Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει το 12ωρο εξόντωσης για τους πυροσβέστες

Την αύξηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου για τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες θα εργάζονται 12 ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την προσωπική τους ασφάλεια.

Από την 1η Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί η πιλοτική εφαρμογή του 12ωρου στον 8ο και στον 12ο πυροσβεστικό σταθμό με προοπτική να επεκταθεί η εφαρμογή του και στους υπόλοιπους. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για 1,5 μήνα. Μέχρι σήμερα στις περισσότερες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος εφαρμόζεται το ωράριο με τις τρεις κυλιόμενες 8ωρες βάρδιες και τη χορήγηση ημερήσιας ανάπαυσης. Επίσης, σε ορισμένες υπηρεσίες ισχύει η 24ωρη βάρδια με τη χορήγηση δύο ημερών ανάπαυσης.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως η επιβολή της 12ωρης εργάσιμης μέρας στους πυροσβέστες, εκτός του ότι θίγει καίρια το κατακτημένο για όλους τους εργαζόμενους δικαίωμα στην 8ωρη εργάσιμη μέρα, «θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους, αλλά και οι αντοχές τους θα ξεπεράσουν τα όρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους στα καθήκοντά τους».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί «να ανακληθεί αμέσως το πιλοτικό πρόγραμμα της 12ωρης εργάσιμης μέρας και να μην προχωρήσει η υπηρεσία στην ημερήσια 12ωρη εργασία για τους πυροσβέστες, να ισχύσει απαρέγκλιτα και για τους πυροσβέστες η πενθήμερη ημερήσια 7ωρη βδομαδιάτικη εργασία και να αναγνωριστεί η υπερεργασία των πυροσβεστών ως πρόσθετη εργασία και να αμείβονται γι' αυτό». Παράλληλα, ζητά τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και το διορισμό 2.000 πυροσβεστών.

  • Την κυβερνητική προσπάθεια επιβολής του 12ωρου, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών και ζητά τη μη εφαρμογή του. Παράλληλα, αναφέρει πως «επιλέγεται για μια ακόμη φορά ο κλάδος μας ως πεδίο πειραματισμού, για να εφαρμόσετε στις πλάτες των πυροσβεστών τις πιο αντεργατικές οδηγίες που έχουν εκπονηθεί στα όργανα της ΕΕ».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ