Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΨΕΛΗ - ΟΜΟΝΟΙΑ
Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών από αστυνομικούς

Αλλα δύο περιστατικά κακοποίησης από αστυνομικούς, τα οποία σημειώθηκαν την ίδια μέρα, κατήγγειλαν μία 36χρονη από την Αρμενία και ένας 29χρονος από την Παλαιστίνη. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας και την περιοχή της Κυψέλης, την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, έχουν διαταχθεί Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις, ενώ οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στην καταγγελία της 36χρονης για το περιστατικό της Κυψέλης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Σχετικά με την πρώτη καταγγελία, η 36χρονη, ανέφερε πως βρισκόταν στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Επτανήσου στην Κυψέλη με το δύο ετών παιδί της. Ενώ περίμενε να περάσει το δρόμο και αφού κανένα αυτοκίνητο δε σταμάτησε για να τον διασχίσει, δύο περαστικές χαρακτήρισαν «ζώα» τους οδηγούς. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την καταγγελία, δύο αστυνομικοί (οι οποίοι υπηρετούν στο Α' ΑΤ Γλυφάδας και Καλλίπολης αντίστοιχα) που βρίσκονταν σε όχημα με συμβατικές πινακίδες, σταμάτησαν και ζήτησαν το λόγο που τους χαρακτήρισε έτσι. Οι δύο άνδρες, όπως ανέφερε η 36χρονη, την ρώτησαν την εθνικότητά της και στην απάντησή της πως είναι από την Αρμενία, της απάντησαν «αυτά να πας να τα κάνεις στη χώρα σου». Παράλληλα, την χτύπησαν ενώ της περνούσαν χειροπέδες και την οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, επί της οδού Θήρας όπου παρέμεινε για τέσσερις ώρες. Τότε, κι ενώ είχε δείξει τα χαρτιά της, την άφησαν ελεύθερη.

Ξυλοδαρμό, κατήγγειλε και ένας 29χρονος Παλαιστίνιος, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας. Μάλιστα, ήταν τέτοια η κατάστασή του που επιβαλλόταν η μεταφορά και νοσηλεία του σε νοσοκομείο, καθώς την περασμένη Παρασκευή, λιποθύμησε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Τα λεγόμενα του Παλαιστίνιου, επιβεβαιώνουν και συγκρατούμενοί του, ενώ στο τμήμα βρέθηκε και η δικηγόρος του που ισχυρίστηκε πως ο 29χρονος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς.

Γραφείο παραπόνων...

Την ίδια στιγμή, που τα κρούσματα αστυνομικής βίας αυξάνονται, η κυβέρνηση συστήνει γραφείο το οποίο θα διεκπεραιώνει καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας από υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας. Την ίδρυση της σχετικής υπηρεσίας ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός τόνισε ότι «από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει».

Σε ερώτηση αν θα φορούν διακριτικά και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, ανέφερε πως και αυτοί είναι υπάλληλοι του κράτους προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι «δεν είναι κοινωνικοί μας αντίπαλοι», λέγοντας ότι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, καμιά φορά και ακραία. Γι' αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν νόμοι αν προβαίνουν σε αδικήματα. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα δημόσιας τάξης που έχει σαν στόχο τη βία σε βάρος των εργατικών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org