Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΟΧΙ στις συντάξεις εξαθλίωσης του ΟΓΑ

ICON

«Οι καπνοπαραγωγοί, οι τευτλοπαραγωγοί, οι παραγωγοί σιτηρών, αραβοσίτου, ελιάς, ελαιολάδου, οι οινοπαραγωγοί, οι ροδακινοπαραγωγοί... Κανένα προϊόν δεν έχει τύχη»... Με τη φράση αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες λόγω της ΚΑΠ και των τιμών των προϊόντων, ενώ στη συνέχεια εστίασε την παρέμβασή του σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτικών συντάξεων, τονίζοντας ότι «στις προγραμματικές δηλώσεις μιλήσατε για τις αγροτικές συντάξεις, τις συντάξεις εξαθλίωσης, για τα επιδόματα πτωχοκομείου, για το ότι θα κάνετε τα 330 ευρώ, 360 ευρώ το μήνα μεικτά, ένα ευρώ την ημέρα, ούτε ένας καφές για τα περίφημα γηρατειά. Τα 550 ευρώ κατώτερη σύνταξη θα γίνει σε βάθος χρόνου, όταν τα 550 ευρώ θα έχουν λιγότερη αγοραστική αξία από τα 350 ευρώ.

Δεν είπατε, όμως, κουβέντα για το ότι με δικό σας νόμο, το Ν. 2458/1997, μειώνετε τις συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ κάθε χρόνο κατά 4%, αρχής γενομένης από το 2003 και σήμερα είναι 250 ευρώ και όχι 330 ευρώ γι' αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη. Αυτές είναι οι παροχές προς τους απόμαχους της δουλειάς»...

Ειδικά για το θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων ο Ν. Μωραΐτης τόνισε πως «σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, φαίνεται ότι και το 2010 θα συνεχιστεί η πολιτική του δανεισμού, της συσσώρευσης χρεών που υπονομεύουν το μέλλον του. Τα ελλείμματα αυτά δημιουργούνται από την πολιτική των κυβερνήσεων χρόνια τώρα, γιατί μετά το 1988 δεν έδινε ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ. Ηταν μια συνειδητή πολιτική και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για να τον οδηγήσουν στη χρεοκοπία, για να τον οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση. Αλλωστε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο με το νόμο 2945 του 2001, που επιτρέπει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να μπουν στον τομέα των αγροτικών ασφαλίσεων».

Τέλος ο Ν. Μωραΐτης έθεσε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, λέγοντας πως «υπάρχει μία έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της Πρέβεζας, της Αρτας, της Αιτωλοακαρνανίας που από τις τελευταίες πλημμύρες έχουν πληγεί. Ξεχείλισε ο Αχελώος, υπερχείλισε ο Αχέροντας και ο Αραχθος στην Πρέβεζα και στην Αρτα. Δεν υπάρχουν γεωπόνοι να γίνει καταγραφή των ζημιών και περιμένουν άδικα οι αγρότες. Τι θα γίνει; Θα επανδρωθεί ο ΕΛΓΑ; Διότι είναι αγρότες που έχασαν την παραγωγή τους και περιμένουν εδώ και 20 μέρες να γίνουν οι εκτιμήσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επανδρωθεί ο ΕΛΓΑ, να γίνουν εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών αυτοί οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από ευθύνη της πολιτείας, από την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων προστασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ