Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της ομάδας Hasta la Victoria Siempre μετά την επιστροφή από την Παλαιστίνη

«Η ισραηλινή κατοχή εξευτελίζει την ανθρώπινη υπόσταση, κλέβει τη ζωή του παλαιστινιακού λαού». Αυτό σημείωσαν, μεταφέροντας έντονα φορτισμένες εικόνες, εικόνες από την απάνθρωπη καθημερινότητα των Παλαιστινίων, εικόνες από την επίσκεψή τους την περασμένη βδομάδα στη Δ. Οχθη, οι αντιπρόσωποι της ελληνικής ομάδας καλλιτεχνών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών «Hasta La Victoria Siempre» χτες στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα.

Τα μέλη της «Hasta La Victoria Siempre» έδωσαν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου με ομάδα Παλαιστινίων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, περιόδευσαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, πήραν μέρος στην καθιερωμένη εβδομαδιαία διαδήλωση ενάντια στο Τείχος στο χωριό Μπιλίν, επισκέφθηκαν τη Βηθλεέμ, συναντήθηκαν με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Γύρισαν, τελικά, όπως είπαν «περισσότερο άνθρωποι, περισσότερο οργισμένοι, περισσότερο αποφασισμένοι για έκφραση κάθε είδους αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό αγώνα».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν οι Γιάννης Παυλίδης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Εθνικού Αστέρα), Τάκης Βαμβακίδης (ηθοποιός), Σάββας Παπάζογλου (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού Πειραιώς), και ο Γρηγόρης Ψαριανός (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ).

Συμμετέχοντας στη συζήτηση, ο Παλαιστίνιος πρέσβης Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε τόνισε ότι θα συνεχίσει η προώθηση της πρότασης κήρυξης μονομερούς ανεξαρτησίας και θα παρουσιαστεί όταν «θα έχει εξασφαλιστεί η επιτυχία της». Επίσης, χαρακτήρισε «τεστ» την υποδοχή που θα έχει η πρόταση της σουηδικής προεδρίας να χαρακτηριστεί πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συμπλήρωσε ότι η Π. Αρχή θα επιμείνει στο στόχο της ειρήνης, αλλά όχι άνευ όρων, σημειώνοντας ότι εδώ και δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι έχουν χορτάσει υποσχέσεις ενώ το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, καθιστά κόλαση την καθημερινότητα του παλαιστινιακού λαού όπως προχθές, στην Ιερουσαλήμ, όπου Ισραηλινός πάτησε έναν Παλαιστίνιο με το αυτοκίνητό του επανειλημμένως, με την πρόφαση ότι είχε επιτεθεί σε Ισραηλινούς. Οσον αφορά την ενδο-παλαιστινιακή κατάσταση, το αδιέξοδο στις συζητήσεις «Φατάχ» - «Χαμάς» αλλά και το τέλμα σχετικά με την επ' αόριστον αναβολή των εκλογών του Ιανουαρίου, ο Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε αρκέστηκε να παραπέμψει στη σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ, στις 15 Δεκεμβρίου, που θ' αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις, ενώ μίλησε «για ανάμειξη περιφερειακών δυνάμεων στα εσωτερικά των Παλαιστινίων, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη , μεταξύ μας, συνεννόηση», αφήνοντας σαφείς αιχμές για το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ