Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 24 Νοέμβρη
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ο πήχης μπαίνει όπου απαιτεί η ανασυγκρότηση του κινήματος

Η προχτεσινή Γενική Συνέλευση ανέδειξε ότι όσο δυναμώνει η πάλη για την ανάπτυξη που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, τόσο θα πυκνώνουν τα εμπόδια στην επίθεση μεγαλοκατασκευαστών και μεγαλοεργολάβων

Από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης
Από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης
Η ανάγκη να ενταθεί η δουλειά ώστε το συνδικάτο να ριζώσει στους τόπους δουλειάς, να ενισχυθεί η παρέμβασή του για κάθε ζήτημα που αφορά τον οικοδόμο και την οικογένειά του, να συμβάλει στην ολόπλευρη θωράκιση του εργάτη απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου αναδείχτηκε στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Η συζήτηση εντόπισε συγκεκριμένα βήματα που απαιτεί η καθημερινή, σκληρή δουλειά για τη δυναμική και την προοπτική των αγώνων του κλάδου, συνολικά της εργατικής τάξης: «Επιβάλλεται να οργανώσουμε την πάλη του κλάδου στην κατεύθυνση της αντίστασης, της διεκδίκησης, της σύγκρουσης με τους εργολάβους, τις εταιρείες, τα μονοπώλια, οργάνωση που θα παλεύει, θα διεκδικεί, θα κατακτά δικαιώματα και συγχρόνως θα αναδεικνύει την ανικανότητα του συστήματος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εργατικής τάξης, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της. Ετσι, θα ωριμάζει, θα γίνεται συνείδηση της εργατικής τάξης η πάλη για έναν άλλο τύπο ανάπτυξης, που στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι την ανάγκη της κερδοφορίας του κεφαλαίου», σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος του συνδικάτου, Γιάννης Τασιούλας.

Πρώτος σταθμός μετά και τα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αποτελεί η μεθαυριανή πανελλαδική, πανοικοδομική απεργία. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Σχέδιο δράσης ενάντια στην επιχείρηση ενσωμάτωσης

Επόμενος σταθμός, μετά τα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, η μεθαυριανή πανοικοδομική απεργία
Επόμενος σταθμός, μετά τα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, η μεθαυριανή πανοικοδομική απεργία
Η κυβέρνηση άλλαξε, δεν άλλαξε όμως η πολιτική που ασκείται, τόνισε ο Γ. Τασιούλας, συμπληρώνοντας ότι δε χωρά καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή. Μεγαλώνει το βάρος της ευθύνης για την αποκάλυψη των προσπαθειών χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των εργαζομένων, για να τσακιστεί η λογική της διαχείρισης και της εργασιακής ειρήνης στην οποία επενδύει το κεφάλαιο, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους σοσιαλδημοκράτες. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι και φέρει ατόφια τη σφραγίδα ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μαρτυρά πως η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» οξύνει τα προβλήματα της εργατικής οικογένειας: Ο κλάδος ζει σήμερα τη μεγαλύτερη ανεργία της τελευταίας 35ετίας. Τα ΒΑΕ απειλούνται με κατεδάφιση. Τα εργατικά «ατυχήματα» με νεκρούς και σακατεμένους είναι καθημερινά. Οι προσπάθειες της εργοδοσίας να επεκτείνει τη μαύρη εργασία, να παραβιάσει τις ΣΣΕ πυκνώνουν, ενώ παράλληλα οξύνεται η τρομοκρατία.

Ταυτόχρονα, η καπιταλιστική κρίση αναδεικνύει τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και μαζί την ανάγκη οι εργάτες να παλέψουν για την ανάπτυξη που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, όχι της πλουτοκρατίας. «Εμείς θέλουμε να οργανώσουμε τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε όχι μόνο αυτά που τους κλέβουν. Θέλουμε να τους εντάξουμε ενεργά στο κίνημα, να ενισχύσουν το συνδικάτο, το ΠΑΜΕ, θέλουμε να φτιάξουμε συνειδήσεις που θα διεκδικούν την εξουσία, όχι μόνο ένα ξεροκόμματο», σημείωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η συζήτηση ανέδειξε ότι το επόμενο διάστημα ειδικό βάρος χρειάζεται να δοθεί σε:

  • Ολόπλευρη αναζωογόνηση και αξιοποίηση των παραρτημάτων του συνδικάτου. Συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε τόπους δουλειάς.
  • Ενίσχυση της συντονισμένης παρέμβασης με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, ανάδειξη τοπικών ζητημάτων.
  • Παρέμβαση όχι μόνο για καλύτερα μεροκάματα, μέτρα Υγείας κι Ασφάλειας της Εργασίας, αλλά και για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες. Οχι μόνο για τα προβλήματα στον τόπο δουλειάς, αλλά και τα προβλήματα της γυναίκας του οικοδόμου, συνολικά της οικογένειάς του.
  • Σχεδιασμένο άνοιγμα για τη συσπείρωση και οργάνωση των μεταναστών, για την αντιμετώπιση ρατσιστικών αντιλήψεων που εξυπηρετούν τη διάσπαση της εργατικής τάξης.
  • Δημιουργική δράση για την προσέγγιση της νεολαίας που βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο της εργοδοτικής επιθετικότητας και έχει μειωμένη πείρα από οργανωμένους αγώνες. Πρόγραμμα παρέμβασης σε νυχτερινά σχολεία.
  • Ειδικό βάρος χρειάζεται να δοθεί στην πάλη για τη στήριξη των ανέργων.
  • Το συντονισμό της δράσης με τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους (π.χ., τζαμάδες) που πλήττονται δραματικά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας ως συνέπεια της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Αξονας οι ανάγκες του εργάτη

Τα αντεργατικά μέτρα δεν τα γέννησε η κρίση, είναι ανάγκη για την κερδοφορία του κεφαλαίου, σημείωσε χαιρετίζοντας τη ΓΣ ο Γιώργος Σκιαδιώτης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που υπογράμμισε ότι η έξοδος από την κρίση θα σημάνει συγκεντρωμένο κεφάλαιο και άρα πιο επιθετικό. Από τη μια οι οικοδόμοι μαστίζονται από την ανεργία και από την άλλη εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες είναι απούλητες, χρειάζονται εκατοντάδες σχολεία και νοσοκομεία κτλ., σημείωσε, αναδεικνύοντας πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων προϋποθέτει πάλη για την ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Είναι αναμέτρηση, αυτοί από τη μεριά τους κι εμείς απ' τη μεριά μας, επισήμανε αναφερόμενος στην πάλη που πρέπει συνολικά η εργατική τάξη να δυναμώσει κόντρα στο κεφάλαιο και κάθε υπηρέτη του.

Μπροστά στο 22ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας ο πρόεδρός της, Γιάννης Πάσουλας, επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι ο κλάδος έχει σοβαρή εμπειρία και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό στήριγμα για τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό αλλά και το πλαίσιο με το οποίο θα ενταθεί το άνοιγμα στον κλάδο. Μεταξύ άλλων οι οικοδόμοι διεκδικούν: Σταθερή και μόνιμη δουλειά, έκτακτο επίδομα στους άνεργους 1.400 ευρώ, 6ωρο-5ήμερο-30ωρο, συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι' αυτούς που συμπλήρωσαν 2 χρόνια ανεργίας και έχουν 4.050 ένσημα, πάγωμα όλων των δανείων που έχουν πάρει οι άνεργοι, ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ για σύγχρονες, φτηνές εργατικές κατοικίες, άτοκα δάνεια για πρώτη και δεύτερη κατοικία, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ, αφορολόγητο ποσό 40.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ