Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπεράσματα που βοηθούν την ισχυροποίηση της πάλης στο σήμερα

Συνοψίζοντας το περιεχόμενο της εκδήλωσης αλλά και τα πολιτικά διδάγματα από τον Δεκέμβρη του 1944, η ΚΟΑ του ΚΚΕ σημειώνει στην αρχή του τετρασέλιδου:

«Το ΚΚΕ τιμά την ΕΑΜική Αντίσταση. Τιμά το Δεκέμβρη 1944. Τιμά το ΔΣΕ. Και ταυτόχρονα αντλεί διδάγματα από τα λάθη που έγιναν στη στρατηγική του Κόμματος. Βγάζει συμπεράσματα, που βοηθούν την ισχυροποίηση της πάλης σήμερα. Το κυριότερο: Ανάμεσα στην αστική και στην εργατική εξουσία δεν μεσολαβεί άλλη. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας 1941-44 έπρεπε να συνδυαστεί και να μετεξελιχθεί σε πάλη για την εργατική εξουσία. Μόνο με αυτή τη γραμμή θα διαμορφωνόταν μεγάλη πιθανότητα να νικήσει ο λαός. Η πολιτική της "ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης" και της "εθνικής ενότητας" αποδείχθηκε καταστροφική.

Κατά τους αστούς, ο Δεκέμβρης ήταν μία "κομμουνιστική στάση" και μια επιλογή "εθνικού διχασμού"! Κατά τους οπορτουνιστές, που συνηθίζουν να ασελγούν επί των λαϊκών αγώνων, που υπερβαίνουν το αστικό πλαίσιο, ο Δεκέμβρης ήταν ένας ακατανόητος τυχοδιωκτισμός! Ο Δεκέμβρης κατατάσσεται αμετάκλητα στις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στις κορυφαίες φάσεις της πορείας του λαϊκού μας κινήματος, κατά τον εικοστό αιώνα.

Οσα κι αν γραφτούν εναντίον του Δεκέμβρη, κατευθυνόμενα ή ανιστόρητα, θα μένει ζωντανό το πύρινο σύνθημα του πανό που κρατούν οι μαυροφορεμένες κοπέλες της ιστορικής φωτογραφίας: "Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ