Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος εντυπώσεων μέχρι τέλους

Φόβοι για τις συνέπειες των αναταράξεων, αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί από την πρώτη Κυριακή

Κορυφώνεται ο πόλεμος εντυπώσεων μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ, με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα «να τα δίνουν όλα» προκειμένου να διασφαλίσουν την προσέλευση των ψηφοφόρων τους στις κάλπες της Κυριακής.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στον αριθμό των μελών της ΝΔ που θα συμμετέχουν στην ανάδειξη του νέου προέδρου, καθώς θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να κρίνει την έκβαση της μάχης. Η πόλωση στη βάση των εσωκομματικών αντιθέσεων, που προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά, αποτελεί κοινό «εργαλείο» ψηφοθηρίας των δύο επικρατέστερων υποψηφίων για την ηγεσία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «υπόγεια» χτυπήματα της τελευταίας στιγμής. Το κλίμα «διχασμού» στη βάση έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη «συνοχή της παράταξης» την επόμενη μέρα της εκλογής, καθώς ορισμένα στελέχη εμφανίζονται να υιοθετούν σενάρια «ντε φάκτο» διάσπασης του κόμματος.

Το πιθανότερο σενάριο, ο νέος αρχηγός να μην εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ήδη προκαλεί δέος για το κλίμα άγριας πόλωσης που θα επικρατήσει, με απρόβλεπτες συνέπειες. «Απ' ό,τι φαίνεται είναι πιθανή η δεύτερη εκλογή, η επαναληπτική εκλογή», δήλωσε (στην ΕΡΑ) ο Λ. Ζαγορίτης, προτρέποντας να «διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι όσο γίνεται». Παράλληλα, ο γραμματέας της ΚΕ παραδέχθηκε ότι η διαμάχη για την ηγεσία είναι «μάχη προσώπων και μάχη θέσεων».

Οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί, μετά από συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δ. Σιούφα, εξέφρασαν τη συμφωνία τους για τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκλογής. Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα στους νεοδημοκράτες να συμμετέχουν στην εκλογή. Μιλώντας αργότερα στην Παλλήνη η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε ως εγγυητής της «μεγάλης και ισχυρής ΝΔ» σε αντίθεση με τον αντίπαλό της που - όπως ισχυρίστηκε - εγγυάται μια περιχαρακωμένη ΝΔ και οι ιδέες του οποίου, όπως είπε, «μυρίζουν ναφθαλίνη». Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς, μιλώντας σε ΔΑΠίτες στο ΤΕΦΑΑ, επανέλαβε το σύνθημα «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω», καθώς και το προσφιλές του ευφυολόγημα ότι η βάση νίκησε τους μηχανισμούς.

Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσαν χτες η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, ο βουλευτής Γ. Πλακιωτάκης και ο ευρωβουλευτής Γ. Παπαστάμκος. Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδος Λοΐζος Λοΐζου. Από την άλλη, την υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά στήριξε με δήλωσή του ο Ελληνας επίτροπος Στ. Δήμας, καθώς και ο βουλευτής Κ. Τασούλας, οι πρώην βουλευτές Π. Αδρακτάς και Δ. Σαμπαζιώτης, καθώς και η υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Λιάνα Γούτα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ