Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Νέα κινητοποίηση για οικονομική διέξοδο χωρίς «χαράτσια»

Πικετοφορία στους δρόμους της πόλης την Πέμπτη 6.30 μ.μ.

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Δήμου Νίκαιας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Δήμου Νίκαιας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων και της πόλης η δημοτική αρχή της Νίκαιας και για πολλοστή φορά καλεί την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από αυτά τα προβλήματα και να δώσει λύσεις, χωρίς να επιβληθούν πρόσθετα χαράτσια στους δημότες. Την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. μαζί με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους θα πραγματοποιήσει πικετοφορία από την πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) στους δρόμους της πόλης.

Εδώ και και 8 τουλάχιστον χρόνια, ο δήμος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας της συρρίκνωσης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των πολλών χρεών που είχε κληρονομήσει από την προηγούμενη διοίκηση. Ολα αυτά τα χρόνια ο δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με ρύθμιση των χρεών, πάγωμα των τοκοχρεολυσίων, έκτακτες επιχορηγήσεις και δάνεια.

«Αυτό το πετύχαμε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, κυρίως με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε ένα βαθμό κατανοώντας η πολιτεία την ιδιαιτερότητα του προβλήματος. Οριστική όμως λύση δε δόθηκε από καμία κυβέρνηση. Η μονιμοποίηση των 335 εργαζομένων στο δήμο μας, μετά το 164 Προεδρικό Διάταγμα, δε συνοδεύτηκε, από τα ανάλογα κονδύλια, ώστε το πρόβλημα της μισθοδοσίας να λυθεί».

Αποτέλεσμα, η μισή επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που παίρνει ο δήμος από το κράτος (1.400.000 ευρώ), επιστρέφεται πίσω για τα τοκοχρεολύσια. Ετσι το έλλειμμα για τη μισθοδοσία είναι 840.000 το μήνα, χωρίς να υπολογισθούν το δώρο, το επίδομα αδείας κλπ. των εργαζομένων. Ακόμη και η ΣΑΤΑ, τα κονδύλια δηλαδή που προορίζονται για έργα και είναι 2.500.000 ευρώ το χρόνο, πηγαίνει για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα διεκδικεί: Πάγωμα των τοκοχρεολυσίων. Σταθερή μηνιαία αύξηση της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν μετά το ΠΔ 164 του 2004. Αμεση απόδοση των «παράνομα» παρακρατηθέντων πόρων από το δήμο, που φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Νέους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορεί ο δήμος να λειτουργήσει και να πραγματοποιήσει έργα που έχει ανάγκη η πόλη.

Μηδενική αύξηση των τελών για 8η χρονιά

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής, αποφάσισε μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη, εμμένοντας σταθερά στην πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής για μη επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος.

«Θέση μας είναι σταδιακά να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη και όσα έσοδα έχουν τη λογική της ανταποδοτικότητας, αφού οι εργαζόμενοι διπλοπληρώνουν μέσα από την άμεση και έμμεση φορολογία τις υποχρεώσεις τους στο κράτος», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος. «Ειδικά σήμερα που το λαϊκό εισόδημα πλήττεται από την κλιμακούμενη ακρίβεια, οι δήμοι, πρόσθεσε, δεν μπορούν να αποτελούν άλλον έναν εισπρακτικό μηχανισμό σε βάρος της λαϊκής οικογένειας».

Είναι σαφές ότι η Δημοτική Αρχή Νίκαιας θεωρεί ότι η λύση για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δε θα έρθει μέσα από την πρόσθετη φορολογία των δημοτών, αλλά από την απόδοση των παρακρατηθέτων πόρων προς τους ΟΤΑ από το κράτος, από την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ