Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Ελιγμοί και συναίνεση των «6» στο σχέδιο απόφασης

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Σ' ένα σχέδιο απόφασης ιδιαίτερα επικριτικό για την Τεχεράνη και την άρνησή της να συναινέσει στην πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για εξαγωγή του, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου της σε Ρωσία και Γαλλία για περαιτέρω επεξεργασία προκειμένου να της παραδίδεται έτοιμο πυρηνικό καύσιμο, κατέληξε η ομάδα των «έξι» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία - και Γερμανία). Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, στο σχέδιο καλείται το Ιράν «να συνεργαστεί πλήρως με τη ΔΕΑΕ, να επιτρέψει απρόσκοπτες επιθεωρήσεις παντού, ν' απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που προκαλούν ανησυχία σχετικά με το πρόγραμμά του και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού».

Ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο αναφερόταν, από τις ίδιες πηγές, ότι στο τελικό κείμενο εμφανίζονται να συμφωνούν και οι Κίνα - Ρωσία, οι οποίες, προς το παρόν, δε συμφωνούν με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων, αλλά δεν αποκλείουν εντελώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, η ιρανική ηγεσία μοιάζει να επιδίδεται σε νέους ελιγμούς. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριζαν ότι το Ιράν «απέρριψε τη συγκεκριμένη εκδοχή της πρότασης της ΔΕΑΕ και όχι γενικά τα πάντα».

Σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις, η Τεχεράνη δεν έχει εμπιστοσύνη στην ολική εξαγωγή του εμπλουτισμένου ουρανίου της και ζητά ταυτόχρονη ανταλλαγή (το δικό της ουράνιο με τις ράβδους που θεωρητικώς αντιστοιχούν στην εκάστοτε ποσότητα) στο έδαφός της. Ιρανοί αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί χτες ότι «αν λάβουν εγγυήσεις, είναι ανοιχτοί στο διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ