας καλά και περιμέναμε μια καλή παραγωγή. Ομως, οι αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο αυτή, με υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη υγρασία, είχαν σαν αποτέλεσμα την καρπόπτωση, που σε ορισμένες περιοχές έφθασε και το 70%. Μετά, ήρθε και ο δάκος, για να αποτελειώσει την παραγωγή μας. Κατά μέσο όρο 1 με 1,5 ευρώ πάει το κιλό το λάδι, λόγω της ευρείας έκτασης δακοπροσβολής και της ποιοτικής αλλοίωσης του ελαιολάδου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξάπλωση ασθενειών στις ελαιοκαλλιέργειες(2009-10-24 00:00:00.0)
Αιτήματα με υπογραφή(2002-12-10 00:00:00.0)
Παναγροτική σύσκεψη(2000-12-12 00:00:00.0)
Οι τιμές τραβούν την... κατηφόρα(2000-05-16 00:00:00.0)
Εξανεμίζεται το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών(1999-08-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για το πανελλαδικό συλλαλητήριο(1998-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ