Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινία διεθνιστικής αλληλεγγύης

Ο Φιντέλ Κάστρο τη χαρακτήρισε «μια από τις πιο σοβαρές και δραματικές ταινίες» που είδε ποτέ. Πρόκειται για την κουβανο-αγκολέζικη συμπαραγωγή «Kangamba» (2009) των Rogelio Paris - Julio Cesar Rodriguez που προβλήθηκε χτες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (αίθουσα «Λαΐς»), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου που συνεχίζεται έως την Τετάρτη στον Κεραμεικό (Ιεράς Οδού 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Το 1983, επί εννιά μέρες 90 διεθνιστές Κουβανοί στρατιώτες του Ενοπλου Λαϊκού Στρατού για την Απελευθέρωση της Αγκόλα συμμετείχαν σε μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του 20ού αιώνα: Τη μάχη της Κανγκάμπα. Η ταινία γυρίστηκε σε συνεργασία με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κούβας.

Οπως σημείωσε ο Κουβανός πρέσβης, Ερμές Ερέρα, προλογίζοντας την προβολή, για τους Κουβανούς η χτεσινή μέρα «είναι μία ειδική ημέρα, γιατί συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ονομαζόμενη Επιχείρηση Απότιση Τιμής». Στις 6/12/1989 ξεκίνησε η Επιχείρηση Απότιση Τιμής, για τη μεταφορά στην πατρίδα των λειψάνων των 2.077 πεσόντων σε αποστολές στην Αφρική, για να ταφούν στα Πάνθεα των Πεσόντων, σε κάθε έναν από τους δήμους της χώρας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: Σήμερα: «Οι δώδεκα καρέκλες» Τomas Gutierrez Alea, «Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη» Τomas Gutierrez Alea, «CLANDESTINOS» FERNANDO PEREZ, «Βρικόλακες στην Αβάνα» Juan Padron. Αύριο: «Πριν το '59» Rebeca Chavez, «Τέχνη και Επανάσταση» Rebeca Chavez, «Τα τέσσερα χρόνια που συγκλόνισαν τον κόσμο» Daniel Diaz Torrez, «Στιγμές με το Fidel» Rebeca Chavez, «Εισβολή στην πλαγιά GIRON» Manuel Herrera, «Ενα νησί κόντρα στο ρεύμα» Daniel Diaz Torres. Ολες οι προβολές αρχίζουν στις 6.30 με ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ