Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πυξίδα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή

Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε χτες ο αναπληρωτής αρμόδιος υπουργός. Καταπέλτης οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα ζήτησαν και χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Associated Press

Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα ζήτησαν και χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Την αιχμή του δόρατος στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αποτελέσει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη χτεσινή ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Με την έκφραση «ασκούμε επιθετική, ανοιχτή, δραστήρια εξωτερική πολιτική, πρωτοβουλίες» περιέγραψε την επιδίωξη της κυβέρνησης να προωθήσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014, λέγοντας μάλιστα ότι η «Ελλάδα θέλει να γίνει η ατμομηχανή στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων». Αναφερόμενος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επανέλαβε ότι χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να προσβλέπει σε ένταξη στην ΕΕ, αναγγέλλοντας ότι την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους Μπερίσα και Γκρουέφσκι στις Πρέσπες.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι «εξαιρετικές» και ανέφερε ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά την επιστολή που έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου, υπερασπίστηκε τη σιωπή της κυβέρνησης απέναντι στις αξιώσεις της Αγκυρας για εφ' όλης της ύλης συζήτηση (Αιγαίο, μειονότητες, Κυπριακό). Οπως είπε, «είναι δείγμα σοβαρότητας να μην προτρέξουμε να τη δώσουμε στη δημοσιότητα» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει τη Βουλή και τα κόμματα για το περιεχόμενο της απάντησης που θα δοθεί στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Εξελίξεις σε βάρος των λαών

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής είπε ότι όλα δείχνουν ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επείγονται και πιέζουν για λύσεις στην περιοχή, τέτοιες που θα προωθούν τα συμφέροντά τους. Θέλουν, είπε, να απελευθερωθούν από την περιοχή για να ρίξουν απρόσκοπτα το βάρος τους σε άλλα ανοιχτά μέτωπα όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία, η Μέση Ανατολή. Το ΚΚΕ, συνέχισε, έχει διαφορετική άποψη για το λεγόμενο «διεθνές δίκαιο» και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και υπογράμμισε ότι οι διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν συχνά διαφορετικά συμφέροντα, συγκρούονται και αυτές τις συγκρούσεις τις πληρώνουν οι λαοί.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Δ. Δρούτσας για μετατροπή της Ελλάδας σε «ατμομηχανή στα Βαλκάνια» και σε «καθοδηγητική χώρα» τόνισε: «Για ποια προοπτική; Ποιος θα ωφεληθεί από αυτά; Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι από αυτήν την πολιτική και από τη διείσδυση στα Βαλκάνια των ελληνικών και άλλων επιχειρηματιών ομίλων»;

Ο Σπ. Χαλβατζής επανέλαβε το αίτημα για επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα και υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στα μέτωπα του πολέμου και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την Τουρκία, το Κυπριακό, την ΠΓΔΜ, και την επιστολή Ερντογάν.

Με λεφτά του ελληνικού λαού

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση αναφέρει ότι η οικονομία είναι λίγο πριν την πτώχευση την ίδια στιγμή εξαγγέλλει «δραστήρια οικονομική εξωτερική πολιτική». Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να αναφέρει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί «ο καθοδηγητικός ρόλος» της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Κάνοντας αναφορά στο Κόσσοβο είπε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι πιέζουν να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος το ταχύτερο δυνατό «γιατί αποτελεί το άριστο προηγούμενο για τη Θράκη».

Η βουλευτής είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού στα Βαλκάνια και υπενθύμισε ότι η πολιτική της ΕΕ την οποία τόσο διαφημίζει και το ΠΑΣΟΚ σημαίνει για την περιοχή μας πολέμους και βομβαρδισμούς.

Καταλήγοντας ζήτησε από τον Δ. Δρούτσα να ανακοινώσει για ποιο λόγο ήρθε στη χώρα μας ο μεγαλοχρηματιστής Τζ. Σόρος και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε, να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών και να παράσχει ενημέρωση για το εάν εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας που αμφισβητούσε τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ