Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Επεισόδια και συγκρούσεις στη Νικαράγουα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Μανάγκουα, περισσότεροι από 350.000 σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, με κύριο στόχο να στηρίξουν την κυβέρνηση του Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς οι επιθέσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης πολλαπλασιάζονται, ενώ είχε καλέσει και σε συλλαλητήριο την ίδια μέρα «κατά της προσπάθειας του Ορτέγκα να επιβάλει δικτατορία».

Σημαία της ολιγαρχικής αντιπολίτευσης έχει γίνει η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που έδωσε το πράσινο φως ώστε ο Πρόεδρος Ορτέγκα αλλά και όλοι οι «αιρετοί» άρχοντες να έχουν δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για νέα θητεία στα πόστα τους κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη που περιόριζε τις θητείες των εκλεγμένων εκπροσώπων σε μία. Εντούτοις, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα η αντιπολίτευση κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 7.000 ανθρώπους όσο και η αστυνομική δύναμη που είχε επιστρατευθεί, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Από την άλλη πλευρά, η συγκέντρωση στην οποία κάλεσε το Μέτωπο Σαντινίστας ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ και είναι συγκρίσιμη μόνο με μεγάλες κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του παρελθόντος και πάλι με διοργανωτές το Μέτωπο των Σαντινίστας.

Εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις δε σημειώθηκαν στην Μανάγκουα κατά τη διάρκεια των δύο διαδηλώσεων. Ωστόσο, συγκρούσεις έλαβαν χώρα στις διπλές συγκεντρώσεις στη Λεόν στη Χινοτέγκα και στη Ματαγκάλπα, ενώ ένας διαδηλωτής 43 ετών, ονόματι Ανίμπαλ Ραφαέλ Ρούις, σκοτώθηκε όταν έπεσε από το φορτηγό που τον μετέφερε στη Χινοτέγκα, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε το όχημα από διαδηλωτές της ολιγαρχικής αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org