Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το περιοδικό «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση»

Σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση www.iccr.gr και ως σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη» κυκλοφορεί ήδη το πρώτο τεύχος

Το εξώφυλλο στην ηλεκτρονική μορφή
Το εξώφυλλο στην ηλεκτρονική μορφή
Με το περιοδικό «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση», εγκαινιάζεται η συνεργασία 10 θεωρητικών περιοδικών αντίστοιχων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και συγκεκριμένα:

«Ετούντ Μαρξιστ» (Κόμμα Εργασίας Βελγίου)

«Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας)

«Σζαμπαντσάγκ» (Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα)

«Σοσιαλίστι Λάτβια» (Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας)

«Τσάιτουνγκ φομ Λετσεμπούργκερ φόλεκ» (Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου)

«Ελ Κομουνίστα» (Κόμμα των Κομμουνιστών, Μεξικό)

«Προπουέστα Κομουνίστα» (Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας)

«Σοβέτσκι Σαγιούζ» (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας)

«Γκελενέκ» (Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα)

«Ντεμπάτε Αβιέρτο» (Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας)

Για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος

Για την κατανόηση της πρωτοβουλίας αυτής, παραθέτουμε αυτούσιο το Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής στο πρώτο τεύχος του περιοδικού που μεταφράζεται σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, ρώσικα και ισπανικά) και αναμένεται σε λίγο καιρό να κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή.

«"Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος".

(Κ. Μαρξ - Φρ. Ενγκελς , Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος)

Η έκδοση του πρώτου τεύχους της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" εκφράζει την αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα σε θεωρητικά και πολιτικά περιοδικά Κομμουνιστικών Κομμάτων που έχουν κοινές θέσεις για μια σειρά από θεμελιώδη θεωρητικά και ιδεολογικά ζητήματα. Αυτή η αναγκαιότητα που ωρίμασε αξιολογώντας την περίοδο υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος το διάστημα που ακολούθησε με τη νίκη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και από τα ζητήματα που θέτει εμπρός στο κομμουνιστικό κίνημα η ανάπτυξη της σύγχρονης ταξικής πάλης.

Τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στη συνεργασία και το συντονισμό των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το προηγούμενο διάστημα ήταν σημαντικά και αναγκαία. Θεωρούμε ουσιαστικές κατακτήσεις τις οποίες στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Εχει κατακτηθεί ένα επίπεδο συζήτησης, ανταλλαγής πληροφόρησης και συντονισμού, κοινής στάσης και δράσης σε ορισμένα ζητήματα.

Παραμένει όμως ως βασικό ζήτημα προς κατάκτηση, η ιδεολογικο - πολιτική ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος στη βάση του μαρξισμού - λενινισμού, της υπεράσπισης των κατακτήσεων που έφερε για την εργατική τάξη διεθνώς το πρώτο ιστορικό εγχείρημα οικοδόμησης του σοσιαλισμού, καθώς και της ενιαίας αντίληψης για το χαρακτήρα των ανατροπών και τις αιτίες τους. προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της βαθιάς κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, για την αναζωογόνηση του στρατηγικού σοσιαλιστικού σκοπού.

Γι' αυτό το λόγο, εκτιμάμε ότι παράλληλα με τη συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπως η ετήσια διεθνής συνάντησή τους, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας και σε θεωρητικό επίπεδο ανάμεσα σε θεωρητικά μαρξιστικά - λενινιστικά περιοδικά. Δεν ξεχνάμε ότι βασικός όρος για τη διαμόρφωση του επαναστατικού κόμματος είναι η κατάχτηση της επαναστατικής θεωρίας, πράγμα που αποτελούσε επίκεντρο της προσοχής της ΙΙΙ Κομμουνιστικής Λενινιστικής Διεθνούς, την ενενηκοστή επέτειο της οποίας γιορτάζουμε φέτος. Από την πρώτη κιόλας έκδοση του θεωρητικού περιοδικού της με τίτλο "Κομμουνιστική Διεθνής", η Κομιντέρν διατύπωσε τις οργανωτικές της αρχές και τις θεωρητικές της θέσεις.

Η "Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση", συνεχίζοντας τις λενινιστικές παραδόσεις είναι μια έκδοση με σαφές ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα, είναι περιοδικό άποψης και όχι απλώς καταγραφής θέσεων των Κομμουνιστικών Κομμάτων, διαδικασία που άλλωστε εξυπηρετείται με άλλες ανάλογες εκδόσεις όπως π.χ. το Πληροφοριακό Δελτίο των διεθνών συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και άλλων εκδόσεων των κομμάτων. Σκοπός μας είναι η συμβολή στη διάδοση και ανάπτυξη της μαρξιστικής λενινιστικής θεωρίας με την ιδεολογική ανάλυση και πολιτική τοποθέτηση στις σύγχρονες εξελίξεις του καπιταλισμού και στα προβλήματα της ταξικής πάλης. Θεωρούμε την ενίσχυση της μαρξιστικο-λενινιστικής κατεύθυνσης/ προσανατολισμού στους κόλπους του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος ως προϋπόθεση για την αναγκαία ανασυγκρότησή του.

Τα θεωρητικά και πολιτικά περιοδικά των ΚΚ, που συνεργαζόμαστε στην έκδοση της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης", συναντηθήκαμε με κριτήριο την κοινή μας αντίληψη για σημαντικότατα ζητήματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, την υπεράσπιση των αρχών του μαρξισμού - λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης, της δικτατορίας του προλεταριάτου και της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις με σκοπό να συμβάλουμε στη θεωρητική και ιδεολογική ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος σε στέρεη μαρξιστική - λενινιστική βάση παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις έχουμε σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής.

Για να προβάλουμε ξεκάθαρα τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης στην επαναστατική διαδικασία, σε συνθήκες που από μια σειρά δυνάμεις αμφισβητούνται τα μαρξιστικά - λενινιστικά κριτήρια για την ένταξη στην εργατική τάξη, και επομένως η ηγετική της θέση στην πάλη για την κοινωνική πρόοδο, για την επαναστατική μετάβαση από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Για να υπερασπίσουμε τις λενινιστικές αρχές για το κόμμα σε συνθήκες που εντείνονται οι πιέσεις για ενσωμάτωση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Για να προβάλουμε την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κ.ά.

Για να υπερασπιστούμε την ιστορική πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, χωρίς βεβαίως να αρνούμαστε την αναγκαία κριτική και τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν ώστε το σύγχρονο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα να βρεθεί ένα σκαλοπάτι ψηλότερα. Θεωρούμε αναγκαίο να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση των επαναστατικών παραδόσεων της Παρισινής Κομμούνας, της Οχτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης, της Κομμουνιστικής Διεθνούς και της σοσιαλιστικής πείρας στην ΕΣΣΔ και στις υπόλοιπες χώρες.

Η θεωρητική και ιδεολογική ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αταλάντευτη διαπάλη ενάντια στα ρεύματα που δρουν μέσα στο εργατικό κίνημα όπως η σοσιαλδημοκρατία, κάθε είδος οπορτουνισμού στο ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα, ρεβιζιονισμού, ρεφορμισμού, εθνικισμού, κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου και του φιλελευθερισμού.

Εκθέτουμε λοιπόν τις θέσεις μας, την αντίληψή μας, την κριτική μας της υπάρχουσας υποχώρησης και διαστρέβλωσης του μαρξισμού ανοιχτά σε όλο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και συμβάλουμε στο να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση στις γραμμές του για τον θεωρητικό και ιδεολογικό προσανατολισμό του. Απευθυνόμαστε σε όσα ακόμα θεωρητικά περιοδικά των ΚΚ υποστηρίζουν τις παραπάνω αρχές και θέλουν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Θεωρήσαμε αναγκαίο το 1ο τεύχος της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" να είναι αφιερωμένο στην τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού, η οποία αναδεικνύει τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος και συσσωρεύει εύφλεκτα υλικά που μπορούν να συμβάλουν σε επαναστατικές διεργασίες τα επόμενα χρόνια.

Η παρούσα κρίση επιβεβαιώνει το μέγεθος του κατεξοχήν θεωρητικού έργου του Κ. Μαρξ "Το Κεφάλαιο", αναδεικνύει ως καθοριστικό ζήτημα στη θεωρητική δουλειά τη δημιουργική αφομοίωσή του, δηλαδή τη σε βάθος κατάκτηση των νομοτελειών της καπιταλιστικής οικονομίας, ώστε να αναλύουμε και φαινόμενα που δεν είχαν πλήρως αναπτυχθεί στην εποχή του Μαρξ, όπως οι νέες μορφές στην κυκλοφορία του χρηματικού κεφαλαίου, τα νέα τεχνικά μέσα που επιταχύνουν τη διάδοση της πληροφορίας και τις συναλλαγές.

Η μαρξιστική - λενινιστική αντίληψη στην ανάλυση τέτοιων φαινομένων είναι καθοριστική για τα συμπεράσματα της πολιτικής πάλης για λογαριασμό της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα και διεθνώς, για την ισχυροποίηση του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου στις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές προτάσεις περί εξυγίανσης του καπιταλισμού.

Ελπίζουμε ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται σε αυτό το περιοδικό συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση».

Το θέμα του πρώτου τεύχους είναι η παγκόσμια οικονομική καπιταλιστική κρίση και περιλαμβάνει άρθρο της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και πολλά ακόμη άρθρα στελεχών από τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org