Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βροχή αντιλαϊκών σχεδιασμών και μέτρων

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμάζεται να δώσει στις 17 Δεκέμβρη την πρώτη απεργιακή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική και τους βαστάζους της
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμάζεται να δώσει στις 17 Δεκέμβρη την πρώτη απεργιακή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική και τους βαστάζους της
Μέτωπο απέναντι σε κάθε κομμάτι της ζωής, της εργασίας, του εισοδήματος συνολικά των δικαιωμάτων και των εργατικών κατακτήσεων έχει ανοίξει η κυβέρνηση. Μέσα στους δυο πρώτους μήνες και παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ, έχει εξαπολύσει μια συντεταγμένη επίθεση υλοποιώντας «στρατηγικές επιλογές» του κεφαλαίου, προσαρμοσμένες σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και ευθυγραμμισμένες με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Σε βασικό εργαλείο για την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών, η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον «εθνικό κοινωνικό διάλογο» που θα ξεκινήσει μέσα στη βδομάδα, ύστερα από το κάλεσμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προς τα αστικά κόμματα και τα ρεφορμιστικά συνδικάτα, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης του λαού και αποτροπής των λαϊκών εκρήξεων.

Η κυβέρνηση ξεδιπλώνοντας το «κουβάρι» των 62 από τις πρώτες 100 ημέρες που έχει θέσει σαν ορόσημο, έχει δρομολογήσει και προωθεί:

α) Μια σειρά από καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

β) Κατάρτισε έναν σκληρό ταξικό προϋπολογισμό - στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων - με νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια), ουσιαστική μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

γ) Παρουσίασε νομοσχέδια και αποφάσεις που προσφέρουν νέες επιδοτήσεις, κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τους επικοινωνιακούς ελιγμούς και τις κινήσεις «βιτρίνας». Μια από αυτές είναι και το νομοσχέδιο για την ανάρτηση στο διαδίκτυο των αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την ουσίας της αντιδραστικής πολιτικής της.

Ανατροπές προς όφελος του κεφαλαίου

Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου έθεσε σαν πρώτο στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων. «Μπορούμε να γίνουμε χώρα μεγάλων εγχώριων, ευρωπαϊκών και ξένων επενδύσεων, πρωτοπόρα σε όλους τους τομείς», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου. Η εξασφάλιση «ανταγωνιστικών» όρων για τις επενδύσεις και την κερδοφορία του κεφαλαίου περνάει πρώτα και κύρια μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης που θα προέλθει από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στηρίζεται όμως και στην ενίσχυση με «ζεστό» κρατικό χρήμα των επιχειρηματιών από το αστικό κράτος, που ταυτόχρονα θα θωρακίζει με νόμους τα συμφέροντα των μονοπωλίων και θα ανοίγει νέα οικονομικά πεδία για τη δράση τους.

Αυτές ακριβώς τις συνθήκες περιέγραψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός, με ακροατήριο εκπροσώπους πολυεθνικών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε «ανατροπές» στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και την Υγεία. Παράλληλα, με στόχο να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα και να ανοίξει νέους κερδοφόρους δρόμους για το κεφάλαιο, δίπλα στις ανατροπές που ανέλυσε, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και για «αύξηση των δημοσίων επενδύσεων», για «χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων» για τη χορήγηση οικονομικών πακέτων από τα κρατικά ταμεία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς και νέες φοροαπαλλαγές για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, την επομένη της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συνυπέγραψε τις αντιδραστικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών των κρατών - μελών της ΕΕ στη διάρκεια των συνεδριάσεων του «Εκοφίν» και του «Γιουρογκρούπ», που επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα πάρει μέτρα, τα οποία θα «αποτυπωθούν στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που θα καταθέσει στην ΕΕ το Γενάρη. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε:

-- Για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

-- Μηδαμινές αυξήσεις ή πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.

-- Αγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

-- Απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων», ώστε να ανοίξει ο δρόμος σ' αυτούς τους τομείς για τη δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων.

-- Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του κεφαλαίου.

-- Μεταρρύθμιση του «Φορολογικού Συστήματος»

-- Την προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση.

Λαιμητόμος για ασφαλιστικό - εργασιακά

Στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κορωνίδα αποτελούν οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Μέσα από το στημένο «κοινωνικό διάλογο» θα επιχειρήσει άμεσα να τις εφαρμόσει με την κατάρτιση νομοσχεδίων. Μέσα στη βδομάδα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, συνεδρίασε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για θέματα «Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης». Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος που συμμετείχε στην κλειστή συνεδρίαση (οι πόρτες σ' αυτές τις συνεδριάσεις είναι ερμητικά κλειστές, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες περί «διαφάνειας») τόνισε ότι χρειάζονται «δομικές αλλαγές» στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποκωδικοποιώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει, υπογράμμισαν ότι οι «δομικές αλλαγές» δε θα αποτυπωθούν στην πρώτη φάση του «κοινωνικού διαλόγου όπου θα συζητηθούν ανώδυνα μέτρα». Φανερώνοντας, ωστόσο, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στη βάση όσων συζητήθηκαν μέσα στην αίθουσα, παρέπεμπαν «στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 2007» που υπήρξε βασικός πυλώνας του προεκλογικού προγράμματος και στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Στις θέσεις αυτές το ΠΑΣΟΚ προτείνει «παράταση ασφαλιστικού βίου». Δημιουργία «επαγγελματικών ταμείων» σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι θα καταβάλουν νέες εισφορές και η σύνταξη θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών» βάσει της οποίας θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, θα συνυπολογίζονται οι εισφορές κατά τη διάρκεια όλου του εργάσιμου βίου (θα καταργηθεί ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση την τελευταία πενταετία). «Ενοποίηση των ταμείων Κύριας Ασφάλισης με τη δημιουργία τριών ομάδων ταμείων (Μισθωτοί - Αυτοαπασχολούμενοι - Αγρότες», που θα σημάνει την αφαίρεση δικαιωμάτων για εκατομμύρια εργαζόμενους και εξίσωση προς τα κάτω. «Αναμόρφωση του Κανονισμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» που θα σηματοδοτήσει το πετσόκομμά τους. Περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, συζητήθηκαν και οι εργασιακές σχέσεις, ενόψει του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της σύσκεψης ξεκαθάρισαν ότι δε θα αλλάξει το πλήθος των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει οι εταίροι του δικομματισμού, αφού, όπως υπογράμμιζαν, για την «εργατική νομοθεσία υπάρχουν συγκεκριμένες κοινοτικές οδηγίες», οι οποίες είναι δεσμευτικές.

Στρατιά «προθύμων»

Οχημα για την επιβολή των αντιλαϊκών στρατηγικών επιλογών, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο», σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιήσει» στις λαϊκές συνειδήσεις τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις για το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός, τόσο κατά τη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, όσο και από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προσπάθησε να εμφυσήσει στους εργαζόμενους μήνυμα «ταξικής συνεργασίας». Αφού πρώτα εξήγγειλε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» θα ξεκινήσει άμεσα, σημείωσε: «Εχουμε τις στρατηγικές μας επιλογές, αλλά θέλουμε κοινωνικό διάλογο, συμμετοχή»... Η κυβέρνηση ζητά επί της ουσίας τη συμμετοχή και συνενοχή του λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική και σε αυτήν την επιχείρηση θα αξιοποιήσει την πρόθυμη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων».

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά - αμέσως μετά την εκλογή του - στη διάρκεια της οποίας περίσσεψαν οι προτροπές για «κοινωνική συναίνεση», αλλά και η θέση που ήδη έσπευσαν να πάρουν στο «διάλογο» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αποτελούν πολύτιμη «βοήθεια» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι δε θα σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση των αντιδραστικών σχεδιασμών, αλλά φρόντισε να πλειοδοτήσει. Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι «το κράτος μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική. Αυτό δε θα αρχίσει από αύριο. Πρέπει να αρχίσει υποχρεωτικά από σήμερα». Το κράτος, όπως σημείωσε ο ίδιος, πρέπει να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις από τη «φορολογία, άμεση και έμμεση, τις εργοδοτικές εισφορές της, τις εισφορές υπέρ τρίτων, πάσης φύσεων τέλη, επιβαρύνσεις, πνευματικά δικαιώματα, κάθε λογής "χαράτσια" που πληρώνουν»...

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμπλέουν μόνο στην επιβολή νέων μέτρων σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και το λαϊκό κίνημα, με στόχο να αποτρέψουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο Γ. Παπανδρέου στέλνει το ένα μήνυμα «σύγκρουσης» μετά το όλο με όσους δεν υποταχθούν στα πλαίσια της «κοινωνικής διαβούλευσης και διαλόγου» και αντισταθούν στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Αντ. Σαμαράς από τις πρώτες του δηλώσεις φρόντισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από τις κινητοποιήσεις «μερικών δεκάδων ατόμων που κλείνουν τους δρόμους»!

Στο γενικευμένο πόλεμο, που έχουν εξαπολύσει οι ντόπιοι και ξένοι πολιτικοί εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της τάξης τους, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της οφείλουν να απαντήσουν με πόλεμο ενιαίο, πανεργατικό. Στις 17 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία πρέπει να δώσουν την πρώτη μάχη, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας.


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ