Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΙΝΔΙΑ
Συμφωνίες πολύπλευρης συνεργασίας

Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σίνγκ.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων της ρωσο-ινδικής συνεργασίας, που αφορούν την ενέργεια, τις μεταφορές, τη μεταλλουργία, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τις βιοτεχνολογίες, καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία. Επίσης, απασχόλησε η λεγόμενη «νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας» της χρηματιστικής ασφάλειας στον κόσμο.

Μετά το τέλος των συνομιλιών εγκρίθηκε Κοινή Διακήρυξη, στην οποία γίνεται λόγος για «εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις». Ιδιαίτερη είναι η αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης ενός «πολυκεντρικού διεθνούς συστήματος», μέσω του οποίου ανερχόμενες δυνάμεις, όπως οι δύο χώρες, επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, μαζί και με άλλες δυνάμεις. Στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται λόγος για την ανάπτυξη της συνεργασίας της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), του RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα), καθώς και της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης», όπου Ρωσία και Κίνα είναι μέλη, ενώ η Ινδία είναι παρατηρητής. Οι οργανώσεις αυτές χαρακτηρίζονται «αποτελεσματικά εργαλεία διεθνούς ανάπτυξης» για την εποχή μετά την οικονομική κρίση.

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών υπογράφτηκαν μια σειρά συμφωνίες, όπως αυτή που αφορά τη στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία των δύο χωρών έως το 2020 και προβλέπει την εξυπηρέτηση του αξιόμαχου των ρωσικών όπλων, που εξάγονται στην Ινδία και την από κοινού κατασκευή μεταγωγικού αεροπλάνου πολλαπλής χρήσης. Επίσης, η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι τελικά θα παραδώσει στην Ινδία ένα εκσυγχρονισμένο αεροπλανοφόρο, έως το 2012.

Επικυρώθηκε η συνεργασία στον τομέα της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Προωθείται η κατασκευή από τους Ρώσους του σταθμού ατομικής ενέργειας «Κουντανκουλάμ» στη νότια Ινδία, καθώς και ενός ακόμη στη Δυτική Βεγγάλη, ενώ σύμφωνα με τον Σ. Κιριένκο, γενικό διευθυντή της «Ροσάτομ», η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια στην Ινδία από 12 έως 20 αντιδραστήρες. «Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απλώς δισεκατομμύρια, αλλά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια», αναφώνησε ο Κιριένκο. Η συμφωνία, που επισφράγισε τις συνομιλίες των δύο ηγετών, πιστεύεται ότι θα διευρύνει σημαντικά τις ρωσικές εξαγωγές πυρηνικών καυσίμων στην Ινδία.

Ανάμεσα στις συμφωνίες είναι αυτή της συνεργασίας ανάμεσα σε 2 μεγάλες τράπεζες Ρωσίας και Ινδίας, ενεργειακές συμφωνίες για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου «Σαχαλίνη-1» με τη συμμετοχή ινδικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και πολιτιστικές συμφωνίες και συμφωνίες «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ