Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Βραζιλίας και Ιράν

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελούν τα κύρια ζητήματα της ατζέντας των επίσημων συνομιλιών του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Αχμαντινετζάντ ακολουθεί τις επισκέψεις του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες αλλά και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, έκδηλο στίγμα των εκδηλωμένων προθέσεων του προέδρου της Βραζιλίας να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Λούλα, ο Αμπάς εξήρε τη Βραζιλία για τη συνύπαρξη, εντός των συνόρων της, πολλών διαφορετικών φυλών, θρησκειών αλλά και πολιτισμών τονίζοντας συνάμα ότι η Βραζιλία πρέπει να αναλάβει ευρύτερο ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, κάτι που πρότεινε και ο Σιμόν Πέρες την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, όσον αφορά την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το «Telesur», οι δύο πρόεδροι αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών συνεργασίας - τις διαπραγματεύονται περίπου 200 εκπρόσωποι των δύο χωρών - στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του πολιτισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ειδικά όσον αφορά την βιοτεχνολογία και τη νανοτεχνολογία. Οσο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Βραζιλία έχει διατυπώσει πολλάκις ότι τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν για ειρηνικούς σκοπούς.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Ιρανού προέδρου είναι στη Λατινική Αμερική η Βολιβία και η Βενεζουέλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εβο Μοράλες και τον Ούγο Τσάβες αντίστοιχα, ενώ η περιοδεία του θα κλείσει με επίσκεψη στη Σενεγάλη , στην αφρικανική ήπειρο, κατά την επιστροφή του στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ