Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θερίζει η ανεργία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην ανεργία και στην επιτακτική πλέον ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επικεντρώθηκε αποκλειστικά το Φόρουμ που συγκάλεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και πραγματοποιήθηκε χτες στο Λευκό Οίκο, ένα Φόρουμ που αναζητά «γιατροσόφια» καθώς πραγματική λύση για το ζήτημα της ανεργίας δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο εκλέχτηκε να υπηρετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν σύμφωνα με το βρετανικό BBC 130 ειδικοί και οικονομολόγοι αλλά και διευθύνοντες συμβούλοι, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, καθώς και εκπρόσωποι...συνδικάτων και πραγματοποιείται σε μια στιγμή που το ζήτημα της ανεργίας συνεχώς διογκώνεται. Η επίσημη ανεργία έχει σταθεροποιηθεί σε διψήφια ποσοστά, πάνω από 10%, τα υψηλότερα ποσοστά εδώ και τρεις δεκαετίες. Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι έχουν φτάσει τα 15,7 εκατομμύρια, οι υποαπασχολούμενοι τα 9,3 εκατομμύρια ενώ 2,4 εκατομμύρια είναι άνεργοι αλλά δεν έχουν αναζητήσει κάποια θέση εργασίας τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες όταν συγκεντρώθηκαν τα επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός των ανέργων, που όμως δεν ψάχνει εργασία καθώς θεωρεί ότι δεν πρόκειται να βρει, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με εκτιμήσεις και αυτή η «σκιώδης ανεργία» κατά το BBC ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια ενώ στη σκιώδη ανεργία πρέπει να προστεθούν και 27 εκατομμύρια μερικώς απασχολούμενων «αναγκαστικά» καθώς δεν μπορούν να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης. Τις προηγούμενες μέρες και υπό το πρίσμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν νέα πτώση της δημοτικότητάς του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα εμφανίστηκε...αποφασισμένος να στηρίξει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ζήτησε από την κυβέρνησή του να κάνει το παν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα The Washington Times ανακοίνωσε χτες ότι θα απολύσει 370 εργαζόμενους, περίπου το 40% του εργατικού της δυναμικού, στο πλαίσιο αλλαγών στην δομή και στην κυκλοφορία της - κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι θα διανέμεται δωρεάν σε συγκεκριμένα κοινά. Επίσης η εφημερίδα The Miami Herald ανακοίνωσε ότι καταργεί 24 θέσεις εργασίας σε διεθνές επίπεδο και μειώνει μέρος των εργατοωρών για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Η Χέραλντ, που ανήκει στον όμιλο της McClatchy Company, μείωσε το προσωπικό της διεθνώς κατά 19% τον Μάρτη, απολύοντας 175 εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org