Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1944

«Τιμή και δόξα στους ηρωικούς μαχητές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που πολέμησαν τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 ενάντια στην αστική τάξη και στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό».

Το σύνθημα αυτό, που δέσποζε στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν που έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ για την ηρωική μάχη της Αθήνας και τα διδάγματά της. Το βαρύ φορτίο που κουβαλάει στο σήμερα ο Δεκέμβρης του 1944, η σημασία της πείρας με την οποία εφοδίασε το εργατικό λαϊκό κίνημα, αποτυπώθηκαν στη μαζικότητα της εκδήλωσης. Στο πλήθος των νεολαίων αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία αγωνιστών, ανάμεσά τους και πολλοί μαχητές του Δεκέμβρη, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, στάθηκαν ακόμα και όρθιοι στους διαδρόμους, φτάνοντας μέχρι το φουαγιέ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Νωρίτερα, το λόγο πήρε ο Φοίβος Τσέκερης, μαχητής του Δεκέμβρη του 1944, ο οποίος αφηγήθηκε στιγμές από τις μάχες της Αθήνας, από τις μάχες του λόχου των σπουδαστών, του λόχου «Λόρδος Μπάυρον», στον οποίο συμμετείχε.

****

Η ηρωική πάλη του λαού μας, που - με πρωτοπόρο το ΚΚΕ - έδωσε σκληρές και άνισες μάχες με τους ξένους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αστική τάξη, παραμένει ζωντανή, αθάνατη, πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για την πάλη στο σήμερα και το αύριο. Παραμένει ζωντανό το σύνθημα στο πανό τον Δεκέμβρη του '44: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα». Μηνύματα επίκαιρα, συνθήματα ρεαλιστικά που σηματοδοτούν την πάλη του λαού για τη λευτεριά από κάθε σκλαβιά. Οπως γραφόταν και σε ένα από τα ταμπλό στην έκθεση φωτογραφίας, «Βασικό δίδαγμα της ταξικής πάλης είναι ότι το αστικό κράτος πρέπει να τσακιστεί από τις επαναστατικές δυνάμεις και στη θέση του να έρθει η εργατική εξουσία. Ανάμεσα στην αστική και στην εργατική εξουσία δεν υπάρχει άλλη, ενδιάμεση εξουσία».

****

Η εκδήλωση «έκλεισε» με καλλιτεχνικό αφιέρωμα, με αφηγήσεις αποσπασμάτων και μελοποιημένα αποσπάσματα από το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου», τραγούδια από το «Διόνυσο» του Μίκη Θεοδωράκη, τις «Παραστάσεις» του Χρήστου Λεοντή με μεταφρασμένους στίχους του Πάμπλο Νερούδα, καθώς και αντάρτικα τραγούδια. Τα λόγια του ποιητή δείχνουν το δρόμο για την τελική νίκη: «Στην μπάντα εσείς που δεν έχετε αντίχειρα, εσείς που με τα στόματα των κανονιών βυζαίνετε τον κόσμο, εσείς που δίχως χέρια αρμέγετε χρυσάφι από τους τάφους μας. Στην μπάντα, Τζον. Στην μπάντα, Τομ. Περνάει ο λαός. Περνάνε οι γειτονιές της Αθήνας. Περνάνε οι γειτονιές του κόσμου. ΚΚΕ, ΚΚΕ. Περνάει και πάλι η λευτεριά στους δρόμους της Αθήνας. ΚΚΕ, ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ