Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοχοποιεί τους εργαζόμενους, γιατί φοβάται τη δύναμή τους

Με απειλές και «συστάσεις» που απευθύνονται πρώτα και κύρια στο κίνημα προσπάθησε χτες να φρενάρει τις αντιδράσεις για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι κυβερνητικές απειλές και η αντεργατική πυγμή της θα πέσουν στο κενό
Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι κυβερνητικές απειλές και η αντεργατική πυγμή της θα πέσουν στο κενό
Με ομοβροντία απειλητικών δηλώσεων και συστάσεις περί «υπευθυνότητας», οι οποίες απευθύνονται πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους που αγανακτούν από τη νέα επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, η κυβέρνηση προσπάθησε χτες να απαντήσει και να συκοφαντήσει την κινητοποίηση, με την οποία το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα ματαίωσαν το «διάλογο» - απάτη για το Ασφαλιστικό. Τη γραμμή της κυβέρνησης ανέλαβαν να «εξειδικεύσουν» με τον πλέον ωμό τρόπο τα αστικά ΜΜΕ και οι βασικοί σχολιαστές τους, προσπαθώντας μάταια να βάλουν πάγο στην οργή των εργαζομένων που μπαίνουν ξανά στη δίνη ενός σαρωτικού κυκλώνα.

Η κυβέρνηση ξέρει καλά ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συσπειρώνει και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του, είναι η πραγματική απειλή για την πολιτική της και μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να βάλουν σοβαρά εμπόδια στα μέτρα που ετοιμάζει.

Γι' αυτό το λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προχώρησε χτες σ' ένα κήρυγμα υποταγής, που για τις ανάγκες της χειραγώγησης του λαού φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο του «κοινωνικού διαλόγου». «Η κυβέρνηση με μια υπεύθυνη πολιτική και τακτική καλεί σε διάλογο πολίτες, φορείς και κόμματα, μέσα από μια συντεταγμένη και συντονισμένη μεθόδευση. Από κει και πέρα, είναι θέμα του καθενός να δείξει την υπευθυνότητα που αρμόζει, ειδικά στη σημερινή εποχή», υποστήριξε χτες ο Γ. Πεταλωτής. Κάλεσε, δηλαδή, τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι (αυτή είναι η «υπευθυνότητα») και να αποδεχτούν να θυσιάσουν τα τελευταία δικαιώματά τους στην εργασία και την ασφάλισή τους.

Προβοκατόρικα αναμασήματα

Ο Γ. Πεταλωτής έπιασε το νήμα της αντιδραστικής προπαγάνδας από εκεί που το είχε αφήσει λίγο νωρίτερα ο Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας το πρωί στο «Μέγκα», αναμάσησε τις γνωστές προβοκατόρικες δηλώσεις - που πρώτος από το βήμα της Βουλής χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός - ισχυριζόμενος ότι για το ΚΚΕ «εχθρός είναι το ΠΑΣΟΚ» και γι' αυτό όπως υποστήριξε «επί ΝΔ έκανε μόνο μερικές συμβολικές καταλήψεις και απεργίες».

Αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι ότι αταλάντευτα το ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με της ΝΔ, στη γραμμή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων που προωθούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τη στήριξη με όλα τα μέσα της πλουτοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Πάγκαλος πριν επιτεθεί στο ΚΚΕ προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν «το κόμμα της αριστεράς στην Ελλάδα»(!) γιατί όπως ισχυρίστηκε «είναι μέλος της σοσιαλιστικής διεθνούς και έτσι καταλαβαίνει ο κόσμος την αριστερά σήμερα».

Σε ό,τι αφορά αυτές καθ' αυτές τις προειλημμένες αποφάσεις του «διαλόγου», ο υφυπουργός Οικονομίας Φ. Σαχινίδης με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» προανήγγειλε χτες «συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να σημειώσει: «Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε τον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό και ό,τι ανακοινώνεται επισήμως, εννοείται ότι ισχύει». Δίνοντας το εύρος των ανατροπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε: «Ο διάλογος ξεκινά σήμερα και έχει πάρα πολλές, φυσικά, εκφάνσεις και πολλές τομές που πρέπει να γίνουν (...) Εμείς ανοίγουμε το θέμα του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο έχει πάρα πολλές πτυχές (...) Ηδη, τα βήματα που κάνουμε προοιωνίζονται τις προθέσεις μας».

Μάλιστα, ο Γ. Πεταλωτής, φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στις αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις, ανέφερε: «Προς το παρόν δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι ευνόητο ότι δε θα υπάρχει πολύς χρόνος, προκειμένου να υπάρχουν και αποφάσεις». Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε χτες ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει το νόμο Πετραλιά, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά «να τον παγώσει για ένα χρόνο»...

Ολα στο στόχαστρο

Στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς να σχολιάσει αν στο διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις, όταν ξεκινήσει, θα τεθούν προς συζήτηση και οι τελευταίες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για τη χώρα μας, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «ο διάλογος θα είναι ανοικτός και θα υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο». Ενώ παραπέμποντας στο περιεχόμενο και χωρίς να ταχτεί κατά των κατευθύνσεων του ΕΚΟΦΙΝ, τόνισε ότι όταν θα «ξεκινήσει ο διάλογος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, θα το δείτε».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συντηρεί και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στο «εσωτερικό» με φόντο δήθεν «διαφωνίες» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. Χτες, ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «έπρεπε να είχε μελετηθεί καλύτερα το θέμα του "παγώματος" των μισθών από το οικονομικό επιτελείο». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να κρύψει ότι σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις αυξήσεις - ψίχουλα και το πάγωμα των μισθών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προνόμια στο κεφάλαιο και απειλές στο κίνημα(2/2/2011)
Συντονισμένη κυβερνητική αντικομμουνιστική προπαγάνδα(6/7/2010)
Εκβιάζουν το λαό να συνυπογράψει τη σφαγή του(16/3/2010)
Αξιοποιεί την κρίση για να τσακίσει δικαιώματα(19/1/2010)
Προπαγάνδα και επίθεση σε βάρος του κινήματος(25/11/2009)
ΑΤΙΤΛΟ(24/11/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org