Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ταυτίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Υπάρχει ταύτιση των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με αυτές της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα των τιμών των γεωργικών προϊόντων, αλλά και των αποζημιώσεων.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Α. Σκυλλάκος «οι τιμές στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι είναι μειωμένες πάνω από 50% σε σχέση με τις προπέρσινες. Παίρνοντας υπ' όψιν ότι και πέρσι ήταν σημαντικά χαμηλές, είναι καθαρό ότι το εισόδημά των αγροτών έχει καταρρεύσει. Ούτε καφέ στο καφενείο των χωριών δεν μπορούν οι περισσότεροι να πιούν. Οι αγρότες ζητούν άμεση βοήθεια για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των δύο τελευταίων χρόνων για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Απαιτούν εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα».

Συνέχισε, λέγοντας: «Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Απαντάει ό,τι απάντησε και η ΝΔ, ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς, συνεπώς δεν μπορεί να επιδοτούνται από εθνικούς πόρους, και ότι είναι άδεια τα ταμεία. Τα ίδια έλεγε και ο κ. Χατζηγάκης. Χρειάστηκαν σκληροί αγώνες για να αποσπαστεί από τους αγρότες το λεγόμενο «Πακέτο Χατζηγάκη» των 420 εκατομμυρίων ευρώ, που σήμερα το υπουργείο Γεωργίας το συμψηφίζει με το ποσό που υποτίθεται ότι ήταν διαθέσιμο από εθνικούς πόρους για εισοδηματική ενίσχυση μέχρι και 15.000 το άτομο».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής, επισημαίνοντας πως «οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, που αυτό σημαίνει κατάργηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, έλεγχο των τιμών στα γεωργικά εφόδια, έργα υποδομής, φτηνότερο δανεισμό από την Αγροτική Τράπεζα και μια σειρά άλλα μέτρα. Τι απαντάει το υπουργείο; Μόνο θα αυξήσουμε την επιστροφή του ΦΠΑ από 7% σε 11 %. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι λόγω των χαμηλών τιμών και του χαμηλού, του μικρού τζίρου το ποσό επιστροφής θα είναι μικρότερο. Παρ' όλο που αυξάνεται ποσοστιαία, ποσοτικά θα είναι μικρότερο από ό,τι τα περασμένα χρόνια». Τέλος, για το θέμα των αποζημιώσεων ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «οι αγρότες ζητάνε πλήρεις αποζημιώσεις, 100% για τις ζημιές από κάθε αίτιο, με ριζική αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ποια είναι η απάντηση του υπουργείου; Οτι το 75% της ζημιάς - διότι τους «τρώει» το 25% μέσω του ΕΛΓΑ - είναι υπεραρκετό και δεύτερον ότι θα εξετάσει τις αλλαγές στον κανονισμό παίρνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό έχετε πει στις προγραμματικές σας δηλώσεις. Δηλαδή, προσφέρει σαν απάντηση μια άρνηση - ότι το 75% δεν αλλάζει - και μια αόριστη δέσμευση ότι θα δούμε ξανά τον κανονισμό, παίρνοντας υπόψη τις κλιματολογικές αλλαγές. Στην πράξη όμως δεν έχει ακόμα υπογραφεί η κοινή Υπουργική Απόφαση για να δοθεί κάποια αποζημίωση για την ακαρπία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ