Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Αναζητούν φόρμουλα για την επικείμενη Σύνοδο

Συνάντηση στις Βρυξέλλες είχαν χτες Γκρουέφσκι - Μπαρόζο

Τη φόρμουλα που θα διευκολύνει εξίσου την ΕΕ, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να πετύχουν τον κοινό τους στόχο, την είσοδο δηλαδή της τελευταίας στην Ευρωένωση, φαίνεται πως αναζητά η Κομισιόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκέμβρη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο Μ. Μπαρόζο διαπίστωσε ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιδειχθεί η κατάλληλη πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ζήτησε από την Ελλάδα να επιδείξει ευελιξία στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ να αποφασίσει η Σύνοδος του Δεκέμβρη την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σαν διέξοδο, προκειμένου η ελληνική πλευρά να μη θέσει τώρα θέμα βέτο, ο Γκρουέφσκι πρότεινε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται παράλληλα με τις συνομιλίες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας και προέβαλε ως επιχείρημα ότι εφόσον το θελήσει η Ελλάδα μπορεί να προβάλει βέτο για κάθε άνοιγμα και κλείσιμο των 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή τουλάχιστον 70 φορές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ προσανατολίζονται στο να μην τεθεί επί της ουσίας το ζήτημα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής, αλλά να μετατεθεί για αργότερα, οπότε, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, θα έχει σημειωθεί μια κάποια πρόοδος στο θέμα της ονομασίας, που θα δικαιολογεί προπαγανδιστικά τη μη επίκληση του βέτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ