Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Κόλπο ήτανε στημένο, από το κατεστημένο»

«Στημένα, πολιτικοί και απειλές» ήταν ο τίτλος μιας αθλητικής εφημερίδας λίγες μέρες πριν. Ο λόγος; Τα λεγόμενα «στημένα» παιχνίδια ποδοσφαίρου του ελληνικού πρωταθλήματος που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Εμείς κάνουμε λόγο για συνειδήσεις «στημένες» στον τοίχο από τους επιχειρηματίες, τους bookmakers, από όλους εκείνους που κάθε φορά «τζογάρουν» στην ίδια την ικανότητα του συστήματος να διαμορφώνει συνειδήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Κατά καιρούς λοιπόν, βγαίνουν στον αφρό διάφορα σκάνδαλα με στημένους αγώνες που από κάποιους χαρακτηρίζονται ως ασήμαντα και συνηθισμένα και από άλλους ως κάτι που συμβαίνει στα πλαίσια μιας γενικότερης διαπλοκής που επικρατεί στον αθλητισμό.

Η πραγματική αιτία των στημένων παιχνιδιών βρίσκεται στην ίδια τη ρίζα του καπιταλιστικού συστήματος που με όχημα τον επαγγελματικό αθλητισμό στοχεύει την ίδια τη νεολαία που μεγάλο κομμάτι της σήμερα απέχει από τον αθλητισμό, απέχει από τους αθλητικούς χώρους. Αυτό συμβαίνει όχι βέβαια επειδή η νεολαία δεν έχει την τάση να ασχολείται με τον αθλητισμό ενεργά, αλλά επειδή συνειδητά όλοι εκείνοι που μέσω του τζόγου αυξάνουν τα κέρδη τους με αμείωτους ρυθμούς τούς έχουν βάλει στο περιθώριο, ή μάλλον «τους έχουν στείλει στην κερκίδα». Σε έναν αθλητισμό του θεάματος, των ρεκόρ και της πασαρέλας των εκατομμυρίων, η θέση της νεολαίας βρίσκεται στην κερκίδα (και μάλιστα βάζοντας και το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να βρεθεί εκεί) και μέσα στα γήπεδα θα πρωταγωνιστούν αθλητές - υποχείρια που θα προσφέρουν ένα θέαμα που θα φαντάζει ρεαλιστικό, όμως στην ουσία θα είναι στάχτη στα μάτια της νεολαίας και των υπόλοιπων «αδικημένων» του αθλητισμού.

Η ουσία είναι ότι όλα αυτά τα παράσιτα και οι στοιχηματικές εταιρείες που επί της ουσίας είναι μια καμουφλαρισμένη μορφή του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, αυτή τη στιγμή έχουν γίνει ρυθμιστές όχι μόνο της εξέλιξης του αθλητισμού και της αθλητικής επιστήμης αλλά και των συνειδήσεων, από τη μια μεριά των αθλητών που ζουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το κύκλωμα και, από την άλλη, της ίδιας της νεολαίας και της εργατικής τάξης που σήμερα τους στερούν το δικαίωμα στον αθλητισμό. Η νεολαία σήμερα δεν πρέπει να «μασήσει» και να πέσει στην παγίδα που έχει στηθεί, αλλά περισσότερο από ποτέ να απορρίψει τις λογικές που συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση και να παλέψει για πραγματικό λαϊκό αθλητισμό, μαζικό, στην υπηρεσία του λαού, ώστε η νεολαία και ο λαός συνολικά να γίνουν πρωταγωνιστές στους αθλητικούς χώρους και ο αθλητισμός να επιτελέσει τον πραγματικό του ρόλο.


Βαγγέλης ΓΕΙΤΟΝΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΟΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «θαύμα» του Τουρισμού δεν χωρά τις ανάγκες άθλησης του λαού(2023-04-15 00:00:00.0)
Εκδήλωση - συζήτηση για το δικαίωμα στον Αθλητισμό(2013-11-21 00:00:00.0)
Ο αθλητισμός στις «μυλόπετρες» του κέρδους(2004-07-02 00:00:00.0)
Στο αθλητικό θέαμα να αντιτάξουμε τον αθλητισμό - λαϊκή ανάγκη(2003-03-23 00:00:00.0)
Τα ποντίκια και οι κερκίδες!(2000-11-19 00:00:00.0)
Το κακό θέλει χτύπημα στη ρίζα του...(1998-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ