Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Οριακή η διαφορά των υποψηφίων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Με λιγότερο από 1% επικράτησε ο απερχόμενος κεντροδεξιός Πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Ωστόσο, ο αντίπαλός του σοσιαλδημοκράτης Μιρσέα Γκεοάνα κατήγγειλε νοθεία στην εκλογική διαδικασία και προειδοποίησε πως θα καταθέσει ένσταση. Νωρίτερα, τα «έξιτ πολς» είχαν δείξει νίκη του Γκεοάνα, και στη συνέχεια και οι δύο υποψήφιοι έσπευσαν να ανακηρύξουν τη νίκη τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τα επίσημα αποτελέσματα δίνουν στον Μπασέσκου το 50,33%, ενώ ο Γκεοάνα έλαβε το 49,66% και η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 58,02%. Το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Χτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Φιλελεύθερο Κόμμα, το κόμμα Μεγαλύτερη Ρουμανία και η Δημοκρατική Ενωση της Ουγγρικής μειονότητας - ζήτησαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας να επανακαταμετρηθούν οι ψήφοι από τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συμπληρωματική οργάνωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που έχει στείλει στη χώρα περίπου 20 παρατηρητές ανακοίνωσε πως η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα κριτήρια του οργανισμού, ωστόσο κάλεσε τις αρχές να ερευνήσουν τις αναφορές για παρατυπίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ