Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Με ... όλους ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Στη χτεσινή παραδοσιακή ετήσια τηλεοπτική επικοινωνία του Ρώσου πρωθυπουργού με το λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντώντας σε ερωτήσεις Ρώσων πολιτών επιχείρησε να μη δυσαρεστήσει κανέναν, πιθανά αποβλέποντας στο μέλλον και την απόκτηση των ψήφων των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές του 2012. Εδωσε υποσχέσεις για επιπλέον επιδόματα, για αυξήσεις μισθών και προώθηση κοινωνικών παροχών, ενώ μεταξύ άλλων κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν την ένταξη της χώρας του στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εκανε έκκληση για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων εναντίον αυτών που ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση σε υπερταχεία αμαξοστοιχία την περασμένη βδομάδα, όπου σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι. Υποστήριξε ότι «δε θα υπάρξει νέος πόλεμος στο Βόρειο Καύκασο», τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε τον ανηλεή αγώνα εναντίον τους (σ.σ. των παράνομων ένοπλων ομάδων) μέχρι να καταστραφούν τελείως».

Ερωτώμενος για τον Ιωσήφ Στάλιν, ο Πούτιν υποστήριξε πως κατά τη γνώμη του «δεν μπορεί κανείς να δώσει μια γενική αξιολόγηση. Είναι φανερό πως από το 1924 έως το 1953, η χώρα με ηγέτη τον Στάλιν άλλαξε ριζικά». Πρόσθεσε πως «υπήρξε καταστολή. Αυτό είναι γεγονός. Εκατομμύρια από τους συμπολίτες μας υπέφεραν. Είναι απαράδεκτο να κυβερνάει κανείς με τέτοιο τρόπο ένα κράτος και να πετυχαίνει αποτελέσματα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η αλυσίδα των ιστορικών γεγονότων θα πρέπει να εξεταστει «στο σύνολό τους». «Θυμόμαστε ξεκάθαρα τα προβλήματα, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, στην γεωργία, στις ουρές για τρόφιμα κ.ά. (...) Ωστόσο η εκβιομηχανοποίηση πραγματικά έγινε (...) Κερδίσαμε το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Και ό,τι και να λέει ο οποιοσδήποτε, νικήσαμε. Ακόμα και όταν εξετάζουμε τις απώλειες, δεν μπορεί κανείς τώρα να λιθοβολήσει αυτούς που σχεδίασαν και καθοδήγησαν αυτή τη νίκη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ